SHBA dhe Turqia të thonë nëse kanë dyshime për “Bechtel dhe Enka”

Bechtel dhe Enka / Foto MPB

Një deputet i VMRO-DPMNE-së tha se janë kërkuar mjete nga kudo, ndoshta në furi retorike, kështu që përveç institucioneve i kam bërë thirrje edhe qeverisë së SHBA-së dhe Turqisë që të thonë nëse ndonjëra prej tyre apo kompanitë kanë kërkuar diçka në dy vitet e fundit, tha ai kryeministri Dimitar Kovaçevski.

I bëj thirrje të dyja qeverive të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Turqisë që të thonë nëse ndonjë prej tyre apo kompanitë e tyre të përfshira në ndërtimin e autostradave kanë bërë ndonjë kërkesë nga vendi ynë gjatë dy viteve të fundit, ndërsa ne jemi duke u përgatitur për këtë më të madh. projekt infrastrukturor ndonjëherë, me vlerë 1,3 XNUMX miliardë euro.

Kjo thirrje e kryeministrit Dimitar Kovaçevski në fakt është përgjigje e pyetjes së gazetarit lidhur me mbikëqyrjen e ndërtimit të autostradave nga korridoret 8 dhe 10D. Dyshimet nëse gjithçka është e ligjshme lindën pasi dje Prokuroria Publike për Ndjekjen e Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit (JOGOKK) ka hapur një rast për këtë rast në bazë të një zëri të regjistruar.

Kryeministri Kovaçevski edhe një herë u bëri thirrje institucioneve kompetente “të kontrollojnë gjithë këtë projekt”.

- Jam përgjigjur tre herë, dje edhe në një pyetje parlamentare dhe tani do të përgjigjem për herë të katërt. Kontraktori “Bechtel dhe Enka” u zgjodh me një ligj të posaçëm në Kuvend që u mbështet nga të gjithë deputetët dhe u konfirmua nga Gjykata Kushtetuese. Së dyti, autoriteti mbikëqyrës është përzgjedhur në një procedurë ku janë respektuar të gjitha procedurat ligjore nga institucionet përgjegjëse, të drejtuara nga Ndërmarrja Publike për Rrugët Shtetërore. Në atë procedurë kanë marrë pjesë tri kompani dhe njëra është përzgjedhur në bazë të dispozitave të tenderit. Gjithashtu është zbatuar një procedurë administrative dhe të gjitha të dhënat janë në dispozicion të publikut përmes Byrosë së Prokurimit Publik. Duke qenë se informacionet dolën, kryesisht nga opozita, por edhe nga mediat, kam thënë atëherë dhe tani që të gjitha institucionet që kanë juridiksion të kontrollojnë të gjithë këtë projekt, që do të thotë se thashë se Prokuroria Publike dhe Komisioni Kundër Korrupsionit. gjithashtu duhet të veprojë në mënyrë që të gjitha akuzat janë duke u hetuar - tha Kovaçevski.

Ai ritheksoi se Qeveria do të dorëzojë në Komisionin Kundër Korrupsion të gjitha dokumentet për procedurat e mëparshme të dy viteve të fundit.

Një deputet i VMRO-DPMNE-së tha se janë kërkuar mjete nga kudo, ndoshta në furi retorike, kështu që përveç institucioneve i kam bërë thirrje edhe qeverisë së SHBA-së dhe Turqisë që të thonë nëse ndonjëra prej tyre apo kompanitë kanë kërkuar diçka. në dy vitet e fundit. Po flasim për një projekt që për herë të parë do të mundësojë përfundimisht lidhjen infrastrukturore të Korridorit 8 dhe me të mundësojmë dalje në portet e Durrësit dhe Burgasit dhe tani kemi vetëm dalje në portin e Selanikut - tha Kovaçevski. .

Lefkov: Kushtet e tenderit janë ndryshuar në mes të procedurës

Deputeti Mile Lefkov i është drejtuar dje kryeministrit Kovaçevski me pyetje parlamentare - a mendon se duhet të hapet menjëherë hetim për përgjimet 22 milionë euro.

– Kushtet e tenderit u ndryshuan në mes të procedurës në mënyrë që një kompani humbëse të fitonte tenderin. Në media të ndryshme janë ngritur dyshime për manipulim tenderash dhe shohim se shteti dhe ata që duhet të luftojnë korrupsionin, kryesisht Prokuroria Publike, heshtin. Dhe pikërisht për këtë kemi besim të ulët në Prokurori - tha deputeti Lefkov nga VMRO-DPMNE.

Prokuroria Publike për krimin e organizuar dhe korrupsion njoftoi dje se pas një lajmërimi ka hapur lëndë për mbikëqyrjen e autostradave, për të kontrolluar pretendimet që po bëhen publike. Rasti i është caktuar prokurorit kompetent.

Prokuroria tha për “Sloboden Pechat” se është ende herët për ndonjë konkluzion dhe për të ndarë informacione me publikun në këtë fazë fillestare, në të cilën pritet vendimi i prokurorisë nëse do të ketë apo jo hetime.

Nga Komisioni Kundër Korrupsionit thonë se kanë hapur një rast pasi kanë marrë një raport për mënyrën se si është zgjedhur kompania për mbikëqyrjen e ndërtimit. Lënda është ndarë dhe procedura është në vazhdim, thonë nga atje.

Çfarë shkruan mediat për kompanitë e përzgjedhura për mbikëqyrje ndërtimi

Konsorciumi që fitoi tenderin për mbikëqyrjen e ndërtimit të autostradave dhe nënshkroi marrëveshjen me Qeverinë më 2 shkurt, udhëhiqet nga “IRD Engineering” italiane dhe në të janë edhe tre kompani të tjera – spanjolle “Eptisa” dhe dy. Kompanitë maqedonase "Electra Solutions" dhe Euro Consulting. Duke analizuar dokumentacionin në dispozicion, mediat raportuan se tarifat mujore dhe ato të njëhershme për mbikëqyrjen janë të mëdha, pra katër inxhinierët kryesorë mbikëqyrës do të marrin 20 mijë euro në muaj, se nuk ka asnjë provë për ekspertizën e 23 ekspertëve. nga gjithsej 81 aq sa kompanitë fituese të tenderit dhe nënkontraktorët që u angazhuan shtesë. Mediat shkruan gjithashtu se “Electra Solutions” pretendon në ofertë dhe në kontratë se ka 32 punonjës, prej të cilëve 27 inxhinierë dhe në llogarinë vjetore për vitin e kaluar thuhet se mesatarisht janë vetëm dy punonjës.

Po ashtu, për njërën nga katër kompanitë në mbikëqyrje, “Eptisa”, në vitin 2020 Qeveria mori vendim me të cilin institucioneve shtetërore dhe vendore iu ndalua përfshirja në tenderë me vlerë mbi një milion euro për shkak të “të paligjshme, veprim joetik dhe i papërgjegjshëm në mbikëqyrjen e punimeve në hekurudhën Kumanovë – Belakovcë”, dhe pas disa muajsh Qeveria e anuloi vendimin. Gjithashtu u bë e ditur se një nga pronarët e “Euro consulting”, Branislav Dimitrijevic, është punësuar në Armeni si drejtues ekipi në konsorciumin franko-spanjoll “Savezh-Eptisa” për një projekt të madh infrastrukturor, për të cilin prokuroria armene ka ngriti një aktakuzë dhe Dimitrijevic ndiqet penalisht për veprën penale "mashtrim i kryer në shkallë të gjerë".

Të gjitha këto shkrime në muajt e kaluar nuk i kanë mjaftuar JOGOKK-së, e cila prej tre muajsh drejtohet nga Islam Abazi, të fillojë hetimet pasi është prekur një zë, por kanë pritur që dikush të bëjë kallëzim penal dhe kanë deklaruar se mediat se po ndjekin të gjitha informacionet dhe deklaratat dhe nëse konstatohen elemente të veprës penale do të inicohet procedura përkatëse.

Kontraktuesi “Bechtel dhe Enka”, në përputhje me ligjin e posaçëm, do të projektojë dhe ndërtojë autostradat Tetovë – Gostivar, Strugë – Qafasan, si dhe Prilep – Manastir dhe Qeveria pret që ato të përfundojnë për pesë vjet.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës