Një deklaratë e arsyeshme për emrin e kryeministrit të ardhshëm

denko maleski
Profesor Denko Maleski, Foto: Shtypi i Lirë / Arkiv

Që në ditën e parë të pavarësisë, askush në Republikë nuk u gëzua me këmbënguljen greke për ndryshimin e emrit të shtetit, perceptim që u krijua tek qytetarët e opozitës së atëhershme ndaj qeverisë, për hir të votave.

Duke deklaruar se në betimin e tij do të përdorë emrin kushtetues të shtetit, Maqedonia e Veriut, kryeministri i ardhshëm braktisi politikën e paralajmëruar, të harmonizuar me presidentin. E ndjeshme. Pavarësisht argumentimit ligjor, ishte një politikë e shtrëngimit të marrëdhënieve me Greqinë dhe aleancat perëndimore. Nga goja e kryetarit të partisë së nacionalistëve maqedonas, deklarata ka edhe më shumë peshë: partia dhe populli duhet t'i përshtaten realitetit të ri pavarësisht nga shijet personale dhe të bashkohemi të gjithë rreth emrit të ri. Pasthirrma “Kurrë Veri – Vetëm Maqedonia” po e humb fuqinë dhe është reale të pritet që në fund të mandatit të VMRO-DPMNE-së të mos jetë më mjet për të fituar zgjedhjet.

Që në ditën e parë të pavarësisë, askush në Republikë nuk u gëzua me këmbënguljen greke për ndryshimin e emrit të shtetit, perceptim që u krijua tek qytetarët e opozitës së atëhershme ndaj qeverisë, për hir të votave. Krejt e kundërta: nuk kishte asnjë forum apo takim individual ku të mos vihej në dukje kjo padrejtësi. Kur në vitin 1992, të shoqëruar nga presidenti Gligorov, shkuam në një takim në Shtëpinë e Bardhë me Brent Scowcroft, Këshilltarin e Sigurisë Kombëtare dhe Lawrence Eagleberger, Sekretarin e Shtetit, në kërkim të mbështetjes për anëtarësimin tonë në OKB sipas kushtetutës së atëhershme. emrin, pasoi kjo bisedë. Scowcroft na tregon se si ka disa vende në botë që kanë ndryshuar emrat e tyre, të cilave unë iu përgjigja se nuk ka asnjë që e ka bërë atë kundër dëshirës së tyre dhe se nuk është e drejtë. Për këtë, gjenerali u përgjigj se është e drejtë nëse nga ai akt varet vetë mbijetesa e shtetit. Sapo mora një nga mësimet e mia të para në politikën ndërkombëtare.

Ndoshta edhe më e rëndësishme se “emri” ishte përmbajtja me të cilën do të plotësohej termi “Maqedoni”: “sllave” apo “e lashtë”. Politika e jashtme e asaj kohe nuk ndoqi historinë e lashtë të Aleksandrit të Madh, siç dëshmohet nga deklaratat e presidentit dhe ministrit të punëve të jashtme. Megjithatë, nuk kishte mjedis politik për një kompromis të hershëm nga të dyja palët, edhe pse iniciativa për ta realizuar ishte absolutisht e palës maqedonase. Më vonë, kur shteti shkoi drejt "antikizimit", djalli e hoqi shakanë. I akuzuar për vjedhje të historisë, shpëtimi i vetëm ishte një kompromis i vështirë që jo vetëm do të ndryshonte emrin, por do të zbrazte termin "Maqedoni" nga ajo që grekët dhe bota e konsiderojnë si trashëgimi historike greke. Kompromisi i vështirë ishte Marrëveshja e Prespës, e cila hodhi një vijë të mprehtë mes nesh dhe grekëve: jo vetëm territorial, por edhe historik.

Një anëtar i familjes së ngushtë që nuk merret me politikë, por me letërsi, më thotë se nuk e shqetëson fare emrin Maqedonia e Veriut. Ai më thotë se nuk dëshiron asnjë konfuzion se kush jemi dhe këtë dallim në raport me grekët e bën “Veriu”. Sa për mua, përkrahës i një kompromisi me Greqinë, akoma më shqetëson, por shtrëngoj dhëmbët sepse është për të mirën e njerëzve në shoqërinë ndërkombëtare të shteteve.

Libertas

(Autori është profesor dhe ministri i parë i Punëve të Jashtme)

GJUHA NË TË CILËN JANË TË SHKRUARA SI DHE PAMJENJET E SHPREHURA NË KOLUNA NUK PASQYROJNË GJITHMONË POLITIKËN EDITORIALE TË "SHTYPIT TË LIRË"

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës