Romanet e Agatha Christie të ripërpunuara për gjuhë potencialisht fyese

Agatha Christie / Foto: Profimedia

Disa romane të shkrimtarit britanik Agatha Christie u redaktuan për shkak të një narrative potencialisht fyese, duke përfshirë sharje dhe referenca racore, raportojnë mediat britanike.

Romanet e "mbretëreshës së trillimeve kriminale" janë klasikët më të fundit që do të rishikohen për të hequr referencat raciste dhe gjuhën që konsiderohet fyese për audiencën moderne.


HarperCollins ka redaktuar disa nga pasazhet në librat e Christie's dhe ka hequr tërësisht disa nga botimet e reja dixhitale. Bëhet fjalë për mistere detektive, në të cilat shfaqen personazhe të trilluar Hercule Poirot и Zonja Marlp, të cilat fillimisht u botuan nga viti 1920 deri më 1926, tani do të ribotohen në versione të reja dixhitale nga e njëjta shtëpi botuese.

Gjegjësisht, një grup i veçantë lexuesish-kritikësh bënë ndryshime në tekste, që lidhen me racën, përshkrimet e trupit të femrës dhe disa mbiemra që mund të jenë ofendues në ditët e sotme.

Kjo është hera e parë që romanet e Agatha Christie janë përshtatur, megjithëse libri Dhe atëherë nuk kishte asnjë titullohej fillimisht Dhjetë zezakët e vegjël.

 

Shiko këtë post në Instagram

 

një postim i shpërndarë nga


Në versionin e rishikuar të Rasteve Përfundimtare të Miss Marple dhe Dy histori të tjera, fjala "shtëpi" u zëvendësua me "lokale".

Pasazhi që e përshkruan shërbëtorin si një "zezak" që "buzëqesh" është rishikuar në mënyrë që në versionin e ri të librit personazhi "thjesht tund kokën", pa iu referuar racës së tij.

Gjithashtu, në librin "Vdekja në Nil" ("Vdekja në Nil") të gjitha përmendjet e "popullit nubian" janë hequr.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës