Gjithçka është e pastër me kineastët, vetëm ata janë me status të pazgjidhur dhe me buxhet të reduktuar për një film

Posteri i Kornizës së Artë 2024

Gjithçka është e pastër në Shoqërinë e Punëtorëve të Filmit dhe nuk ka financim të kundërligjshëm të DFRM nga Agjencia e Filmit, pohon kryetari i Shoqatës, Igor Ivanov Izi, duke reaguar ndaj raportit të publikuar së fundmi të Grupit punues për konstatimin e gjendjes dhe mundësive. për avancimin e punës së Agjencisë së Filmit e themeluar nga ministrja e Kulturës në largim Bisera Kostadinovska Stojçevska.

- Edhe një herë theksojmë se në DFRM, pas raportimeve, janë bërë të gjitha inspektimet e mundshme nga Ministria e Kulturës, Policia Financiare, Policia, Kontrolli i Shtetit, Komisioni për Parandalimin e Korrupsionit dhe siç dihet dhe evidentohet, gjithçka. është i pastër me ne!, është deciziv Ivanov.

Auditimi i brendshëm i Ministrisë së Kulturës ka konstatuar se 39 projekte kanë marrë rreth 813.000 mijë euro dhe nuk kanë bërë filma, as nuk kanë kthyer paratë, se janë toleruar dokumente të falsifikuara nga producentë të privilegjuar, se janë manipuluar konkurse nga persona me konflikt interesi. pagesa të paligjshme të parave në DFRM, nuk janë dorëzuar raporte financiare për Festivalin "Vëllezërit Manaki" dhe se janë tërhequr ilegalisht përmes festivalit "Korniza e Artë".

- Këto reagime të çuditshme, të dhunshme dhe të nxituara tregojnë qartë synimin për shkatërrimin e filmit maqedonas, për shkatërrimin e prodhimeve filmike maqedonase, për shkatërrimin e Shoqërisë së Punëtorëve të Filmit dhe veçanërisht për shkëputjen e producentëve nga sektori i prodhimit të DFRM-së, i cili për të dytin vit. po bëjnë një luftë sizife me Agjencinë e Filmit dhe Ministrinë e Kulturës, duke kërkuar trajtim të barabartë të të gjithë producentëve dhe kushte më të mira për profesionistët e filmit, njoftoi sot DFRM.

Në deklaratën dërguar mediave, DFRM-ja thekson se “gjeneruesi kryesor i këtij “skenari krize” është pikërisht Milço Mançevski, sepse ai e ka cituar publikisht këtë raport, disa ditë para se ta publikojë në tërësi”, dhe “qëllimi i Lidhja e tij me Kostadinovska Stojçevskën, tregon për një përqendrim të pushtetit, qëllimi i vetëm i të cilit është revanshizmi drejt suksesit të kinemasë vendase dhe afirmimi i paprekshmërisë së rreme të Mançevskit”.

Punonjësit e filmit të integruar në shoqatën më të vjetër dhe më të shquar të industrisë së filmit janë duke shqyrtuar një padi për shpifje dhe ndoshta kallëzim penal për fabrikim informacioni nga përgjegjësit në Ministrinë e Kulturës, ndaj më parë përmes një deklarate kanë bërë thirrje për të ardhmen. Ministri i Kulturës Zoran Ljutkov t'i ketë prioritet hedhin dritë mbi të gjitha shpifjet që vijnë nga ministria e linjës.

Punonjësit e filmit që sot mbajnë Kuvendin e Shoqatës rregullisht përgatisin raporte për punën e tyre të deritanishme të cilat i miraton Kuvendi, por as Ministria e Kulturës dhe as Agjencia e Filmit nuk i kanë kërkuar, kështu që Ivanov i ka hedhur poshtë si qesharake të gjitha akuzat e paraqitura në Raport.

Nga ana tjetër, ai deklaroi se situata në të cilën ka ngecur filmi maqedonas është katastrofike, me zvogëlim të vazhdueshëm të buxhetit të filmit, dhe profesionistët e filmit janë në gjendje të vështirë për shkak të statusit të tyre të pazgjidhur dhe pikërisht ky është fokusi. të Kuvendit të sotëm vjetor të DFRM-së.

-Artistët e lirë si regjisorët, skenaristët, drejtorët e fotografisë, montazherët, skenografët dhe kostumografët kanë të drejtë për subvencione, por ka edhe një numër të madh profesionistësh (scarfers, grid-master, makeup asistentë) të cilët nuk janë autorë të drejtpërdrejtë në procesi i krijimit të filmit, por ata janë palë e rëndësishme për çdo prodhim filmik dhe këta njerëz nuk janë të punësuar diku, dmth janë profesionistë të pavarur që meritojnë të kenë status të caktuar, tha Ivanov.

Edicioni i gjashtë i recensioni i filmit maqedonas "Golden Frame" në të cilin do të shfaqen të gjithë filmat maqedonas të financuar nga Agjencia e Filmit në vitin 2023.

- "Korniza e Artë" është një festë e filmit maqedonas dhe një raport për atë që është bërë vitin e kaluar. Shfaqjet janë pa pagesë dhe publiku mund të shohë filmat maqedonas të metrazhit të gjatë, dokumentarë dhe të shkurtër, të cilët vitin e kaluar kaluan nëpër festivalet e filmit në mbarë botën, dhe rishikimi është një mundësi e mirë për të dëgjuar kritika për filmat për shkak të pranisë së autorëve. , drejtorë dhe përqindje, theksoi Ana Vasilevska, koordinatore artistike.

Publiku do të ketë mundësinë t'i shohë tre filmat artistikë të lansuar vitin e kaluar: "Të mbiekspozuar" nga regjisorja Eleonora Veninova, "Lena dhe Vladimir" të regjisorit Igor Alexov dhe "Shtëpia për fillestarët" e Goran Stolevskit.

Tre çmimet e nderit në ceremoninë e së mërkurës do t'i takojnë: Toni Mihajlovskit për aktor të shquar, Vladimir Anastasov për autor të shquar dhe Marina Koloska për punëtore të shquar të filmit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës