Rusia manipulon forcat politike dhe mediat në Maqedoni

BE Bruksel / Foto Sloboden pechat/ Zarko Nastoski

Vendet e rajonit, përfshirë Maqedoninë e Veriut, duhet të jenë rezistente ndaj një ndikimi të tillë, prandaj duhet të monitorohet me kujdes informacioni, financimi i partive, të ketë kontroll të fakteve, edukim të mediave..., thonë diplomatët evropianë.

Që nga pushtimi i Krimesë në vitin 2014, Rusia ka punuar për të penguar integrimin evropian në Ballkanin Perëndimor dhe po përfiton nga situata kur ka probleme në rajon. Në këtë kontekst, situata me Maqedoninë nuk është ndryshe. Përkundrazi, Rusia manipulon forcat e brendshme politike dhe mediat, komentojnë diplomatë të institucioneve evropiane në Bruksel.

Megjithatë, ata pretendojnë se për një situatë të tillë absolutisht nuk është fajtor Bashkimi Evropian, ndonëse komentet e shumë ekspertëve ishin se “mosdorëzimi” nga Brukseli hap hapësirë ​​për hyrjen e palëve të treta në rajon. Megjithatë, ata konfirmojnë se në përgatitjen e Marrëveshjes së Prespës është evidentuar ndërhyrje nga Rusia, dhe për sa i përket mosmarrëveshjes me Bullgarinë, në të dy vendet u zbuluan operacione për minimin e negociatave, për përkeqësimin e marrëdhënieve të ndërsjella, si dhe për pengimin e procesit evropian. .

Një nga arsyet e një manipulimi të tillë është dezinformimi, ndaj diplomatët evropianë thonë se institucionet dhe mediat duhet të punojnë më shumë për të zbardhur qendrat e këtij dezinformimi, sepse siç thonë ata, kushdo që punon kundër perspektivës evropiane nuk po punon për të mirën. të vendit. Ata shtojnë se procesin e zgjerimit e kanë zgjedhur qytetarët e Maqedonisë, por ka forca që do të duan të shfrytëzojnë dobësitë.

Sipas tyre, ka tentime që të antagonizohen populli në Maqedoni që të fillojë të punojë kundër anëtarësimit në BE, duke shpjeguar se BE-ja gjoja po shpërbëhet e kështu me radhë.

Vendet e rajonit, përfshirë Maqedoninë e Veriut, duhet të jenë rezistente ndaj një ndikimi të tillë, duhet të monitorohet me kujdes informacioni, si financohen partitë, duhet të bëhet kontrolli i fakteve, edukimi i mediave - urdhërojnë diplomatët evropianë, duke theksuar në veçanti. roli i medias dhe nevoja për të rikthyer integritetin e gazetarisë si profesion.

Për sa i përket zgjerimit të Bashkimit, qëndrimi në Bruksel është se lufta në Ukrainë e ka çuar procesin në një mënyrë pozitive dhe liderët e BE-së janë më të përkushtuar për integrimin e Ballkanit Perëndimor.

Maqedonia i nisi negociatat me skriningun si fazë të parë dhe për shkak të angazhimit të Qeverisë në çështjet dypalëshe, është fakt se ka mungesë progresi në çështjet tjera, përfshirë ato për sundimin e ligjit, luftën kundër korrupsionit, pastërtinë. ajri, liria e shprehjes. Dhe sërish janë në skenë ndryshimet kushtetuese. Në Bruksel janë të vetëdijshëm se do të jetë e vështirë të arrihet një shumicë prej dy të tretash për miratimin e ndryshimeve kushtetuese. “Keni një fqinj të vështirë që vazhdimisht i ka ndryshuar kërkesat ndaj Maqedonisë së Veriut, por ia vlen të ecni përpara”, sepse besojnë se marrëveshja aktuale i hap rrugën vendit.

Por askush nuk dëshiron të komentojë parashikimet e Qeverisë së Maqedonisë se afati për anëtarësim në Union në vitin 2030 është real. Me arsyetimin se asnjëherë nuk spekulojnë për kohën, por e rëndësishme është që vendi të jetë gati.

Video e ditës