Recetë për kek me patate të shijshme, krokante nga jashtë, e butë nga brenda

Patatet janë një nga ushqimet më të preferuara në klimën tonë. Përdoren njëlloj si për specialitete të ëmbla ashtu edhe për ato të kripura, kur janë në ditët e ligëta, por edhe me yndyrë.
Një nga mënyrat për t'i konsumuar është edhe ky kek i kripur, përgatitja e të cilit është shumë e shpejtë, dhe rezultati është fantastik. Është një zgjedhje e shkëlqyer për mëngjes, drekë dhe darkë, mund të shërbehet si pjatë anësore, por edhe si pjatë kryesore.
Përbërësit:
– 1 kilogram patate
– 2 decilitra salcë kosi
– 2 decilitra krem gatimi
– 1 thelpi hudhër
– 180 gram djathë
- 1 lugë gjelle përzierje me qimnon të bluar, piper të kuq, kerri, borzilok
– 40 gram gjalpë
– arrëmyshk
– kripë, piper

përgatitja:
Pritini patatet e qëruara në rrathë të hollë. I vendosim në një enë dhe i mbulojmë me ujë të ftohtë. I lëmë të qëndrojnë për 5 minuta dhe më pas i kullojmë mirë. Qëroni hudhrën dhe e prisni në gjysmë. E mbulojmë pjesën e poshtme dhe skajet e tavës së rrumbullakët të kekut me gjysmat e hudhrës duke shtypur fort që të lëshojë gjithë aromën, më pas lyejmë tavën me margarinë.
Përzieni në tas patatet, kosin dhe kremin e gatimit, i rregulloni me kripë, piper, arrëmyshk të grirë dhe përzierjen e erëzave. Përziejini mirë dhe transferojeni në kallëp. Pjesën tjetër të kremit nga fundi i tasit e hedhim mbi patatet, spërkasim djathin e grirë dhe copat e margarinës.
Ngroheni furrën në 180 gradë dhe piqini patatet për rreth 45 minuta, derisa të zbuten dhe sipër të zverdhen në ngjyrë të artë. Kur të jenë pjekur i lëmë të qëndrojnë për rreth 10 minuta dhe më pas i presim në copa. Nëse dëshironi, mund të përzieni edhe kërpudha të tymosura dhe kube më të vogla proshutë në patate.
I shpërndajmë sipër copat në mënyrë të barabartë, i spërkasim me djathë të grirë dhe copa gjalpi. Nëse keku i pjekur nuk duket mjaftueshëm i lëngshëm, ndërsa është ende i nxehtë, hidhni pak qumësht mbi të dhe më pas kthejeni në furrën e fikur dhe të nxehur.
