Rruga: Nëse S. Maqedonia nuk e pranoi propozimin francez, Shqipëria do të vazhdojë e vetme drejt BE-së

Takimi i kryeministrit Zoran Zaev dhe kryeministrit holandez Mark Rutte / 10 nëntor 2021 / foto: Dragan Mitreski / Shtypi i Lirë

Kryeministri i Hollandës, Mark Rutte, deklaroi se Ballkani Perëndimor, përfshirë Shqipërinë, po “punojnë fort për t'u anëtarësuar në Bashkimin Evropian”. Në konferencën e përbashkët për shtyp me kryeministrin shqiptar Edi Rama gjatë vizitës së djeshme në Holandë, Rutte tha se Shqipëria ka mbështetjen e plotë të Holandës në procesin e integrimit europian.

“Në samitin e Ballkanit Perëndimor të mbajtur në Bruksel, BE rikonfirmoi angazhimin e saj. Sa i përket vërejtjes së Edi Ramës më pas, mendoj se kishte të drejtë – nuk ishte një takim i suksesshëm. Duhet të bëjmë më shumë. Ne e dimë se vendet e Ballkanit Perëndimor, përfshirë Shqipërinë, po punojnë fort për t'u anëtarësuar në BE dhe Shqipëria ka mbështetjen e plotë të Holandës. Problemi këtu është Maqedonia e Veriut dhe falë përpjekjeve franceze, ka një moment të ri në procesin e anëtarësimit që prek edhe Shqipërinë. kështu që të dy vendet, të paktën politikisht, janë të lidhura. Ne mbështesim propozimin francez për heqjen e pengesave që bllokojnë Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë në procesin e anëtarësimit. Propozimi ofron një zgjidhje për të gjitha shqetësimet e mbetura”, tha Rutte.

Rutte tha se BE-ja do të vazhdojë të mbështesë Maqedoninë e Veriut në hapat e ardhshëm nëse pranon propozimin francez.

Kryeministri holandez theksoi se caktimi i datës së takimit të parë ndërqeveritar do të jetë një shpërblim për qeverinë shqiptare të Edi Ramës dhe për reformat që ajo po zbaton.

“Do të jetë gjithashtu një shpërblim i drejtë për gjithë punën që ka bërë qeveria e Edi Ramës dhe reformat që ka ndërmarrë, të cilat i pashë me sytë e mi gjatë vizitës time në nëntor kur isha në Tiranë”, theksoi ai.

Rutte shprehu optimizëm se Maqedonia e Veriut do ta pranojë propozimin francez dhe nuk do të ketë nevojë të ndahen dy vendet në rrugën e tyre drejt BE-së.

Megjithatë, nëse kjo nuk ndodh, pra nëse Maqedonia e Veriut e refuzon propozimin, theksoi Rute, Shqipëria do të ketë mbështetje edhe më të madhe nga vendet evropiane në rrugën e saj të pavarur drejt BE-së.

“Nëse Maqedonia e Veriut nuk e pranon propozimin francez, Shqipëria do të ketë më shumë mbështetje nga vendet e tjera për të vazhduar rrugën e saj, por shpresoj që kjo të mos jetë e nevojshme”, theksoi Rute.

Nga ana e tij, Edi Rama vlerësoi lart angazhimin e Holandës dhe falënderoi kryeministrin Mark Rutte për nxitjen e procesit të anëtarësimit në BE në Ballkanin Perëndimor.

Video e ditës