Një recetë që daton në shekullin e 17-të: Bëni vetes një grusht freskues akulli
Grusht është një nga pijet më të famshme në botë që zakonisht shërbehet në tas të thellë e të rrumbullakët që janë karakteristikë e kësaj pije freskuese. Ka shumë lloje të kësaj pije të shijshme, dhe është pirë që në shekullin e 17-të.
Besohet se emri i pijes është huazuar nga gjuha Hindi dhe përkthehet si "pesë". Emrin e ka marrë nga receta origjinale, e cila përbëhej nga pesë përbërës. Në origjinal, punch përbëhej nga alkool, sheqer, fruta ose lëng frutash, ujë dhe erëza.
Punch është një pije popullore e festave që pihet e nxehtë, dhe gjatë historisë njerëzit e kanë përshtatur atë me përbërësit dhe sezonin, kështu që sot ka versione të ndryshme - të nxehtë, të ftohtë, me fruta, alkoolike ose joalkoolike. Zgjodhëm versionin e ftohtë sipas atyre verore. Lexoni recetën më poshtë.
Përbërësit e nevojshëm:
- 1 litër çaj të zi (i ftohur)
– gjysmë litër çaj të ftohtë të frutave të pyllit
– 200 ml rum të bardhë
– 150 ml lëng limoni i trashë
– 150 ml lëng boronicë
– 2 portokall të plota
– 2 limonë të plotë
– 2 lime të plota
përgatitja:
Përgatitni çajin e zi dhe shtoni mjaltë nëse dëshironi. Prisni që çaji të ftohet mirë. Mbushni një tas të thellë me akull dhe vendosni frutat e prera në feta sipër akullit. Nëse dëshironi pije më të ëmbla, nuk keni pse ta holloni lëngun e limonit me ujë, thjesht hidheni mbi akull dhe fruta. Shtoni çajin e zi, çajin e frutave të pyllit, rumin dhe në fund hidhni ngadalë lëngun e boronicës. Nëse dëshironi, shtoni një grusht boronica të freskëta. Gëzuar!