Lindja po zgjohet, ne duhet të shohim për Perëndimin

Metodi Haxhi-Janev / Foto: “Shtypi i Lirë” – Dragan Mitreski

Rëndësia e botës arabe nuk vjen vetëm për shkak të luftës kundër terrorit. Kjo botë është ende e rëndësishme jo vetëm për shkak të fuqisë energjetike, por edhe për shkak të "faktorizimit" që filloi të bënte në kulmin e promovimit të globalizimit si një e mirë e nevojshme.

Zjarri me të cilin po intensifikohet gara gjeostrategjike merr çdo ditë një dimension të ri. Ideja për të sfiduar botën unipolare ka funksionalizimin e saj si kurrë më parë. Kjo e fundit tani për tani me fjalë, më pak në praktikë. Krahas nxitësve kryesorë për të cilët flasim vazhdimisht në këtë kontekst dhe në këtë forum, një grup shtetesh disi besnike, por disi të mbajtura mënjanë, dukej se u rreshtuan për të sfiduar dominimin unipolar liberal-demokratik. Edhe pse nuk mund të themi se kanë një qasje radikale si pjesë e liderëve të sfidës, për shembull Rusia, e cila është e gatshme të sfidojë botën unipolare jo vetëm përmes informacionit dhe diplomacisë, por edhe në sferën e ekonomisë dhe më e keqja me. përdorimin e forcës.

Në këtë kontekst, sa për të kujtuar, Moska zyrtare dhe Pekini akuzojnë Perëndimin se po përpiqet të imponojë universalizmin mbi vlerat, perceptimet dhe qëndrimet. Në radhët e një sfide të tillë, për momentin përmes një narrative të theksuar është bota arabe, e cila pas tërheqjes së pari të Shteteve të Bashkuara dhe më pas të koalicionit të vendeve që i mbështetën në përpjekjet kundër terrorizmit global nga Afganistani. , humbi disi primatin në informacion nga mediat "mainstream". Kjo është ndoshta e kuptueshme për shkak të pushtimit rus të Ukrainës dhe marrëdhënieve të tensionuara në Paqësor. Por rëndësia e botës arabe nuk vjen vetëm për shkak të luftës kundër terrorit. Kjo botë është ende e rëndësishme jo vetëm për shkak të fuqisë energjetike, por edhe për shkak të “faktorizimit” që filloi të bëhej në kulmin e promovimit të globalizimit si një e mirë e domosdoshme.

Vetëm mbani mend se si, paralelisht me promovimin e vlerave euroatlantike, disa nga vendet e Gjirit filluan të kishin ndikimin e tyre në rajon si një pykë. Emiratet e Bashkuara Arabe (EBA), Mbretëria e Arabisë Saudite-SA, madje edhe Katari janë vendet më dominuese që në njëfarë mënyre spontanisht dhe në stilin e "doo-nat rock da bol - mood" ia dolën me një sërë investimesh në vitet e kaluara dhe shfaqet aty-këtu në disa raporte mbi ndikimin e regjimeve autoritare në rajon. Vetëm për të ilustruar, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe SA përmenden në disa raporte si regjime që marrin pjesë në stimulimin e korrupsionit lokal, veçanërisht korrupsionit në mbrojtje. Nëse ju kujtohet, disa nga vendet e NATO-s dhe BE-së, por edhe vendet e Partneritetit për Paqe, si Serbia, u përfshinë në skandale të anashkalimit të kritereve të BE-së për dërgimin e armëve dhe direktivave të BE-së se si dhe ku mund të jenë ato. dorëzuar.. Në këtë kontekst, Kroacia, Bullgaria, Republika Çeke, Serbia, Bosnja, madje edhe Mali i Zi u shfaqën si vende ku u ndryshuan certifikatat dhe përdoruesit përfundimtarë të dërgesave të armëve dhe në të cilat u ekspozua një skemë e konsiderueshme korrupsioni në lidhje me autoritetet lokale të këtyre vendeve. Megjithatë, e gjithë kjo u neglizhua disi nën maskën e prioriteteve të tjera. Ndoshta shumë e ngjashme, si përpjekja e liderëve të BE-së për të treguar vendosmëri për t'i dhënë fund varësisë energjetike nga Rusia për shkak të pushtimit të paligjshëm të Ukrainës, i cili fluturoi nga një regjim autoritar në krahët e një tjetri - Katarit. Kur u pyetën për hir të transparencës dhe llogaridhënies, nga gazetarë të pavarur për diferencën e furnitorëve, përgjigjet u harruan disi ose u derdhën në serinë e problemeve dhe skandaleve që lidhen edhe me lobimin për disa prej këtyre regjimeve. Thelbi i bisedës është se në garën me liderët kryesorë të sfidës së dominimit liberal-demokratik, këta lojtarë (nga bota arabe) duhet të harrohen dhe janë vendimtarë për katër arsye. Së pari, ndërsa shtytja për burimet e rinovueshme të energjisë është po aq e shëndetshme dhe serioze si kurrë më parë, ka raporte në rritje se alternativa ndaj burimeve tradicionale të energjisë nuk është aq premtuese (më shumë për këtë në numrin vijues). Nëse kësaj i shtohet “konsumerizmi” perëndimor që është mantra kryesore e shitur në promovimin e botës liberal-demokratike (si komoditetet, përparimi teknologjik dhe epërsia), atëherë ka një problem serioz për lirinë, krijimtarinë, por edhe kur zgjedhja e alternativave për partneritete (duke iu referuar fuqisë energjetike të Rusisë dhe linjës së furnizimit të punës dhe prodhimit të Kinës, në rastin më të butë). Së dyti, ndjenja në botën arabe, pa hyrë në justifikimin, se Perëndimi i dëshiron ata si partnerë vetëm për shkak të aksesit të privilegjuar në energji, megjithëse në realitet i përbuz ata.

Ndërsa ka nga ata që do të japin një sërë shembujsh të manovrave apo deklaratave alternative politike, thjesht shikoni intervistën e fundit të kryeredaktorit të Arab News Faisal Abbas në emisionin gjeopolitik Going Underground. Ai flet shumë hapur për sfidën ndaj botës perëndimore. Për të thënë të vërtetën, në disa raste njeriu theksoi se miqtë perëndimorë janë të rëndësishëm, por në të gjithë intervistën mbizotëron një sfidë dhe një nevojë e theksuar për autonomi në marrjen e vendimeve në lidhje me kthimin e Al-Asadit në Ligën Arabe, ndryshimet transformuese që vijnë. vend në Arabinë Saudite dhe në të gjithë rajonin, marrëveshja e paqes e ndërmjetësuar nga Kina midis Arabisë Saudite dhe Iranit, mbulimi i Arabisë Saudite në SHBA dhe Evropë, se si "Vizioni 2030" i Arabisë Saudite do të nxisë transparencën dhe lirinë e shtypit në vend, dhe pse preferon të jetë gazetar në Arabinë Saudite në vend të MB. Së treti, në mënyrë më abstrakte do të thoshim, sipas disa pikëpamjeve, qasja ndaj ndërtimit të shtetit, mënyra e organizimit, por edhe e menaxhimit të shtetit është e papajtueshme me vlerat liberale. Kështu, për shembull, kritikët theksojnë se ka një hendek në rritje midis kuptimeve islame dhe perëndimore të asaj që përbën të drejtat e shenjta fetare dhe lirinë e shprehjes, e cila artikulohet gjithnjë e më shumë. Në praktikë, një hendek i tillë ka rezultuar të jetë një problem serioz për vetë demokracinë liberale në vendet që konsiderohen djep të botës liberal-demokratike. Në rastin e Erika Lopez Prater kundër administratës së Universitetit Hamline në Minesota, për shembull, Shtetet e Bashkuara përballen me një konflikt të ngjashëm me atë të krizës së karikaturave në Danimarkë. Erika Lopez Prater, një profesore në Universitetin Hamline, shfaqi një pikturë të shekullit të katërmbëdhjetë të Profetit Muhamed në një leksion mbi artin islam dhe u pushua nga puna sepse universiteti e konsideroi sjelljen e saj "islamofobike". Ndërsa menaxhmenti i Hamline pranoi se procedura mund të ketë qenë një "gabim", Lopez Prater ngriti një padi në janar të këtij viti duke pretenduar diskriminim fetar dhe shpifje. Marrë në tërësi, duket se ka konfuzion në diskursin liberal-demokratik se çfarë përbën islamofobinë dhe çfarë përbën kritikën ndaj Islamit politik.

Në këtë kontekst, tashmë kemi nënvizuar se ka dallime edhe në perceptimin e respektimit të të drejtave të njeriut. Më saktësisht, theksuam se sipas një sërë autorësh liberalë, në aspektin e lirisë së shprehjes ekziston një konflikt i hapur mes pikëpamjeve islame dhe perëndimore. Përkufizimi islam, sipas Deklaratës së Kajros për të Drejtat e Njeriut në Islam (1990), kufizon shprehjen e mendimit në një mënyrë që do të ishte në kundërshtim me Sheriatin - ligjin islamik të bazuar në Kuran. Këta analistë përgjithësisht u injoruan kur theksuan se kjo dispozitë ishte e papajtueshme me Deklaratën e OKB-së për të Drejtat e Njeriut dhe Konventën Ndërkombëtare për të Drejtat Civile dhe Politike. Oops! Ndoshta dikush do të habitet. Po, i dashur, ky është një nga ato kompromise që ka bërë politika liberale perëndimore dhe përmes të cilit për shkak të lakmisë që tani i kthehet si bumerang dhe interpretimit të standardeve të dyfishta kur lidershipi dëshiron të kritikojë për respektimin e të drejtave themelore të njeriut atje. janë reagime të dhunshme dhe rezistencë në këtë pjesë (arabe) të botës. Së katërti, në kundërshtimin që po bëjnë Rusia dhe Kina, bota arabe mund të ketë, ose do të thoshim se ka të ngjarë të ketë, një rol vendimtar. Përpjekja për dedollarizim, sipas disa pikëpamjeve, dëshirohet fshehurazi nga një pjesë e lidershipit në botën arabe, për t'u larguar nga miqësia hipokrite e Perëndimit. Shkrimet e Financial Times rreth negociatave të ASK-së për t'u bashkuar me BRICS shkojnë gjithashtu në këtë llogari. Në nivelin diplomatik, siç e kemi theksuar tashmë, bota arabe për disa kohë pas refuzimit publik të ASK-së për të marrë pjesë në punën e Këshillit të Sigurimit të OKB-së, duke kërkuar reforma të zemëruara nga Uashingtoni, filloi të demonstrojë autonomi diplomatike në marrjen e vendimeve kyçe pa perendimi. Ushtarakisht, do të argumentonim se megjithëse ka shumë financa dhe teknologji, nuk është e qartë se sa dhe si mund të valorizohen këto kapacitete në përmbushjen e qëllimeve përfundimtare të këtij instrumenti të pushtetit politik – thjesht sepse ka shumë pak praktikë përmes së cilës ata mund të vlerësojmë në mënyrë neutrale. Megjithatë, zemërimi për heqjen e grupit ekstremist Houthi në Jemen nga lista e organizatave terroriste, pavarësisht nga fryma e vullnetit të mirë, për ASK-në dhe Emiratet e Bashkuara Arabe është hipokrizi.

Pavarësisht nga perceptimet dhe nëse ky zemërim është i justifikuar apo jo, ajo që ka rëndësi është se Kina dhe Rusia e drejtpërdrejtë revizioniste kanë partnerë të mundshëm me të cilët, nëse nuk mund të bien dakord për disa çështje, ka të ngjarë të gjejnë veten në kundërshtimin e botës liberal-demokratike. Në të njëjtën kohë, kritikat ndaj dhe rreth Ukrainës po thellohen - brazda që përvijojnë pozicionet e llogores së ndarjes në radhët perëndimore. Nëse do të ruajë epërsinë e saj, bota liberal-demokratike do të duhet të marrë një qasje dhe angazhim më serioz për tejkalimin e sfidave dhe mosmarrëveshjeve, mbylljen e radhëve dhe bashkimin.

(Autori është profesor universiteti, profesor i asociuar në Universitetin Shtetëror të Arizonës, SHBA)

GJUHA NË TË CILËN JANË TË SHKRUARA SI DHE PAMJENJET E SHPREHURA NË KOLUNA NUK PASQYROJNË GJITHMONË POLITIKËN EDITORIALE TË "SHTYPIT TË LIRË"

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës