Tregu i shërbimeve të pagesave po hapet, konkurrenca do të rritet dhe tarifat do të ulen

Me Ligjin e ri për Shërbimet e Pagesave dhe Sistemet e Pagesave, pritet të shfaqen ofruesit e rinj të shërbimeve të pagesave, të cilët do të rrisin konkurrencën e tregut, që nga ana tjetër do të kontribuojë në pasurimin e shërbimeve, dixhitalizimin dhe uljen e tarifave që u ngarkohen qytetarëve. .

Përveç bankave, tashmë edhe bankat e kursimeve dhe institucionet e specializuara për shërbime pagesash do të mund të ofrojnë shërbime pagesash, të cilat do të duhet të marrin leje nga Banka Popullore dhe njëkohësisht të plotësojnë një sërë kriteresh strikte.

- Me ofruesit e rinj të shërbimeve të pagesave, në mënyrë të ngjashme si me bankat, qytetarët dhe kompanitë do të mund të hapin llogari pagese përmes të cilave do të kryejnë pagesa për nevoja të ndryshme duke përdorur banking elektronik ose duke i inicuar ato në ambientet e punës së ofruesve. , për të përdorur karta pagese, celularë dhe pajisje të tjera inteligjente për të nisur pagesat në pikat fizike të shitjes ose online, si dhe për të tërhequr dhe depozituar para në llogaritë e tyre të pagesave duke përdorur ATM ose në sportelet e ofruesve. Në të njëjtën kohë, nëse marrim parasysh përvojën e vendeve ku janë të pranishme këto institucione, pritet që ofruesit e rinj të shërbimeve të pagesave të ofrojnë mënyra inovative për fillimin më të lehtë të pagesave dhe ekzekutimin më të shpejtë të tyre, thotë zëvendësguvernatori i Banka Popullore, Emilia Nacevska, në një intervistë për MIA-n, të cilën e publikon të plotë më poshtë.

Ajo thekson se paratë e qytetarëve dhe kompanive pranë këtyre ofruesve të shërbimeve nuk do të trajtohen si depozita, por do të mbrohen në mënyrë që të jenë në një llogari të veçantë dhe në rast falimentimi apo likuidimi të mos hyjnë në pasurinë e falimentimit.

- Fondet e qytetarëve dhe shoqërive pranë institucioneve të pagesave dhe institucioneve të parasë elektronike janë për qëllime të kryerjes së transaksioneve të pagesave dhe nuk përfaqësojnë depozita, siç është rasti me fondet që ata mbajnë pranë bankave dhe bankave të kursimit, të cilat, sipas rregullave ligjore, janë subjekt i kompensimit nga Fondi i Sigurimit të Depozitave në rast falimentimi ose likuidimi të institucionit depozitues. Për këto arsye dhe për hir të mbrojtjes së tyre, institucionet e pagesave dhe institucionet e parasë elektronike, në përputhje me kuadrin e ri rregullator, do të detyrohen të ndajnë shumën e fondeve në llogaritë e tyre të pagesave që qytetarët dhe kompanitë nuk i kanë përdorur për të kryer pagesat. , të ndajnë llogaritë dhe nuk guxojnë t'i përziejnë me mjetet e veta që i përdorin për punë të rregullta, thekson Nacevska.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës