Bisedë me producenten Tanya Deshko: Synimi ynë është dhe do të jetë gjithmonë teatër i mirë!

Tanya Deshko nga "ArtActUm"

Shfaqja e dytë në kuadër të projektit "Teatri në ekran" të "ArtActUm" do të mbahet më 31 maj (e mërkurë), me fillim nga ora 19:XNUMX, në Kinematekë, ku shfaqet shfaqja teatrore "Donka - Letër Çehovit" me regji të Daniele. Finci Paska.

Projeksioni i një shfaqjeje teatrore që mund ta shihni në një skenë teatri nuk do të jetë ndoshta një sfidë e madhe për publikun e teatrit. Por nëse bëhet fjalë për një projeksion të një kryevepre teatrale që nuk mund ta shihni live, atëherë do të kuptoni idenë e projektit "Teatri në Canvas" të kompanisë së sapothemeluar "ArtActUm".

Ne folëm me producenten e teatrit Tanya Deshko për përshtypjet nga shfaqja e parë dhe e ardhshme e shfaqjes së radhës në kuadër të projektit.

Muajin e kaluar u zhvillua aktiviteti i parë i projektit “Teatri në ekran”, i prodhuar nga kompania “ArtActUm”, me projeksionin e një performance kërcimi nga Pina Bausch. Cili është koncepti i gjithë projektit për shfaqjen e shfaqjeve teatrale në ekran?

- Ne jemi një kompani shumë e re, por kemi synime shumë ambicioze. Qëllimi i parë dhe më i rëndësishëm i projektit "Teatri në ekran" është të ndajë me publikun shfaqje domethënëse dhe mbresëlënëse, të cilat në një farë kuptimi ndryshuan rrugën e përvojës performuese. Disa nga ato shfaqje janë ende të gjalla dhe janë duke u shfaqur dhe ne do të dëshironim shumë t'i sjellim një ditë në Maqedoni. Dhe përveç kësaj, ka edhe një gjë tjetër shumë të rëndësishme – pas çdo shfaqjeje ne bëjmë një diskutim – një bisedë së bashku me publikun dhe me “provokatorë” ekspertë për të provuar të zbulojmë sekretet, metaforat dhe kuptimet e shumëfishta të atyre shfaqjeve.

Takimi i parë i tillë pas “Café Müller” (Café Müller) na tregoi se publiku maqedonas ka një interes dhe nevojë të madhe për të, dhe pas bisedës jam i sigurt se të gjithë u larguan me ndjenja dhe mendime të reja. Do të kishte shumë rëndësi për ne nëse do të krijonim një traditë të ngjarjeve të tilla.

Atmosferë nga debati pas shfaqjes së parë në kuadër të projektit “Teatri në ekran”.

Duke marrë parasysh frekuentimin e eventit të parë dhe kuriozitetin e publikut, cilat janë përshtypjet tuaja pas shfaqjes së parë në kuadër të projektit?

- Më duket se njerëzit janë shumë të uritur për këtë lloj teatri, për këto lloj shfaqjesh që ndoshta kanë dëgjuar por nuk kanë pasur mundësi t'i shohin, dhe një plus shtesë është se ata mund të ndajnë përshtypjet e tyre dhe të ndjejnë veten. si pjesë e një shoqërie me të njëjtat interesa. Siç e thashë edhe më parë, jam magjepsur nga interesimi i madh i publikut. Por shikoni fotot, sa publik interesant, inteligjent, i hapur dhe plot shpirt patëm në eventin e parë, me shumë mendime dhe pyetje interesante që lindën nga biseda. Ndjenja se njerëzve u mungon vërtet ajo që bëmë ishte e duhura për ne. Dhe pres që interesi të rritet me çdo shfaqje dhe bisedë të mëpasshme.

Qëllimi më i rëndësishëm i projektit është të ndajë me publikun shfaqje teatrale domethënëse dhe mbresëlënëse

Shfaqja e radhës në Kinematekë do të mbahet më 31 maj, kur do të shfaqet shfaqja “Donka – Letër Çehovit”. Cilat janë tiparet kryesore të shfaqjes?

- "Donka" është një shfaqje gjeniale e Daniele Finzi Pasca, regjisorja e ceremonive të hapjes së Lojërave Olimpike në Torino dhe Soçi, si dhe dy shfaqje të "Cirkut të Diellit" (Cirque du Soleil). Kjo shfaqje është realizuar në vitin 2010 në Rusi në bashkëprodhim me festivalin "Chekhov", me rastin e 150 vjetorit të lindjes së Çehovit. Nga njëra anë, shfaqja është krejtësisht joçehoviane, ku do të shohim një cirk, kllounë, akrobatë, projeksione, muzikë bashkëkohore... Por në fund, kupton se ajo përmban gjënë më të rëndësishme nga Çehovi - peshën në një botë. marrëdhëniet e veta, delikate midis personazheve dhe filozofisë së tij (çehoviane). Finzi Paska u zhyt në jetën e shkrimtarit përmes veprave dhe ditarëve të tij, duke deshifruar shënimet e tij dhe duke i dhënë ngjyrë dhe formë gjithçkaje që vetë Çehovi heshti në mënyrë misterioze.

Një donka është një kallam peshku që banon në fund me një zile që bie kur kapet një peshk. Regjisori u magjeps nga kjo foto dhe, për mendimin tim, ai futet mjaft thellë në filozofinë e Çehovit, duke kërkuar pikat e tij dhe e zhyt shkopin e tij të peshkimit në liqenin e fantazisë së cirkut, duke lindur një poezi vizuale të objekteve dhe trupave të pezulluar në hapësirë. . Dhe këtu Finci Paska na flet për Çehovin – doktor, Çehovin – shkrimtar, Çehovin – njeri i zakonshëm me dobësitë e tij, Çehovin – mjeshtër nëntekstesh. Dhe si shikues, në shumicën e rasteve nuk e di nëse duhet të qeshësh apo të qash, dhe në fund i bën të dyja.

Një skenë nga shfaqja "Donka - Letër Çehovit"

Në shfaqje nuk ka shumë tekst, por kjo është filozofia e punës së Finci Paskës – ai i kushton më shumë rëndësi nëntekstit, imazheve, simboleve, muzikës, me të cilat krijon gjithë atmosferën e shfaqjes. Dhe përmes asaj atmosfere, në fakt, ai na tregon për Çehovin, pa shumë fjalë. Ndryshe nga shumë studiues rusë të jetës së Çehovit, ndoshta këtu Finci Paska e kuptoi dhe e ndjeu atë më me ndjeshmëri dhe thellësi. Në vepër theksohet një nga fjalitë e Çehovit: jeta duhet të paraqitet jo ashtu siç është dhe jo ashtu siç duhet, por ashtu siç e imagjinojmë në ëndrrat tona.

Sipas çfarë kriteresh i zgjidhni shfaqjet dhe sa shfaqje janë planifikuar në projekt?

– Kriteri është një, shfaqja duhet të jetë interesante, emocionuese, në mënyrë që të kemi diçka për të folur dhe zbuluar në të pas projeksionit. Ne përpiqemi të mos jemi të njëanshëm dhe të mos zgjedhim vetëm ato produksione që na pëlqejnë, por ato shfaqje dhe regjisorë pa të cilët nuk mund të shkruhet historia e teatrit. Projekti do të zgjasë për aq kohë sa ka interes, i cili shpresojmë të rritet dhe të mos zbehet.

Për çfarë qëllimi u themelua kompania “ArtActUm”, cilët janë themeluesit dhe bashkëpunëtorët e produksionit?

- Tani për tani jemi shumë pak, vetëm tre, por çfarë tre! Pozicionet më të rëndësishme i zënë njerëz që do t'i kishin zili të gjitha kompanitë maqedonase: drejtor artistik i "ArtActUm" është regjisori Ivan Popovski, ndërsa drejtues teknik është producenti Pavle Ignovski. Dhe mendoj se në këtë kompani kemi një atmosferë shumë të shëndetshme, frymëzuese, gazmore, pune, miqësore dhe shpresoj që këto ndjenja të mos kenë fund. Natyrisht kemi edhe shumë miq që e ndihmojnë “ArtActUm” që di dhe di si: kemi frymëzues, promovues, teoricienë, gazetarë, artistë, stilistë...

Aty është edhe Kinoteka, e mishëruar në Vladimir Lj. Angelov, i cili gjithashtu ishte shumë i interesuar për projektin dhe mbështetja e të cilit do të thotë shumë për ne. Synimi ynë është dhe do të jetë gjithmonë teatër i mirë! Teatri i mirë është kriteri më i rëndësishëm, të cilin ne e ndjekim absolutisht në përzgjedhjen për "Teatri në ekran", në përzgjedhjen e shfaqjeve për paraqitje në Maqedoni, si dhe në krijimin e produksioneve tona të ardhshme, për të cilat po mendojmë intensivisht. . Por tani për tani, nuk do t'i zbuloj të gjitha sekretet!

(Intervista është botuar në “Cultural Press” numër 180, në botimin e shtypur të gazetës “Sloboden Pechat” më 27-28.5.2023)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës