Rusia ka ndërprerë eksportet e energjisë elektrike në Finlandë

Energjia elektrike / Foto: EPA

Eksportet ruse të energjisë elektrike në Finlandë janë pezulluar sot, sipas operatorit të rrjetit.

Ndërmarrja ruse e shërbimeve RA RAO njoftoi javën e kaluar se do të pezullonte eksportet në Finlandë, duke shpjeguar se vendi nuk kishte paguar për energjinë elektrike të shitur përmes shkëmbimit pan-evropian Nord Pool që nga 6 maji.

Furnizimi me energji elektrike ruse në Finlandë ra nga 87 megavat në zero, sipas të dhënave nga operatori i rrjetit Fingrid, i cili tha se kompania mund të zëvendësojë furnizimet ruse me energji elektrike suedeze dhe të nxisë prodhimin vendas.

Ata shtuan se pezullimi i eksporteve ruse ishte për shkak të kufizimeve të pagesave të vendosura nga vendet perëndimore.

“Për shkak të këtyre kufizimeve, energjia elektrike ruse nuk mund të paguhet më. “Prandaj, pezullimi është më shumë një pasojë sesa një kundërmasë ruse”, thuhet në deklaratë.

Rusia ka siguruar deri më tani rreth 10 për qind të nevojave të Finlandës për energji elektrike.

Është e paqartë nëse masa e Rusisë lidhet me ofertën e Finlandës për t'u anëtarësuar në NATO.

Presidenti finlandez Sauli Niinisto konfirmoi dje se vendi i tij do të aplikonte zyrtarisht për anëtarësim në NATO.

Duke folur me presidentin, kryeministrja finlandeze Sana Marin tha se shpresonte që parlamenti finlandez të konfirmonte vendimin e tij për të aplikuar për anëtarësim në NATO në ditët e ardhshme.

Video e ditës