Sasko dhe Saska na përgatitën një ëmbëlsirë fantastike: Tortën me çoko-portokalli
Sasha и Sashko qëndroni pas profilit kreativ të ushqimit në Instagram @sash_dream. Saska punon si koordinator prokurimi për një kompani të huaj dhe Sasko menaxhon restorantin e tij të specializuar në katering dhe organizimin e eventeve të të gjitha llojeve.
Pasioni i tyre i përbashkët është gastronomia, ndaj siç na tregon Saska, ajo relaksohet me gatimin pas ditëve të vështira në punë dhe Sasko, nga ana tjetër, e zhvillon kreativitetin e saj përmes servirjes estetike të ushqimit të përgatitur. Kjo superidia është produkt i pandemisë dhe ata marrin frymëzim nga jeta e përditshme dhe blogjet e ushqimit.
“Ndodhte shpesh që të udhëtonim bashkë, për të shijuar diçka karakteristike të destinacionit, dhe të re për ne dhe sapo ktheheshim të përpiqeshim të bënim variantin tonë”, zbulojnë ata.
Sot ata ndajnë një ide të mrekullueshme për ëmbëlsirë - tortën e papërpunuar me çokollatë-portokalli!
Përbërësit e nevojshëm:
Baza:
- 1 filxhan hurma (të zhytura më parë në ujë të ngrohtë për rreth 5 minuta)
- 1 filxhan lajthi të pjekura
- 1 filxhan thërrime kokosi
- lëvore e grirë imët e 1/2 portokalli
- 2 lugë kakao pluhur
- 1 lugë shurup hurma ose vaj kokosi
- 1 lugë gjelle gjalpë lajthie
përgatitja:
Fillimisht përzieni përbërësit e thatë: lajthitë, kokosin dhe kakaon. Hurmat e njomura priten përgjysmë dhe shtohen në blender, së bashku me përbërësit e tjerë: shurupin/vajin e kokosit dhe gjalpin e lajthisë. Në fund shtojmë lëvozhgën e portokallit, e trazojmë me lugë dhe masën e derdhim në një tavë për tartë.
Phil:
- 1 filxhan shqeme (të zhytura më parë në ujë për të paktën 3 orë)
- 125 ml lëng portokalli
- 6 lugë vaj kokosi
- 5 lugë mjaltë
- 2 lugë kakao pluhur
- lëvore e grirë imët e 1/2 portokalli
- 1 lugë çaji ekstrakt vanilje
përgatitja:
Vaji i kokosit dhe mjalti shkrihen me avull. Shtoni shqemet dhe lëngun e portokallit në blender dhe përziejini. Më pas shtoni: vajin, mjaltin, kakaon dhe vaniljen dhe përziejini derisa të përftohet një masë e lëngshme homogjene. Në fund përziejmë me lugë lëvozhgën e portokallit dhe masën e hedhim mbi bazën në tepsi për kek. Lëreni në frigorifer për të paktën 4 orë, para se ta hidhni sipër.
Plotësimi:
- 1 filxhan hurma
- 2 lugë çaji gjalpë lajthie
- 2 lugë kakao pluhur
- 1/2 lugë çaji kanellë
- 1 lugë çaji ekstrakt vanilje
- 7 lugë ujë me hurma
përgatitja:
Ziejini hurmat në 2 gota ujë dhe lërini të ziejnë për rreth 7 minuta. I kullojmë dhe nuk i presim të ftohen, por i vendosim në blender bashkë me të gjithë përbërësit e tjerë. Uji shtohet gradualisht! Qëllimi është të merrni një përzierje të lëngshme çokollate. Lyejeni majën me mbushjen e ftohur me shqeme. Mund të dekorohet me lëvozhgë portokalli, kokrra kakao.