RIC shpalli rezultatet përfundimtare të zgjedhjeve parlamentare në Serbi, seancë konstituive deri më 4 gusht

Foto: EPA-EFE / ANDREJ CUKIC

Pas disa votimeve të përsëritura në Tërnovc të Madh afër Bujanocit, Komisioni Republikan Zgjedhor i Serbisë sot i shpalli rezultatet përfundimtare të zgjedhjeve parlamentare të mbajtura më 3 prill të këtij viti, njoftoi korrespondenti i MIA-s nga Beogradi.

Siç njoftoi kryetari i Komisionit Republikan të Zgjedhjeve (RIC), Vladimir Dimitijevic, sipas rezultateve përfundimtare, lista e Partisë Progresive Serbe “Aleksandar Vuçiq – Së bashku mund të bëjmë gjithçka” do të ketë 120 deputetë, opozita e Bashkuar për Fitorja e Serbisë 38, SPS 31, koalicioni NADA 15, koalicioni Morame 13 dhe Dveri e Zavetnici nga 10 përfaqësues.

Unioni i Hungarezëve të Vojvodinës do të ketë pesë përfaqësues, Trusti i Myftinisë tre, Së bashku për Vojvodinën dhe SDA Sanxhak nga dy, ndërsa Koalicioni i Shqiptarëve të Luginës (Preshevska) do të ketë një përfaqësues.

Të gjitha listat e tjera që morën pjesë në zgjedhje nuk e kaluan regjistrimin e nevojshëm dhe nuk do të kenë deputetë në mbledhjen e re të Kuvendit të Serbisë, i cili numëron 250 deputetë.

Seanca e parë e Kuvendit në të cilën do të verifikohen mandatet do të caktohet nga kryetari i Kuvendit të mbledhjes së kaluar (Ivica Daçiq) 30 ditë pas shpalljes së rezultateve. Në dhjetë ditët e ardhshme do t'u caktojmë mandatet deputetëve sipas renditjes që kanë qenë në listat zgjedhore, tha Dimitrijevic.

Afati për mbajtjen e seancës konstituive të Kuvendit të Serbisë është 4 gushti, pas së cilës përfundon afati 90-ditor për zgjedhjen e qeverisë së re.

Dje lideri i SPS-së, Ivica Daçiq, tha se pret që mbledhja e re e Kuvendit të Serbisë të konstituohet deri në fund të korrikut dhe Qeveria e re e Serbisë të formohet relativisht shpejt dhe kur është fjala për formimin e një koalicioni qeverisës, ai vlerësoi se është vendim i partisë më të madhe - SNS (Partia Progresive Serbe), e cila dikton ritmin dhe kushtet dhe se SPS (Partia Socialiste e Serbisë) është e gatshme "që të ekzistojnë zgjidhje të tjera".

- Mendoj se është praktikisht e pamundur të formohet një qeveri e re deri në fund të korrikut. Sepse do të na duhen të paktën edhe shtatë ditë deri në përfundimin e procesit zgjedhor. Është reale që deri në fund të korrikut të shkohet në konstituimin e Kuvendit, tha Daçiq, i cili shtoi se “kur të marrë raportin përfundimtar nga KIR, është i obliguar që seancën konstituive të Kuvendit ta mbajë brenda 30 ditëve”. Fr

Video e ditës