Reputacioni i armëve ruse është në pikëpyetje për shkak të konfliktit në Ukrainë

Ushtari rus / EPA-EFE / SERGEI ILNITSKY

Fotot me armë të shkatërruara dhe të braktisura vijnë nga Ukraina, veçanërisht në rusin ushtri и makineritë, fillojnë të ngrenë dyshime për cilësinë dhe qëndrueshmërinë e produkteve të industrisë ruse të mbrojtjes, shkruanBankomat mediat kineze.

Tanku rus i shkatërruar në Ukrainë / Foto: Free Press - Kristina Atovska

SCMP (postimi i mëngjesit në Shina jugore) raporton një studim i Institutit ISEAS-Yusuf Ishak në Singapor, i cili zbulon se konflikti në Ukrainë ka dëmtuar reputacionin e industrisë ruse të mbrojtjes në Azinë Juglindore.

Rusia ka qenë eksportuesi më i madh i armëve në Azinë Juglindore për dy dekadat e fundit, por që nga viti 2014, vlera e kontratave të saj ka qenë në rënie të vazhdueshme.

Instituti vlerëson se lufta vetëm sa i ndërlikon përpjekjet e industrisë së mbrojtjes për të rritur shitjet dhe ka të ngjarë të çojë në një rënie të mëtejshme të eksporteve të armëve në rajon.

"Performanca e dobët në fushën e betejës së forcave të armatosura ruse ka shkaktuar dëme të konsiderueshme në reputacionin e armëve dhe makinerive të prodhimit rus," tha Ian Story, autori i raportit.

Rrëzimi i një avioni luftarak rus të gjeneratës së katërt SU-35 me një raketë kundërajrore thuhet se pritet të ndikojë në planin e Vietnamit për të blerë SU-35. Një goditje e rëndë për reputacionin e Rusisë ishte shkatërrimi i kryqëzorit të Moskës në Detin e Zi, i cili u bë luftanija më e madhe e shkatërruar që nga Lufta e Dytë Botërore. Më pas vijojnë dhjetëra helikopterë, tanke dhe pajisje të ngjashme të shkatërruara, të cilat deri më tani kanë pasur notat më të larta në prova dhe prova të ndryshme.

Në mbrojtje të pajisjeve ushtarake ruse, Zakari Abusa nga Kolegji Kombëtar i Luftës në Uashington, shpjegon se gabimi i vërtetë nuk është te pajisjet ruse, por te “taktikat”, lidershipi i paaftë, ushtarët e pamotivuar dhe idetë e gabuara mbi të cilat u bazua vendimi për të shkuar në luftë. .

Aktiv kontratat e ardhshme do të ndikojë gjithashtu në shterimin e rezervave ruse të të gjitha llojeve të armëve dhe municioneve, rimbushja e të cilave do të ketë përparësi ndaj armatimeve të pjesës tjetër të botës.

Një problem serioz për blerësit aktual dhe të ardhshëm të armëve ruse do të jenë sanksionet perëndimore, të cilat e ndalojnë Rusinë të furnizojë mikroçipe dhe pjesë të përgjithshme që mund të përdoren për industrinë ushtarake dhe produktet e saj.

Me përjashtim të armëve bërthamore, Rusia u ofron klientëve të saj gamën e plotë të armëve që disponon, nga avionët luftarakë dhe nëndetëset deri te tanket dhe armët personale, kryesisht me çmime më të lira se armët e prodhuara në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë.

Video e ditës