Shtetet e Bashkuara kanë njoftuar një lehtësim të politikës së tyre ndaj Kubës

Kuba kujton Fidel Castron / Foto EPA-EFE / Yander Zamora

Shtetet e Bashkuara kanë njoftuar hapa për të ndryshuar politikën e tyre ndaj Kubës. Është planifikuar të lehtësohen disa nga masat kufizuese që nga koha kur Donald Trump ishte president.

Ky veprim shënon ndryshimin më të rëndësishëm në politikën e SHBA-së ndaj Havanës që kur presidenti Joe Biden mori detyrën në janar 2021. Por, në këtë synim të Shteteve të Bashkuara, është lënë pas dore përmirësimi i ndjeshëm i marrëdhënieve amerikano-kubane apo “lidhja historike”, e konceptuar nga ish-presidenti Barack Obama.

Zëdhënësi i Departamentit të Shtetit Ned Price tha se masat, të shpallura dje, synonin "të mbështesin popullin kuban, duke i dhënë atij mjete për të krijuar një jetë pa shtypje nga qeveria kubane, por gjithashtu ata po kërkojnë mundësi më të mira ekonomike".

Ajo ka njoftuar gjithashtu heqjen e kufirit të dërgesave amerikane për anëtarët e familjeve kubane, i cili deri më tani ka qenë 1.000 dollarë për tremujor. Do të lejohet edhe dërgimi i parave për personat që nuk janë pjesë e familjes.

Shtetet e Bashkuara nuk do të heqin disa kompani dhe subjekte të lidhura me qeverinë kubane nga lista e kuqe.

Video e ditës