Bisedë me autoren e librit komik Gaja Smilevska: Komiksi më jep mundësinë të tregoj një histori

Stripi i Gaja Smilevskës u prezantua në festivalin "Comic Trip" / Foto: Sašo Dimoski

Në edicionin e dytë të festivalit "Comic Trip", i cili u mbajt fundjavën e kaluar në MCC, u takuam me autoren e re komike Gaja Smilevska, e cila prezantoi stripin e saj "Pyesni atë që fati ndërton" dhe tregoi historinë e krijimit të tij.

Autorja komike Gaja Smilevska ka lindur në Shkup në vitin 2001. Aktualisht është student i psikologjisë, ndërsa në kohën e lirë punon si ilustrator dhe artist komik. Arti ka qenë gjithmonë pjesë e jetës së saj, por rreth nëntë vite më parë ajo filloi të merrej më seriozisht me vizatimin dhe shkrimin e komikeve të shkurtra.

Veprat e saj fokusohen më së shumti në veprimet e ndërsjella midis njerëzve dhe ndikimin që kemi tek njëri-tjetri, dhe në atë linjë zhvillohet edhe historia në librin komik "Break What Fate Builds". Motivet e tregimit në komik janë të kohës së Perandorisë Bizantine dhe përmes personazheve autori tematizon marrëdhënien e të rinjve me shtëpinë, duke ndërtuar një aventurë imagjinare emocionuese në hartimin e veprimit dramatik, që i jep veprës. një karakteristikë unike e metafiksionit historik që ndërthur të besueshmen me të mundshmen.

Në “Comic Trip” në Shkup u prezantua komi juaj “Break what fate builds”, e para kësaj u mbajt një promovim në organizim të botuesit “Flipbook Books”. Në cilën periudhë u krijua komiku?

– Fillova të mendoj për idenë për komik në vitin 2022, por fillimisht ishte thjesht një ide që nuk e mendoja se do ta realizoja fare, ndaj qëndrova në të për një kohë të gjatë. Aty nga fundi i verës së atij viti mbarova pjesën e parë dhe megjithëse mendova se dukej mirë nga ana vizuale dhe doja të tregoja të gjithë historinë, nuk kisha ndërmend ta publikoja askund veçse online.

Më vonë gjatë vitit më kontaktuan nga Flipbook Books dhe më sugjeruan që të bënim një botim fizik të komikut dhe që atëherë e tutje u futa në punë pak më seriozisht. Për rreth një vit e gjysmë përfundoi komiku, i ndjekur nga optimizimi i shtypit, disa punë teknike, kështu që në përgjithësi përfundoi për një vit e gjysmë.

Ilustrimi i kopertinës së komik "Break What Fate Builds"

Cili ishte frymëzimi yt narrativ për komiken?

– Shumë gjëra të ndryshme, pa lidhje. Gjatë periudhës kur shkruaja komik, kam parë shumë seriale dhe filma historikë, kështu që mendoj se pak nga pak ka gjurmë në komik. Mund të veçoj një film "Min Bala" të Akan Sataev dhe një serial "Vendi im: Epoka e Re" që ka pasur ndikimin më të madh tek unë dhe besoj se kujtdo që i pëlqente komike do t'i pëlqente edhe këto vepra.

Nga kultura vendase, mund të veçoj Siljan Lejlekun, një histori që të gjithë e njohim dhe motivet e të cilit ishin vazhdimisht në kokën time kur vizatoja dhe shkruaja komiken. Besoj se thuajse të gjithë e kemi lexuar tregimin si fëmijë, por rekomandoj shumë ta rilexojmë në vitet e vjetra.

Çfarë kërkimi keni bërë për këtë temë, duke qenë se historia juaj zhvillohet në shekullin e 13-të?

– Shumë, dhe në të njëjtën kohë jo mjaftueshëm. Kam hulumtuar në internet - kryesisht për aspektin vizual, se si dukeshin kostumet, qytetet, ritualet pagane dhe të ngjashme. Edhe pse është pak e vështirë për faktin se ka kaq shumë ndikime të jashtme në mënyrën se si ne e perceptojmë historinë tonë sot. Gjithashtu, përmes bisedave me gjyshërit e mi - edhe pse historia zhvillohet në të kaluarën e largët, në shekullin e trembëdhjetë Maqedonia siç e njohim ne sot nuk ekzistonte. Bizanti ishte një fuqi e madhe që dominonte territore dhe kultura, por unë gjithsesi doja të krijoja një botë që është disi e njohur për të gjithë ne.

Pjesa më e madhe e komikeve ka një kontrast të butë të dominuar nga gri

Bazuar në çfarë frymëzimi e keni bërë dizajnin vizual të komikut?

- Edhe pse doja që e gjithë puna të ishte me ngjyra, shpejt m'u bë e qartë se nuk ishte e realizueshme, të paktën jo tani për tani. Në çdo komik që bëj, personazhet janë në plan të parë, ndaj u kam kushtuar vëmendjen më të madhe, jam kujdesur që të jenë të gjithë të mrekullueshëm dhe unikë, që çdokush ta gjejë veten tek dikush.

Pjesa më e madhe e komikeve ka një kontrast të butë të dominuar nga ngjyrat gri, doja të mbaja një ton paksa ëndërrimtar dhe surreal në ilustrime. Filmat që rendita më sipër ofruan shumë frymëzim vizual, por do të përmend edhe koncept artin e studios së animacionit Dreamworks, konkretisht veprat nga viti 2005 deri në 2007. Mendoj se deri më sot nuk ka asgjë që më shtyn të përmirësohem në art më shumë sesa krijimet e tyre.

Cilat janë planet e mëtejshme lidhur me këtë komik?

– Pjesa e dytë dhe e fundit. Nuk e di saktësisht se kur do të përfundojë, jam ende duke u mësuar me faktin që pjesa e parë në fakt ka përfunduar dhe është publikuar, por dua ta përfundoj historinë dhe të shoh se çfarë do të ndodhë pasi të përfundojë. Unë e di se ku po shkon historia dhe kam skena kyçe të shkruara, më duhet vetëm të ulem dhe të përputh të shkruarin me aspektin vizual.

Personazhet, natyrisht, do të mbeten të dashur për mua edhe pas përfundimit të komikut, ashtu si shumë të tjerë që janë nga veprat e mëparshme që janë ende në mendjen time edhe sot e kësaj dite, kështu që nga ky aspekt këta personazhe do të ekzistojnë edhe në ilustrimet e ardhshme. , komike të shkurtra etj., pavarësisht se si përfundon vetë historia.

Comics si art përfshin gjithashtu një aspekt vizual që fsheh autorin dhe ofron një përvojë më të pasur për një histori / Foto: Sašo Dimoski

Si u futët në vizatimin e komikeve në përgjithësi dhe çfarë do të thotë për ju Arti i Nëntë?

- Që në moshë të vogël kam pasur shumë dëshirë të bëhem animator, mund të listoj në dorë disa filma, dialogët e të cilëve mund t'i recitoj përmendësh. Fatkeqësisht, unë praktikoj të bëj gjithçka vetë, dhe animacioni është një detyrë e madhe që kërkon shumë aftësi të ndryshme dhe shumë e shumë kohë. Gjëja më e rëndësishme për mua është të tregoj një histori dhe komiket më ofrojnë këtë mundësi.

Në një vepër të shkruar, si romani apo tregimi, mendoj se autori disi detyrohet të lërë më shumë veten në vepër, është më i dukshëm. Komiket përfshijnë gjithashtu një aspekt vizual që maskon autorin dhe ofron një përvojë më të pasur për një histori. Mendoj se është një format i shkëlqyer për të shprehur dhe komunikuar çdo mendim.

(Intervista është botuar në “Cultural Press” numër 235, në botimin e shtypur të gazetës “Sloboden Pechat” më 15-16.6.2024)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës