Vetëm një lloj maske mbron vërtet kundër koronavirusit, sipas një studimi të ri gjerman

Sipas rregullave të reja në Rumani, maskat e kanavacës janë të ndaluara, Foto: pixabay

Sipas një studimi të ri nga Instituti Gjerman Max Planck, vetëm një lloj maske mbrojtëse ofron mbrojtje pothuajse të padepërtueshme kundër infeksionit me koronavirus, pikërisht maskat e tipit FFP2 (të njohura edhe si H95, KN95 ose P2 në pjesë të ndryshme të botës).

Këto maska ​​ofrojnë një shkallë të lartë mbrojtjeje kundër infeksionit me virusin, me kusht që të mbahen siç duhet, thonë shkencëtarët që e kanë kryer atë. studimi.

"Nëse një person i infektuar dhe një person i shëndetshëm takohen në ambiente të mbyllura dhe në një distancë të shkurtër, mundësia e transmetimit të infeksionit, edhe pas 20 minutash, është vetëm 0,1 për qind ose një promil", tha instituti në një studim. dinamika dhe organizimi në Qyteti gjerman i G Gettingen.

Kusht për këtë shkallë të lartë mbrojtjeje është vendosja e saktë e maskës, sidomos pjesa e majës së hundës që duhet të sigurohet mirë, thuhet në studimin e publikuar në revistën shkencore “Proceedings” të Akademisë Amerikane të Shkencave. Mbajtja e papërshtatshme e maskës rrit rrezikun e infeksionit me rreth katër për qind.

“Mundësia e infektimit në jetën reale është dhjetë deri në njëqind herë më e ulët, por ne kemi krijuar kushtet më të pafavorshme kur bëhet fjalë për mbrojtjen”. thotë një nga drejtuesit e hulumtimit, Eberhard Bodenshac.

Në të kundërt, një takim i dy njerëzve të demaskuar, njëri prej të cilëve është i infektuar, ka të ngjarë të rezultojë në një infeksion te një person i shëndetshëm, thonë shkencëtarët.

“Në këtë rast, një person i shëndetshëm i cili është tre metra larg nga personi i infektuar dhe thith ajrin nga personi i infektuar për disa minuta, ndoshta do të infektohet”, tha Bodensac.

Prandaj, konsiderohet mbajtja e maskave është ende një mënyrë shumë e mirë për të parandaluar përhapjen e koronavirusit, përfundojnë shkencëtarët gjermanë.

Video e ditës