Pothuajse një e treta e të rriturve dhe fëmijëve në Maqedoni jetojnë me obezitet

Qendra e obezitetit / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Instituti i Shëndetit Publik, me rastin e 4 Marsit, Ditës Botërore të Obezitetit, bën të ditur se obeziteti tek të rriturit dhe fëmijët në vend është stabil – në nivel të lartë. Studimi i fundit i publikuar në revistën e njohur mjekësore “Lancet” tregon se në vitin 2022 më shumë se 1 miliard njerëz në botë do të jetojnë me obezitet. Në mbarë botën, që nga viti 1990, obeziteti është dyfishuar tek të rriturit dhe katërfishuar tek fëmijët dhe adoleshentët e moshës 5 deri në 19 vjeç.

Gjithsej 28,4 për qind e të rriturve në Maqedoni jetojnë me obezitet. Në vend, obeziteti tek të rriturit është rritur me 13,6 për qind dhe tek fëmijët dhe adoleshentët me 7,4 për qind krahasuar me vitin 1990.

Për më shumë se 10 vjet, Instituti dhe Qendrat për Shëndetin Publik kanë zbatuar Iniciativën e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) për Obezitetin e Fëmijëve, e njohur me shkurtesën KOSI, e zbatuar në 45 vende të Rajonit Evropian. Kjo nismë është sistemi më masiv i monitorimit të tendencave të rritjes së peshës trupore dhe obezitetit te fëmijët nëpërmjet matjeve antropometrike të standardizuara dhe vlerësimit të përcaktuesve të obezitetit në mjedisin familjar dhe shkollor.

Të dhënat e fundit tregojnë se 30,5 për qind e fëmijëve të moshës 6 deri në 9 vjeç në Maqedoni jetojnë me peshë të shtuar trupore ose me obezitet. Gjithsej 13,8 për qind e tyre jetojnë me obezitet ose obezitet ekstrem. Obeziteti është më i zakonshëm tek djemtë sesa tek vajzat. Shumica e fëmijëve me peshë të shtuar trupore dhe obezitet jetojnë në zona urbane.

Një dietë me ushqime shumë të përpunuara dhe të pasura me energji është një faktor i rëndësishëm kontribues në
zhvillimi i rritjes së peshës trupore tek fëmijët. Karakteristikat socio-ekonomike të familjeve të fëmijëve dhe disponueshmëria e ushqimit brenda dhe rreth mjedisit shkollor ndikojnë në zakonet e të ngrënit të fëmijëve.
Inaktiviteti fizik tek fëmijët për shkak të mundësive të reduktuara për mjedise jetese të sigurta që nxisin lojën aktive dhe lëvizjen e fëmijëve, çon në më pak lëvizje dhe përdorim të pajisjeve elektronike si përcaktuesit kryesorë të obezitetit, sipas Institutit të Shëndetit Publik.

Tendencat e rritjes së peshës trupore dhe obezitetit te fëmijët në Maqedoni mbahen në nivel të lartë.

Nevojitet një qasje gjithëpërfshirëse dhe multisektoriale ndaj obezitetit, që nga prioritizimi i faktorëve mjedisorë që ndikojnë në obezitetin e deri te forcimi i kujdesit shëndetësor për parandalimin dhe kontrollin e obezitetit si sëmundje kronike, thonë nga IJZ.

 

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës