SHBA: BE do të vendosë tarifa për furnizimet me naftë nga Rusia

Vaj rus / Foto: EPA-EFE / MICHAEL REYNOLDS

Zyrtarët e Thesarit të SHBA-së thanë në një takim të ministrave të financave të G7 në Bonn që fillon nesër se vendet e BE-së do të propozojnë tarifa për furnizimet e naftës nga Rusia si një alternativë më e shpejtë e mundshme ndaj idesë së një embargoje të plotë ndaj naftës ruse.

Sipas zyrtarëve amerikanë, mekanizmi doganor do të ruajë praninë e naftës ruse në treg, por do të kufizojë të ardhurat e Rusisë nga eksporti. Ata besojnë se një masë e tillë do të kishte një efekt më të shpejtë se ndalimi i planifikuar i importeve të naftës nga Rusia në BE në vitin 2023.

Anëtarët e BE-së nuk kanë arritur ende një marrëveshje për një paketë të gjashtë sanksionesh kundër Rusisë, duke përfshirë një projekt embargo të naftës: Komisioni Evropian (KE) ka propozuar një ndalim të importeve të naftës së papërpunuar nga Rusia gjashtë muaj pas hyrjes në fuqi të paketës së gjashtë. Në të njëjtën kohë, Komisioni Evropian ka propozuar që Hungaria dhe Sllovakia të lejohen të blejnë naftë ruse deri në fund të vitit 2024.

Sipas “Bgnes”, sipas burimeve të mirëinformuara, tashmë Komisionit Europian i është dashur të zbusë shumë prej propozimeve të tij për kohën, parametrat dhe përjashtimet e mundshme nga embargoja e naftës. Hungaria kundërshton embargon e naftës dhe mbështetet nga një numër vendesh të tjera, të cilët thonë se dëmi do të ishte katastrofik për Evropën.

Video e ditës