BISEDA | Venera Gelebesheva Krstic, një artiste që bën verë të shkëlqyer nga rrushi i mirë: Frutat dhe verërat e freskëta janë në trend, jo shumë të ngarkuara me dru dhe alkool

Foto: arkivi privat

Bërja e verës është një sfidë e pazakontë, por për enologen Venera Gelebesheva Krstiç është një profesion i përditshëm.

Ajo e trashëgoi dashurinë e saj për verën nga babai i saj, i cili ishte gjithashtu enolog. Ai e udhëzoi në sekretet e verës, e merrte me vete në degustime dhe i përcolli dashurinë e saj për verën. Fillimisht Venusi u regjistrua në Fakultetin Bujqësor në Shkup, në degën e vreshtarisë dhe pemëtarisë dhe më pas vazhdoi studimet pasuniversitare. Në atë kohë në Maqedoni nuk kishte magjistraturë në enologji, kështu që ajo u regjistrua në Beograd, ku u diplomua në bioteknologji, teknologji fermentimi. Kjo u pasua nga disa specializime, kurse trajnimi, trajnime e të ngjashme, të gjitha të lidhura me verën.

foto - arkiv privat

Cilat janë sfidat aktuale në punën tuaj? Çfarë lloj udhëtimi në botën e verës na lejoni sot?

- Bërja e verës është një sfidë e përditshme. Është një punë që kërkon aktivitet të përditshëm. Vera është një substancë e gjallë, ajo ndryshon dhe zhvillohet çdo ditë dhe kërkon vëmendje. Vetëm të shohësh se si ndryshon është një sfidë për t'u eksploruar dhe përmirësuar me çdo aktivitet të lidhur. Për momentin vera është e re, siç e quajmë ne në këtë periudhë, dhe kërkon kujdes të veçantë, për t'u derdhur, pastruar, filtruar, stabilizuar. Një udhëtim i vërtetë në momentin kur do të marrim verën e gatshme për të ofruar në treg.

Çfarë ju pëlqen në punën tuaj? A ka diçka që ju pëlqen më pak, diçka që "duhet bërë"?

- Kjo punë është një sfidë për mua dhe vetë fakti që bëj një produkt që synon kënaqësinë më bën të lumtur dhe të përmbushur. Ka raste kur është e vështirë, sidomos gjatë vjeljes, kur punoj pas 15-18 orësh, por është edhe koha kur lind vera dhe kjo ndodh vetëm një herë në vit. Mezi pres të korrat, sepse çdo korrje është një histori më vete.

Përshkruani shkurtimisht një ditë të zakonshme të biznesit tuaj të verës. Me çfarë merreni, si nis dhe mbaron dita e punës?

- Çdo ditë fillon me një rishikim të analizës kimike të verës dhe shijimit të saj. Pas kësaj vendos se çfarë do të bëj për verën. Gjatë kësaj periudhe, transfuzionet e verës janë të rëndësishme. Disa verëra, si verërat rozë dhe të bardha, tashmë kam filluar t'i pastroj dhe filtroj. Që do të thotë se tashmë janë gati për shitje dhe konsum. Por kjo është një pjesë e vogël e fajit. Verërat e kuqe i lë të zhvillohen vetë dhe i punoj edhe në pranverë. Tani i lë të qetë të stabilizohen. Në fund të ditës bëj një plan se çfarë duhet bërë më pas për verën dhe në çfarë radhe.

Enologu është një figurë komplekse: pak kimist, pak mikrobiolog, pak agronom dhe pak marketingu, si të thuash. Por padyshim një figurë qendrore sepse e shoqëron verën që nga konceptimi i saj si ide deri në mbushjen e saj në shishe. Mendoni se për të bërë një verë të shkëlqyer ju nevojitet rrush i cilësisë së lartë apo një prodhues superior i verës? Cila është marrëdhënia mes të dyjave?

- Po, enologu është një figurë komplekse. Mbi të gjitha, ai duhet të jetë kimist dhe teknolog. Megjithatë, përvoja në prodhimin e rrushit është një lidhje e pashmangshme. Vera lind në hardhi. Kjo do të thotë se duhet njohur hardhia, varieteti, teknikat e prodhimit modern të rrushit. Të dihet se në cilin moment do të zbatohet cila masë agroteknike. Këtu nuk ka as shabllon, por çdo vit vegjetativ është një histori më vete. Enologu duhet të jetë edhe mikrobiolog. Megjithatë, vera është një proces mikrobiologjik, në të cilin majaja e shndërron sheqerin nga rrushi në alkool dhe kështu fitojmë verë. Bëhet fjalë për procese biokimike shumë komplekse që kërkojnë njohuri nga mikrobiologjia, kimia e verërave, por edhe procese fizike, si termodinamika. Enologu është një figurë kyçe në këtë proces. Është ai që duhet të bëjë verë nga rrushi. Rrushi cilësor është parakushti i parë, por ka shumë faktorë të tjerë që ndikojnë në cilësinë e verës. Enologu është një lloj artisti që duhet të bëjë një verë të shkëlqyer nga rrushi i mirë dhe t'i japë vulën e tij asaj vere.

arkiv foto-privat

A është enologjia një shkencë ekzakte dhe sa e rëndësishme është ndjeshmëria personale?

- Absolutisht se enologjia është një shkencë ekzakte. Është një lloj arti. Enologu duhet të ketë shqisat e mprehta të nuhatjes dhe shijes. Ai duhet të zbulojë edhe defektet më të vogla të verës ose t'i njohë ato. Dhe sigurisht, gjeni një mënyrë për t'i rregulluar ato. Dashuria për verën që mbart në vetvete enologu reflektohet në vetë verën. Është thjesht një çështje energjie reciproke. Unë do të them përsëri se vera është një substancë e gjallë.

Çfarë do të ndanit nga përvoja juaj sot me ata që duan të bëhen enologë dhe nuk e dinë se çfarë po përballen?

- Unë do t'u rekomandoja që ky është një profesion i mrekullueshëm, më mirë do të thoja zeje. Ofron shumë momente të bukura, shoqërim me njerëz, udhëtime, shkëmbim përvojash. Shoqërimi me enologët është i veçantë, vera pihet, njerëzit janë të relaksuar, të buzëqeshur dhe gjithmonë të gatshëm për të ndihmuar. Natyrisht, si në çdo profesion, ka momente të vështira. Koha e korrjes, pavarësisht sa pritet, është ende stresuese dhe mund të jetë rraskapitëse. Ne punojmë çdo ditë, nuk ka orë pune, nuk ka fundjavë, pushime, rrushi nuk pret… Por është një deri në dy muaj dhe ia vlen të sakrifikohet.

Cilat janë tendencat në industrinë tuaj tani. Çfarë duhet të presim në sektorin e verërave në vitet e ardhshme?

- Për momentin në trend janë verërat e frutave dhe të freskëta. Verërat që nuk janë të mbingarkuara me dru dhe me përqindje të lartë alkooli. Ky trend vazhdon prej 2-3 vitesh. Gjithashtu në rritje janë verërat e trëndafilit, gjë që sugjeron sërish se karakteri frutor i verës dhe njohja e varietetit janë shumë të njohura. Dhe verërat e gazuara po depërtojnë gjithnjë e më shumë në tregun tonë, megjithëse jemi ende shumë larg. Sipas meje, në periudhën në vijim do të kërkohen verëra të freskëta dhe të lehta, me frytshmëri të theksuar dhe karakteristika varietale të dallueshme.

Çfarë raporti keni me verën? Çfarë vere pi?

- Unë preferoj verërat e kuqe. Të preferuarat e mia janë verërat kuve, të cilat janë një përzierje e disa varieteteve (stili francez). Unë mendoj se verërat e bëra nga një varietet nuk mund të japin kompleksitetin që japin verërat kuve. I dua verërat që tregojnë se enologu ka investuar energji dhe dashuri. Këto verëra janë të veçanta dhe kanë karakterin e tyre.

foto - arkiv privat
Video e ditës