SHBA: Temperaturat e larta rekord të natës në korrik

Një valë e të nxehtit
Vala e të nxehtit / Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Shtetet e Bashkuara kontinentale vendosën një rekord për nxehtësinë gjatë natës në korrik.

Temperatura mesatare e ulët e korrikut ishte 17,6 gradë Celsius, duke mposhtur rekordin e vitit 2011 me disa fraksione të një shkalle.

Kjo nuk është vetëm mesatarja më e ngrohtë gjatë natës për korrikun, por për çdo muaj në 128 vitet që nga fillimi i mbajtjes së të dhënave, tha ai. Karin Gleason, një klimatolog me Administratën Amerikane të Oqeanit dhe Atmosferës. Temperatura më e ulët e natës së korrikut ishte më shumë se 1,7 gradë Celsius mbi mesataren e shekullit të njëzetë.

Shkencëtarët e kanë kuptuar prej kohësh se temperaturat e natës janë kritike për shëndetin.

"Kur temperaturat e ditës janë në nivele rekord ose afër niveleve rekord dhe nuk ka asnjë shans për rikuperim gjatë natës nga temperaturat e ftohta, bimët, kafshët dhe njerëzit janë nën shumë stres," tha Gleason.

Në Teksas, ku temperatura mesatare mujore e ditës arriti në 37,8 gradë Celsius për herë të parë në korrik dhe sistemi energjetik ishte nën presion të madh, temperaturat mesatare të natës ishin 23,5 gradë Celsius, 2,2 gradë mbi mesataren e shekullit të njëzetë.

“Ngrohet më shpejt gjatë natës sepse ngrohja e ditës bllokon më shumë lagështi në ajër dhe kurth nxehtësinë gjatë natës”, shpjegoi Gleason.

Video e ditës