Saga e komunalëve të Tetovës: Mbeta pa interfuzion transfuzioni, barnat për aritminë i blej privatisht se nuk kam sigurim

Foto: Sloboden pechat/Zoran Dimovski

Pas grevës që punëtorët e Ndërmarrjes Komunale të Tetovës mbajtën muajin e kaluar, gjatë së cilës kërkuan pagesën e pagave të prapambetura, komuna vendosi t'u paguajë vetëm një pagë.

Mirëpo, siç thonë punëtorët e komunës së Tetovës, atyre nuk u janë paguar pagat për tre muaj. Për shkak të vonesave të tilla të pagave prej vitesh, ata janë pa sigurime shëndetësore, dhe kryesisht janë të sëmurë dhe të moshuar që punojnë në temperatura minus dhe në kushte shumë të këqija.

“Katër rroga na kanë borxh, tani na kanë dhënë një rrogë për muajin e tetë. Për muajin e nëntë, të dhjetë dhe të njëmbëdhjetë nuk ka ende asgjë. Nuk kemi sigurime shëndetësore, çdo gjë e paguajmë privatisht, edhe për mjekimin spitalor. Nuk kanë bërë ndërhyrje transfuzioni sepse nuk kam sigurim, i marr privatisht barnat për aritminë. Djali im punon në një fabrikë, por unë dhe gruaja ime jemi pa sigurim. Ajo është e siguruar nga unë, është dashur të paguajë 2000 denarë ilaçe, të cilat duhet t'i paguajmë 500 denarë. Kemi marrë rrogë, kemi paguar faturat, ku është ushqimi, ku janë shpenzimet e shtëpisë”, tha Muzafer Bejeti, punëtor në QPB Tetovë.

Ata thonë se në pushtetin lokal kanë ndryshuar disa parti, por deri më tani të gjitha kanë pasur qëndrim injorant ndaj komunalëve të Tetovës.

“Nuk jemi të kënaqur me asnjë parti. Ishte PDSH, ishte BDI dhe tani është Besa. Meqenëse kam 25 vite në punë nuk jam kënaqur me asnjë parti”, thotë Bejeti.

Grupi këshilldhënës i BDI-së sot para selisë së Sektorit të Higjienës Komunale në NJP Tetovë fajësoi për këtë gjendje me vonesën e pagave të punëtorëve komunalë të Tetovës te kryetari i Komunës së Tetovës. Bilal Kasami.

Foto: Shtypi i Lirë

“Ju njoftojmë se një vit më parë në një seancë të jashtëzakonshme të Këshillit të Komunës, me kërkesë të menaxhmentit të komunës, 25 milionë denarë iu ndanë ndërmarrjes komunale, me qëllim që punëtorët t'i paguajnë 3. pagat që kompania u detyrohet atyre. Në atë seancë kërkuam prova se këto mjete do të shkojnë për punëtorët, por kryetari i komunës refuzoi kategorikisht që t'i jepte asnjë provë Këshillit Bashkiak. Sot edhe pas një viti punëtorët e PUC-së janë harruar dhe kanë 3 muaj pa rroga dhe sigurime shëndetësore, prandaj i kërkojmë kryetarit të bashkisë në vend që të ecë nëpër Evropë, të dalë e të marrë përgjegjësi dhe të thotë se ku janë 25. milionë denarë të dedikuar për pagat e punëtorëve të PUK-së, sepse ai vetë ka ardhur disa herë këtu dhe u ka premtuar se do t'ua përmirësojë kushtet e punës dhe do t'ua paguajë pagat. Tani po del se këta punëtorë që bëjnë punë të ndershme në shoqërinë tonë janë shfrytëzuar vetëm për fushatë dhe pastaj harrohen dhe më e keqja është se në emër të këtyre punëtorëve shpenzohen mjete nga buxheti i komunës, mjete. që nuk shkojnë aty ku janë menduar, tha Veton Murati, këshilltar në Komunën e Tetovës nga radhët e BDI-së.

Komuna e Tetovës njoftoi se nga 1 muaji menaxhimin e mbeturinave komunale në qytet do ta marrë një kompani sllovene, ndërsa para kësaj do t'u paguhen të gjitha pagat e prapambetura për punëtorët e komunës së Tetovës.

Mirëpo, as një kompani sllovene nuk menaxhon mbeturinat në Tetovë dhe as nuk janë paguar pagat e prapambetura të punëtorëve të NJP Tetovë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës