LSDM premton orar të punës shtatë orë, majtas gjashtë!

Foto: MIA

LSDM në pushtet dhe opozita e majta premtojnë ulje të orarit të punës në programet e tyre parazgjedhore për zgjedhjet parlamentare, dhe LSDM planifikon të prezantojë një ditë pune shtatë orëshe dhe e majta gjashtë orë. VMRO-DPMNE, nga ana tjetër, premton fleksibilitet në orarin e punës, por vetëm për prindërit e rinj. Dy grupet e tjera parlamentare, BDI-ja dhe koalicioni i tyre në pushtet dhe koalicioni “Vredi” i opozitës shqiptare – nuk e dimë se çfarë u premtojnë punëtorëve, sepse programet e tyre zgjedhore nuk janë të disponueshme në internet për t'u lexuar!

Në programin e LSDM-së thuhet se nga 1 janari 2026 do të fillojnë projektin për analizimin e efekteve të zvogëlimit të orarit të punës nga 8 në 7 orë në ditë, pra nga 40 në 35 orë në javë.

- Do të sjellë përfitime të shumta për shtetin dhe qytetarët, veçanërisht në kuadër të proceseve gjithnjë e më intensive të dixhitalizimit dhe automatizimit. Në këtë mënyrë, ne do të përmirësojmë drejtpërdrejt ekuilibrin punë-jetë, duke u lejuar punonjësve më shumë orë për kohën e lirë, familjare dhe personale, duke nxitur në këtë mënyrë mirëqenien dhe kënaqësinë e përgjithshme në vend. Kalimi në orët më të shkurtra të punës do të inkurajojë punëdhënësit të investojnë në teknologjitë e dixhitalizimit dhe automatizimit për të përmirësuar proceset dhe për të maksimizuar efikasitetin. Efektet pozitive të orarit të shkurtuar të punës do të shprehen në fushën e rritjes ekonomike dhe inovacionit duke inkurajuar një fuqi punëtore më produktive dhe më të motivuar, si dhe duke ushqyer kreativitetin dhe sipërmarrjen në epokën digjitale - shkruhet në programin e LSDM-së.

Me shkurtimin e orarit të punës, shton programi, LSDM-ja do të prezantojë një qasje progresive në menaxhimin e punës që do t'i japë prioritet mirëqenies dhe prosperitetit të punëtorëve dhe shoqërisë në tërësi.

E majta, nga ana tjetër, në programin e saj i kushton më shumë vëmendje të drejtave të punës dhe, ndër të tjera, premton të ripërcaktojë listën e aktiviteteve dhe profesioneve të rrezikshme me përvojë përfituese, ku do të përfshihen aktivitete të vështira dhe intensive, si dhe përfitime për punëtorët mbi 55 vjeç dhe për punëtorët e rinj që krijojnë marrëdhënie të rregullta pune për herë të parë.

– Futja e një dite pune gjashtëorëshe, d.m.th. Një javë pune 30-orëshe, në vend të një 40-orëshe, duke reduktuar punën me kohë të plotë nga 8 në 6 orë në ditë, pa implikime negative në sasinë e të ardhurave që marrin punëtorët, me synim rritjen e produktivitetit dhe zhvillimit personal. si dhe ulja e papunësisë – është pjesë e premtimeve të së Majtës për punëtorët.

Kjo parti premton pagesën në kohë të pagës në javën e parë të muajit pasardhës, pra nga java e parë deri në të shtatën e muajit aktual, pagesë të detyrueshme të dyfishit të pagës ditore gjatë punës në fundjavë apo pushime, ulje të kohëzgjatjes maksimale për të cilën Kontrata e punës me afat të caktuar mund të lidhet nga pesë vjet deri në gjashtë muaj, si dhe kufizimi i periudhës së provës në maksimum një muaj.

Partia VMRO-DPMNE paralajmëron rritje të fleksibilitetit të tregut të punës që, siç thuhet, do të përmirësojë konkurrencën dhe efikasitetin e ndërmarrjeve, do të rrisë kënaqësinë e të punësuarve në vendin e punës dhe do të kontribuojë në rritje më të lartë ekonomike.

- Me ndryshimet në Ligjin për Marrëdhëniet e Punës do të sigurojmë fleksibilitet më të madh të orarit të punës për prindërit e rinj në vitet e para të prindërimit (punë nga shtëpia, fleksibilitet në përdorimin e orarit të punës gjatë javës në përputhje me rregullimin e punës së punëdhënësit) , si dhe fleksibilitet më i madh i orarit të punës për ata punonjës që përpiqen për arsimim dhe trajnim të mëtejshëm. Ne do të ofrojmë një periudhë prove për punësimet e reja ku punëdhënësit do të kenë fleksibilitetin për të vlerësuar brenda muajit të parë të punësimit nëse të punësuarit e rinj janë në gjendje të kryejnë detyrat e punës. Gjatë kësaj periudhe, të punësuarve të rinj do t'u jepet mundësia për të punuar me aplikim të përkohshëm, ndërsa pas periudhës provuese, punëdhënësi do të jetë i obliguar që të vazhdojë me pajisjen e të gjitha lejeve dhe certifikatave - thuhet në programin e VMRO-DPMNE-së.

Në ciklet e kaluara zgjedhore, partia BDI premtoi se e premtja do të jetë ditë jopune, por realizimi i këtij premtimi nuk ndodhi.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës