Një rus pikturoi ndërtesën e tij duke protestuar kundër luftës: Paqe për Ukrainën, liri për Rusinë!

Rusko-Visotskoye / Foto Printscreen BBC

Nëse vozitni tetë orë në veri të Moskës, do të arrini në një qytet të vogël të quajtur Ruso-Visockoye.

Nuk ka shumë për të parë këtu përveç fermës së pulave dhe kishës që u kthye në gërmadha në Luftën e Dytë Botërore.

Por ka një gjë në këtë qytet që është veçanërisht tërheqëse: qendra tregtare lokale.

Dmitry Skurikhin zotëron ndërtesën - dhe ju duhet të shihni se çfarë bëri ai para saj.

Ai shkroi me shkronja të mëdha "Paqe për Ukrainën, liri për Rusinë!" Me të kuqe të ndezur, ai renditi emrat e qyteteve të Ukrainës që ishin sulmuar nga ushtria ruse.

Rusko-Visotskoye / Foto Printscreen BBC

Mariupol, Bucha, Kherson, Chernihiv dhe shumë të tjerë janë ndër qytetet që ai shkroi.

"Mendova se kjo do të ishte një mënyrë e mirë për të nxjerrë informacione," më tha Dmitry.

“Sepse në javët e para të luftës njerëzit tanë nuk e dinin se çfarë po ndodhte. Ata menduan se qeveria ukrainase po kryente një operacion special për të hequr të varurit nga droga. Ata nuk e dinin që Rusia po bombardonte qytetet e Ukrainës”.

Rusko-Visotskoye / Foto Printscreen BBC

Dmitry madje e ktheu çatinë e dyqanit të tij në një flamur gjigant të verdhë-blu ukrainas.

Dmitry e di që ajo që po bën është mjaft e rrezikshme. Në Rusi, protestat publike shpesh përfundojnë me persekutim ose kërcënime. Dikush tashmë kishte pikturuar mbi derën e tij mbishkrime "tradhtari". Policia e ka vizituar tashmë disa herë. Ai u dënua më vonë për diskreditimin e forcave të armatosura ruse.

“Nuk mund të rrija dhe të mos bëja asgjë. Kjo do të më copëtonte brenda. Por kjo që po bëj është një akt dëshpërimi. Tani rusët janë refuzuar. Ne e meritojmë të jemi. “Kjo ofensivë do të hedhë një hije mbi ne për një kohë të gjatë”.

Kremlini dëshiron ta portretizojë presidentin Vladimir Putin si një lider të mbështetur nga populli i tij. Autoritetet këmbëngulin se rusët e mbështesin atë në Ukrainë. Dmitry pretendon se është një iluzion.

"Nëse i pyet njerëzit këtu nëse janë për një luftë midis Rusisë dhe Ukrainës, duke bombarduar qytetet, plus të gjitha pasojat si varfëria dhe uria, ata do të thonë: "A je i çmendur?", tha Dmitry.

“Rusët janë të ekspozuar ndaj dezinformatave. Ata mbështesin operacionin special ushtarak për të cilin flitet në televizion. "Por njerëzit kanë filluar të kuptojnë se ajo që po ndodh në të vërtetë është një fatkeqësi."

Por Dmitry Skurikhin e di se ngjyra nuk do të sjellë paqe.

Por nëse protesta e tij i bën njerëzit në qytet të ndalojnë, të mendojnë, madje të dyshojnë, atëherë - beson ai - kjo do t'ia vlejë.

Burimi: BBC

Video e ditës