Samuliya Suluhu Hassan është betuar si presidentja e parë femër e Tanzanisë

Foto: EPA-EFE / ANTHONY SIAME

Samia Suluhu Hassan, Nënkryetari aktual i Tanzanisë, u betua sot në Dar es Salaam si gruaja e parë Presidente e këtij vendi afrikan.

Gjashtëdhjetë e një vjeçari Hassan u bë president pas vdekjes së ish-Presidentit John Magufuli, i cili nuk ishte parë në publik për dy javët e fundit dhe vdekja e të cilit u njoftua zyrtarisht të Mërkurën.

Duke njoftuar lajmin e vdekjes së Magfuli nga një sulm në zemër, Hassan gjithashtu njoftoi një periudhë zije 21-ditore në vend dhe se një homazh i veçantë do t'i bëhej Presidentit të ndjerë Magufuri më 22 Mars dhe më 25 Mars, ditën e varrimit.

I veshur me hixhab me Kuranin në dorën e tij të djathtë, Hassan u betua sot dhe u zotua të respektojë kushtetutën e vendit të Afrikës Lindore..

Ceremonia u ndoq nga anëtarët e qeverisë, si dhe ish-presidentët e Tanzanisë Ali Hassan Mwini, Jakaya Kikvete dhe Abeid Karume. Ish-presidentët ishin të vetmit në sallë me maska ​​mbrojtëse kundër Covid-19.

Pasi bëri betimin, Hasani doli për të parë Gardën e Nderit.

- Për mua kjo nuk është një ditë e mirë për t'ju drejtuar, sepse unë kam një plagë në zemrën time. Sot bëra një betim ndryshe nga ai që dhashë gjatë karrierës time. Atyre u është dhënë fat deri më tani. Sot betohem në zyrën më të lartë në vend në zi, tha Hasani.

Ajo tha se Magufuli e kishte përgatitur atë për detyrën përpara.

- Asgjë nuk do të shkojë keq, tha ajo, duke u bërë thirrje qytetarëve të punojnë për bashkimin e kombit.

Video e ditës