Qeveria e re e Vasilev po zien, vetëm programi është rënë dakord, por jo emrat e ministrave të rinj

Ekrani i printimit të fotografive në YouTube

Është e sigurt se partitë vazhdojnë me ndryshimet, BSP dhe Bullgaria Demokratike do të hyjnë në qeverinë e re bullgare të Asen Vasilevit në detyrë, por është e pasigurt nëse qeveria e re e koalicionit do të marrë shumicën prej 121 deputetësh nga përbërja aktuale e Kombëtares. Kuvendi i Bullgarisë. Për këtë u duhen edhe shtatë deputetët që u shkëputën nga partneri i djeshëm i koalicionit qeveritar Ka një popull të tillë, si dhe mbështetjen e pesë deputetëve të tjerë. Sot lideri i opozitës GERB Bojko Borisov i akuzuar për tentativë për të blerë vota parlamentare.

Sot pritet të jetë gati programi qeveritar për koalicionin e ri në kabinetin e Vasilevit, por ende nuk janë të qarta emrat e ministrave në kabinetin e propozuar, si dhe ndarja e mandateve mes partnerëve të koalicionit.

“Vazhdojmë me ndryshimet” (PP), BSP dhe “Bullgaria Demokratike” ranë dakord të shkruajnë një dokument të qartë me synime konkrete dhe afate për zbatimin dhe afati i fundit është fundi i vitit.

Ideja është që në 6 muajt e ardhshëm Asambleja e 47-të Kombëtare të jetë në gjendje të ndryshojë ligjet e nevojshme për tërheqjen e parave evropiane nga Plani i Rimëkëmbjes. Prioritet është edhe reforma e Komisionit Kundër Korrupsionit.

Asen Vasilev ka afat deri të premten për ta zbatuar mandatin, përndryshe stafeta do t'i dorëzohet GERB-DPS-së, por ata kategorikisht deklaruan se do ta kthejnë mandatin e dytë.

Kërkohen deputetë plus për të mbështetur qeverinë e Vasilev

Thjesht matematikisht, nëse formohet koalicioni qeveritar, në Kuvend nga partitë Vazhdojmë me ndryshimet, DB, BSP dhe shtatë deputetët e pavarur nga ITN, do të arrihen gjithsej 116 deputetë dhe do të mungojnë pesë të tjerë. për 121 votat e nevojshme për të miratuar qeverinë e Vasilev.

Ky numër është synimi i Asen Vasilev dhe “Promenata”, sepse nuk kërkohet mbështetje vetëm për promovimin e qeverisë së re, por edhe për 7-8 ligje të rëndësishme. Prandaj, opsioni i heqjes së kuorumit nuk u shqyrtua.

- Realisht qeveria kalon me mbështetjen e 50%+1 të të gjithë deputetëve të pranishëm në sallën plenare. Dhe mund të zgjidhet lehtësisht, sepse flitet se një ambasadë e huaj ka bërë tinguj në opozitë për të ndihmuar në mungesën e deputetëve të tyre në sallë, që të kalojë kabineti i Asen Vasilev. Por për të nuk kishin rëndësi zgjedhjet, por votimi i ligjeve më pas. Andaj, kandidati për kryeministër ka vazhduar bisedimet me deputetët e të gjitha grupeve. Këtë e ka deklaruar vetë pas konsultimeve me BSP-në dhe DB-në. Ai është vetëm i bindur se nuk do të bisedojë me Slavi Trifonov dhe Toshko Jordanov, komentojnë mediat bullgare.

Kiril Petkov u tha gazetarëve se për momentin disa deputetë duhet të vendosin se kujt do t'i qëndrojnë besnikë - partisë dhe liderit të tyre apo Bullgarisë.

“Ne i qëndrojmë premtimeve tona për të mos folur me të katër ata me të cilët refuzuam të negocionim që në fillim. Të gjithë të tjerët janë të ftuar në bisedime. 121 – do ta shohim. Disa njerëz duhet të vendosin se kujt janë besnikë - ndaj partisë dhe liderit të tyre, i cili për mendimin tim nuk e përmbushi premtimin ndaj popullit, apo ndaj të gjithë neve që kemi përgjegjësi ndaj Bullgarisë. Ky është një shans për të mos hyrë në krizë politike”, tha kryeministri i dorëhequr në një deklaratë për Nova TV.

BSP dhe PP kanë rënë dakord

Vazhdojmë me ndryshimet, kemi arritur marrëveshje me BSP-në për të marrë pjesë në qeverinë e re. Sipas deputetit të BSP-së, prof. Rumen Geçev në Bullgari NË EJR, ka disa mosmarrëveshje mes partnerëve të koalicionit, por bashkëpunimi është i mundshëm në sferën ekonomike dhe sociale, si dhe ato kyçe në përballjen me krimin dhe korrupsionin.

Kapërcimi i dallimeve do të jetë i vështirë, por jo i pamundur”. “Vijat e kuqe” janë politika sociale dhe ekonomike e Qeverisë. Kemi divergjenca në disa theksime të politikës së jashtme të partnerëve tanë. BSP nuk mund të pranojë dëbimin e 70 diplomatëve dhe stafit teknik të ambasadës ruse. A është e rëndësishme për biznesin bullgar ku prodhohet energjia elektrike? Për ne është e rëndësishme që të kemi kushte të favorshme për biznes. Z. Petkov bëri një gabim të madh dhe bëri veprime që nuk përshtaten me parakontratën tonë. Ai nuk është konsultuar me partnerët e tij për veprime të tilla që mund të kenë pasoja të rënda ekonomike, theksoi Prof. e kuptova.

Ai ka theksuar se pozitat në kabinetin e ri nuk janë më të rëndësishmet. Asen Vasilev është i kënaqur me punën e 4 ministrave të BSP-së dhe pritshmëritë e socialistëve janë që ata të ruhen, saktësoi deputeti.

“Me shumë gjasa do të mbeten të njëjtët ministra. Ka zëra se ishte më e dobishme për BSP-në të mbyllte fillin dhe të shkonte në zgjedhje. Le ta hedhim vendin në zgjedhje në këto kushte të vështira. Është më mirë që partia të mos shqetësohet, por të përgatitet për zgjedhjet. Nuk ka asgjë fatale të shkosh në zgjedhje”, përfundon socialisti.

Vasilev dhe Kryeministrin dhe Ministrin e Financave

“Nuk ka asnjë pengesë që kryeministri të jetë ministër i financave, ka ndodhur edhe në vende të tjera. Nuk mund të them se çfarë propozimi do të bëjë “Vazhdojmë me ndryshime” për Ministrinë e Financave. Në formatin fillestar të koalicionit, në fakt është dikaster i PP-së, tha deputeti i BSP-së, Filip Popov.

- Asen Vasilev mund të ishte kryeministër më i mirë nëse do të kishte mësuar nga gabimet e Kiril Petkovit dhe koalicionit, mendon Popov. Ai e vuri në dukje prishjen e komunikimit si gabimin më të madh të qeverisë aktuale. Popov është optimist për formimin e një kabineti të ri.

Edhe Filip Popov komenton se protestat në Shkup tregojnë se propozimi francez mund të mos jetë aq i keq për Bullgarinë, por ka ende kërkesa.

“Ka disa përparime, por jo të mjaftueshme. Në fund duhet të shohim se çfarë do të bëjë qeveria maqedonase – do ta pranojë apo jo. Edhe në Bullgari tema mbetet e hapur”.

Video e ditës