Bota ruse kundër Perëndimit liberal: Moska do të ndëshkojë çdo sjellje LGBT

Protesta e komunitetit LGBT në Moskë 2017/Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Parlamenti rus ka miratuar një projekt-ligj që zgjeron ndalimin e "propagandës LGBT" dhe kufizon "demonstrimin e sjelljes LGBT", duke e bërë pothuajse të pamundur çdo shprehje të stilit të jetesës LGBT.

Sipas ligjit të ri, i cili ende duhet të miratohet nga Dhoma e Lartë e Parlamentit dhe Presidenti Vladimir Putin, çdo veprim ose informacion që konsiderohet të jetë një përpjekje për të promovuar homoseksualitetin – qoftë në publik, në internet apo në filma, libra apo reklama – mund të gjobitur rëndë.

Më parë, ligji ndalonte vetëm "promovimin e një stili jetese LGBT që synon fëmijët". Projektligji i ri gjithashtu ndalon “shfaqjen e sjelljes LGBT ndaj fëmijëve”. Ligjvënësit thonë se po mbrojnë vlerat tradicionale të "botës ruse" kundër Perëndimit liberal, për të cilin thonë se është i vendosur t'i shkatërrojë ato - një argument që autoritetet po e përdorin gjithnjë e më shumë si një nga justifikimet për fushatën ushtarake të Rusisë në Ukrainë.

Autoritetet kanë përdorur tashmë ligjin ekzistues për të ndaluar paradat e krenarisë së homoseksualëve dhe për të arrestuar aktivistët e të drejtave të homoseksualëve.

Grupet e të drejtave thonë se ligji i ri synon të dëbojë plotësisht të ashtuquajturat stile të jetesës "jo-tradicionale" LGBT të praktikuara nga lezbiket, homoseksualët, biseksualët dhe transgjinorët nga jeta publike.

Video e ditës