Auditimi zbuloi parregullsi në një shtëpi të të moshuarve në Prilep, përfituesit morën ushqim më të dobët, ilaçe dhe pelena.

Shtëpia për të moshuar Prilep/Foto: www.joudkkplatnik.mk

Shtëpia e të moshuarve në Prilep “Kiro Krstevski Platnik” jo gjithmonë ka siguruar vlerat e nevojshme ushqyese në dietë, në ushqime nuk ka pasur fruta dhe perime të mjaftueshme, në kundërshtim me rregullat, thuhet në raportin e auditimit. Gjithashtu, në këtë institucion publik për përkujdesjen e të moshuarve, të cilët më së shumti aty marrin ndihmë dhe përkujdesje mjekësore, nuk u respektuan menytë ushqimore, ndaj shërbeheshin gatime të pamiratuara, pa plotësuar standardet për vlerat ushqyese të dietës së ushqimit. të moshuarit.

“Nuk janë plotësuar plotësisht standardet e përcaktuara për të ushqyerit e të moshuarve, domethënë nuk sigurohen gjithmonë vlerat e nevojshme ushqyese të artikujve ushqimorë dhe përfaqësimi i pamjaftueshëm i frutave dhe perimeve të freskëta në vaktet ditore për përdoruesit e parashikuar për. në rregullore shprehet veçanërisht”, raporti i Kontrollit të Shtetit.

Ky është rrezik i shpenzimit jo adekuat të produkteve ushqimore të blera, vlera e të cilave në vitin 2021 ishte 5 milionë e 258 mijë denarë, duke ndikuar në cilësinë dhe vlerën ushqyese të vakteve të përgatitura.

Auditori shtetëror ka konstatuar se në shtëpi janë përkujdesur 129 deri në 137 përfitues dhe rreth 100 vakte në ditë përmes kuzhinës së shtëpisë kanë shkuar për personat e cenueshëm social përmes projektit "Kuzhina e njerëzve". Sipas kontratës, çdo vakt nga "Kuzhina Kombëtare" kushtonte vetëm 72 denarë për vakt, çmim jo real që nuk kishte ndryshuar për 15 vjet, dhe gatuhej nga të njëjtët dy kuzhinierë dhe një kameriere e cila gjithashtu u shërbente njerëzve të përkujdesur rregullisht. ne shtepi. Sipas auditorit, një numër kaq i vogël i stafit në kuzhinë nuk mjafton as për personat e përkujdesur të rregullt, e lëre më për personat e cenueshëm social, prandaj rekomandohet që të punësohen më shumë njerëz. Gjithashtu, në shtëpi janë shërbyer ushqime të tjera nga ato të miratuara në listën e vakteve për sezonin pranverë-verë 2021, për shkak të pamundësisë për të siguruar në kohë artikujt e nevojshëm ushqimor për përgatitjen e vakteve të planifikuara, që është kundër rregullave.

Në vitin 2022, Shtëpia rriti çmimet e akomodimit, për herë të parë që nga viti 2005. Kështu, në vend të 7.200, të moshuarit paguajnë minimalisht 10.900 denarë, kurse çmimi maksimal është 15.100 denarë në muaj.

Gjithashtu u krijuan kushte për kujdesin shëndetësor, kujdesin intensiv të përdoruesve të sëmurë kronikë dhe të palëvizshëm, ofrimin e terapisë së rregullt, blerjen e barnave dhe pelenave për të rriturit dhe mjete të tjera mjekësore.

“Ilaçet dhe pelenat sigurohen me prokurim publik nga Shtëpia dhe me receta të bartura nga Fondi, të cilat u detyrohen përfituesve, të cilët kanë të drejtë për 90 pelena në muaj për përfitues. Pa e kontestuar nevojën e blerjes së barnave dhe pelenave shtesë, duke pasur parasysh faktin se të gjithë përfituesit marrin terapi dhe disa prej tyre janë të sëmurë rëndë dhe të palëvizshëm dhe përdorin pelena, shpesh herë më shumë se ato të ofruara nga Fondi, vëmë re se sasia e barnave dhe pelenave të blera për 9 muaj në 2022 është disa herë më e ulët se ajo për të njëjtën periudhë të vitit 2021. Në 9 muajt e parë të vitit 2021 janë blerë barna për 402 mijë denarë dhe pelena për 998 mijë denarë, ndërsa në vitin 2022, për të njëjtën kohë, përkundër numrit më të madh të përdoruesve, janë blerë barna për vetëm 119 mijë denarë dhe pelena për 505. mijë denarë. Sa më sipër ndikon në cilësinë e shërbimeve të ofruara për përdoruesit si dhe në shpenzimin ekonomik të fondeve nga shtëpia”, thuhet në raportin e Kontrollit të Shtetit.

Me auditimin e pasqyrave financiare për vitin 2021 u konstatua se nuk ka staf profesional të mjaftueshëm në dispozicion të Shtëpisë, nuk ka procedura dhe akte të shkruara të punës për përcaktimin e proceseve të punës dhe aktivitetet kryhen sipas praktikës së periudhën e kaluar. Auditori po ashtu ka vërejtur se në shtëpinë e të moshuarve “Kiro Krsteski Platnik” në Prilep nuk monitorohet zbatimi i kontratave për prokurim publik, për këtë arsye ekziston rreziku i tejkalimit të kontratave.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës