Receta e Diana Ivanoskës: Specat e mbushur në një mënyrë pak më ndryshe

Jeta me të vërtetë mund të jetë jashtëzakonisht "e shijshme", dhe kjo konfirmohet nga Diana Ivanoska nga Tetova, e cila me talentin e saj për ndërthurjen e shijeve na çon në një udhëtim të jashtëzakonshëm gastronomik.
Ivanoska qëndron pas një profili në Instagram"Dash of Spice" dhe na zbulon sekretet e vogla të krijimit të magjisë nga shijet. Ajo filloi të ndajë recetat e saj me ndjekësit dhe miqtë e saj që nga fillimi i pandemisë.
“Më pëlqen çdo pjesë e procesit, por më pëlqen të fotografoj ushqimin më shumë”, tregon Diana.
Sot, Diana shpikëse ndan një recetë për një specialitet të njohur maqedonas – specat e mbushur, por në një mënyrë pak më ndryshe.
“Edhe pse më pëlqen shumë edhe mënyra klasike e përgatitjes së kësaj pjate, me këtë recetë ju merrni freskinë ‘pranverore’ të përbërësve. Provojeni, shpresoj se do t'ju pëlqejë po aq sa mua”, thotë Diana.
Përbërësit:
Këto janë sasi për 3 speca, pra 6 gjysma të mbushura. Rriteni dozën sipas nevojës.
– 3 speca zile
- 300 gram mish të grirë
- 1/2 qepë
– 1/4 filxhan oriz
– 180 gram domate të grira ose nga një kanaçe e kulluar nga lëngu
- 1 karotë
- majdanoz
- rreth 50 gram djathë
- kripë
- spec

përgatitja:
Ngroheni furrën në 180 gradë Celsius. I presim specat përgjysmë për së gjati dhe i lyejmë nga të dyja anët me pak vaj ulliri. I radhisim në një tavë me fytyrë poshtë dhe i pjekim për 15 minuta.
Gjatë kësaj kohe përgatisni mbushjen. Zieni orizin dhe kullojeni. Skuqini qepën në një tenxhere. Kur te zbutet shtojme karoten e grire holle dhe me pas mishin. Kur mishi të jetë skuqur, shtoni domaten dhe lëreni të ziejë derisa të avullojë lëngu. I rregullojmë me kripë, piper dhe përzierje erëzash të thata (sipas dëshirës).
E heqim nga zjarri dhe shtojmë orizin e zier dhe të kulluar dhe majdanozin e grirë hollë.
Hiqni specat. I kthejmë nga ana dhe i mbushim me masën. Sipër vendosni pak djathë të grirë ose një copë mocarela. Piqeni edhe për 15-20 minuta të tjera. Mbushni me majdanoz dhe shijojeni.
Për një version vegjetal, zëvendësoni mishin me thërrime soje të njomura dhe të kulluara. Përgatitja është e njëjtë si me mishin. Shtoni djathë vegjetal sipër.