Risteski: Qeveria i ndan sindikatat, greva në shtëpi vazhdon, ne nuk dorëzohemi para tyre

Marjan Risteski, kryetar i KSOM / Foto; Pamja e ekranit

Edhe një muaj pas grevës së punëtorëve në Zyrën e Regjistrimit, nuk ka dialog me Qeverinë apo njoftim se kërkesat e tyre për paga më të larta do të plotësohen, reagojnë nga Sindikata e Pavarur e Zyrës së Regjistrimit të Konfederatës së Sindikatave.

- Kolegët nga Zyra e Regjistrimit janë gati një muaj në grevë. Nuk kemi pasur kurrë një qëndrim kaq arrogant nga ana e Qeverisë dhe institucioneve. Punonjësit pranojnë të vazhdojnë në grevë. Grevistët po u bëhen presion, kërcënohen me 40 për qind paga më pak dhe kërcënohen me zhvendosje për të punuar në një qytet tjetër. Ne nuk do t'i lejojmë ato presione. Unë e them publikisht atë që duan të bëjnë, ne nuk dorëzohemi para tyre, është i vendosur Marjan Risteski, kryetar i KSOM-it.

Sindikatat e pavarura reagojnë sepse janë të përjashtuar nga dialogu social me Qeverinë ku si negociator kryesor figuron Federata e Sindikatave të Maqedonisë.

- Nuk na intereson çfarë po ndodh me SSM dhe Qeverinë. Pa përfshirjen e sindikatave të pavarura në dialogun social, nuk do të ketë paqe në Maqedoni. Bëj thirrje që të ulemi në një tryezë të përbashkët, për të gjetur një zgjidhje. “A ka filluar qeveria t'i ndajë punëtorët, a është qeveri e të gjithë qytetarëve apo ka filluar t'i zgjedhë, a kanë të drejtë, a kanë ndërmend të vazhdojnë dialogun me sindikatat e pavarura”, pyet Risteski.

Zyra e Regjistrimit ka 500 punonjës dhe shumica prej tyre janë në grevë prej gati një muaji. Sindikatat nga KSOM që organizuan këtë grevë janë më të lënduar nga fakti që askush nuk flet me ta, por vetëm me SSM.

- Kjo është loja e tyre. Kërkojnë 2.800 denarë, nuk i japin. Dhe 2.800 denarë nuk janë asgjë për këtë inflacion. Ka para, një miliard do të merret hua. Një sindikatë në vend nuk mund të flasë vetëm. Në administratë ka gjithsej 650 të punësuar, dhe CCM nuk ka më shumë se 000 anëtarë. Duhet të lejohet pluralizmi në lëvizjen sindikale, është i vendosur Risteski.

Ai paralajmëroi bllokadë të Ministrisë së Financave të mërkurën, por nuk tha se si do të ishte. Risteski theksoi se punëtorët e Regjistrimit të cilët janë në grevë janë nën presionin e eprorëve të tyre, por ata nuk do të dorëzohen.

Prej një muaji për shkak të grevës nga Zyra e Regjistrimit lëshohen vetëm dokumente emergjente. Sindikatat e pavarura kërkuan marrëveshje kolektive në nivel punëdhënësi, rritje lineare të pagave dhe ngritje në punë, gjë e cila u refuzua nga Ministria e Drejtësisë, e cila e vlerësoi propozimin e kontratës kolektive si në kundërshtim me Ligjin për nëpunësit administrativë.

Sipas auditimit në vitin 2019, Zyra e Regjistrimit ka lëshuar gjithsej 21.957 vërtetime false, pra 4 për qind e totalit të certifikatave të lëshuara kanë qenë me gabime.

Video e ditës