SHBA ka zgjatur edhe një vit dekretin për një situatë emergjente në Ballkanin Perëndimor

Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Joe Biden, ka zgjatur edhe një vit dekretin për një situatë emergjente në Ballkanin Perëndimor, duke gjykuar se rajoni vazhdon të përbëjë kërcënim për sigurinë kombëtare dhe politikën e jashtme amerikane.

– Veprimtaritë e individëve që kërcënojnë paqen dhe përpjekjet ndërkombëtare për të stabilizuar situatën në Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë aktet e dhunës ekstremiste dhe aktivitetet përçarëse, të cilat pengojnë përparimin drejt qeverisjes efektive demokratike dhe integrimit të plotë në institucionet transatlantike, vazhdojnë të përbëjnë një ngjarje të pazakontë dhe të jashtëzakonshme. një kërcënim për sigurinë kombëtare dhe politikën e jashtme të Shteteve të Bashkuara, sipas njoftimit të Shtëpisë së Bardhë.

Dekreti u prezantua për herë të parë më 26 qershor 2001 me numrin 13219, me të cilin administrata e atëhershme shpalli masat emergjente për Ballkanin Perëndimor në përputhje me Ligjin për Fuqitë Ekonomike Ndërkombëtare Emergjente.

- Personat që ndihmojnë, sponsorizojnë ose mbështesin dhunën në ish Maqedoninë, tani Maqedoninë e Veriut, por edhe në pjesë të tjera të rajonit dhe aktivitetet që pengojnë zbatimin e Marrëveshjes së Dejtonit në Bosnje dhe Hercegovinë ose Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara të miratuar. më 10 qershor 1999, thuhet në njoftim.

Përmbajtja e dekretit u ndryshua në vitin 2003 për të aplikuar hapa shtesë në lidhje me pengimin e zbatimit të Marrëveshjes Kornizë të Ohrit të vitit 2001 në Maqedoninë e Veriut.

Në vitin 2021, Biden nënshkroi një urdhër ekzekutiv, i cili parashikonte ngrirjen e aseteve dhe ndalimin e hyrjes në Shtetet e Bashkuara të personave që punojnë kundër Marrëveshjes së Prespës dhe Marrëveshjes Kornizë të Ohrit.

- Ata që janë përgjegjës ose janë të përfshirë, drejtpërdrejt ose tërthorazi, në një shkelje ose në një veprim që pengon ose kërcënon zbatimin e çdo marrëveshjeje rajonale të sigurisë, paqes ose bashkëpunimit, ose marrëveshje kuadër në lidhje me Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë Marrëveshjen e Prespës 2018, Marrëveshja Kornizë e Ohrit e 2001, përmendet në urdhrin ekzekutiv të Biden.

Në qershor 2021, vlefshmëria e dekretit u zgjerua në nivel kombëtar, duke specifikuar situatën në zonën e ish-Jugosllavisë dhe Shqipërisë në dy dekadat e fundit, duke përfshirë cenimin e marrëveshjeve dhe institucioneve të pasluftës pas rënies së vendi, si dhe korrupsioni i përhapur i qeverive dhe institucioneve në Ballkan, i cili pengon përparimin drejt qeverisjes efikase dhe demokratike.

“Integrimi i plotë në institucionet transatlantike është bërë gjithashtu më i vështirë, gjë që paraqet kërcënim për sigurinë kombëtare dhe politikën e jashtme të Shteteve të Bashkuara, theksohet në deklaratën e Shtëpisë së Bardhë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës