Një recetë nga gjyshet tona: Gulash me viç dhe thjerrëza që do t'ju kthejë në fëmijëri
Një gulash i pasur dhe i përzemërt me viç dhe thjerrëza është një recetë plot me përbërës të shëndetshëm.
Kjo zierje ushqyese është një vakt i përsosur familjar për ditët e ftohta të vjeshtës, përgatitja e së cilës, pa e gatuar, do t'ju marrë më pak se 20 minuta. Por do t'ju kthejë edhe pas në kohë, pikërisht në tryezë, në kuzhinën e gjyshes suaj.
Përbërësit:
- 2 lugë vaj
- 1 kg mish viçi, i prerë në kubikë (mund të zëvendësohet me mish derri)
– 1 qepë e grirë
– 3 thelpinj hudhër, të shtypura
– 4 karota të prera
– rrënjë selino mesatare, e prerë
– 1,5 gota thjerrëza të thata, jeshile ose kafe
- 400 ml lëng domate
– 6 gota supë viçi
– 1 filxhan verë të kuqe të thatë
- 3 gjethe dafine
– 1 lugë gjelle trumzë e thatë
– 2 lugë gjelle me erëza bimore
- kripë dhe piper për shije
– majdanoz i freskët për dekorim
përgatitja:
Ngrohni vajin në një tenxhere të madhe dhe skuqni qepën për disa minuta derisa të jetë e tejdukshme.
Shtoni mishin dhe hudhrën. Skuqini mishin, duke e përzier rregullisht, për 5 deri në 10 minuta, derisa të gjitha anët e mishit të marrin ngjyrë kafe të artë.
Nga lista shtoni në tenxhere karotën, selinon, thjerrëzat, domatet, bojën e viçit (supë), verën, gjethen e dafinës dhe erëza të tjera dhe prisni të ziejë.
Kur të vlojë, mbulojeni dhe më pas zvogëloni zjarrin. Ziejeni zierjen për rreth 60-75 minuta, derisa thjerrëzat dhe mishi i viçit të zbuten plotësisht.
Shijoni dhe shtoni kripë ose piper nëse është e nevojshme. Dekoroni me majdanoz.