Një recetë për shkrime maqedonase për të cilat flitet shumë
Pishie është një mëngjes tradicional maqedonas. Receta e shkrimeve mbeti një trashëgimi nga gjyshet tona, e cila përcillet brez pas brezi.
Përveç mëngjesit, byrekët janë një ide e shkëlqyer për darkë apo meze, dhe përgatiten shumë lehtë – ju duhen 20 minuta. Mund t’i hani në kombinim me djathë, djathë kaçkavall, marmelatë…
Përbërësit:
- rreth 500 g miell të butë
- 300 ml ujë (i vakët)
- 50 ml vaj
- gjysmë kubi maja (e freskët)
- gjysmë qese pluhur pjekjeje
- 1 lugë çaji sodë buke
- 1 lugë çaji sheqer
- 1 lugë çaji kripë
përgatitja:
Majanë e vendosim në ujë të vakët dhe sheqerin të fryhet, më pas përziejmë përbërësit e mbetur dhe e përziejmë brumin. Ziejmë brumin nga të gjithë përbërësit e listuar dhe shtojmë gradualisht miellin.
Gatuani një brumë të bukur, të butë dhe të lëmuar të cilin do ta lyeni me vaj dhe do ta mbuloni me një fletë fletë dhe do ta lini të fryhet për rreth 1 orë.
Nga brumi thyeni në copa dhe bëni toptha. Hapeni çdo top brumi me duar pak të lyer me vaj.
I vendosim bizelet në vaj të nxehtë të skuqen.
Gjatë skuqjes nga njëra anë, spërkatni me lugë vaj të nxehtë nga ana tjetër (në këtë mënyrë pjesa e brendshme zbrazet) dhe më pas kthejeni nga ana tjetër që të skuqet. Hiqini në një pecetë për të thithur yndyrën e tepërt… edhe pse nuk janë aspak të yndyrshme.
Pjeshkët janë neutrale në shije, kështu që mund t'i hani në formë të kripur ose të butë - nëse dëshironi.