Intervistë me Sonja Dimitrovska: Një grua e veprimit dhe kreativitetit që bën mbulesa dylli ECO

Sonja Dimitrovska / Instagram
Sonja Dimitrovska / Instagram

Sot po flasim me një bashkëbisedues mjaft interesant, punën dhe kujdesin aktiv të të cilit për mjedisin e morëm vesh përmes platformës Instagram.

Bëhet fjalë për Sonja Dimitrovska, një ekonomist kreativ në pension pas profilit "Veshje dylli ECO". Sonia na tregoi historinë e asaj që bën dhe sesi jeta e solli në këto forma veprimi fisnike, të ndërgjegjshme për mjedisin.

Sonya, ju jeni në pension për momentin. Cili është profesioni juaj dhe si arritët që historia me veshjet ekologjike të dyllit të jetë pjesë e jetës suaj? Si ju lindi ideja për një praktikë kaq të pazakontë dhe do të thosha tashmë aktuale të mbështjelljes së ushqimit?

- Me profesion jam ekonomiste e diplomuar dhe gjatë gjithë jetës sime të punës jam angazhuar profesionalisht në fushën e financave. Unë jam një person krijues nga natyra. Dashuria për natyrën dhe dëshira për të jetuar në një mjedis ekologjikisht të pastër, më frymëzojnë çdo ditë dhe më nxisin dëshirën për të krijuar dhe shijuar të bukurën.

Ideja për mbështjellësin eko-dylli erdhi nga një dhuratë - një pako dylli, të cilën e mora për herë të parë nga mbesa ime që jeton në Zelandën e Re. Me shumë entuziazëm krijova veshjen e dyllit ECO nga materiali 100% pambuk dhe dylli natyral i bletës, në mënyrën time si një ambalazh që zëvendëson materialet plastike dhe alumini dhe mund të ripërdoret. Është miqësor me mjedisin, praktik, me një dizajn të bukur dhe i lehtë për t'u mirëmbajtur. Është menduar për ruajtjen e ushqimeve, veçanërisht frutave, perimeve, barishteve ose bukës. Veshja "merr frymë" dhe lejon që ushqimi të qëndrojë i freskët më gjatë, gjë që redukton hedhjen e tepërt të ushqimit. Është veçanërisht praktik për ruajtjen e freskisë së limonit, portokallit, mollës, avokados, majdanozit, selinos, karotës, djathit kaçkavall, bukës etj. Mbështjellësit mund të përdoren edhe për paketimin e sanduiçeve, për mbulimin e enëve, për mbështjelljen e luleve, sendeve etj. Unë vetëm nuk rekomandoj ruajtjen e mishit ose ushqimeve të shijshme në to.

Me ngrohtësinë e pëllëmbëve, veshjet e dyllit zbuten, duke formuar lehtësisht formën e asaj që është mbështjellë. Janë shumë të lehta për tu mirëmbajtur, pas çdo përdorimi mund të lahen në ujë të vakët me një detergjent të butë, thahen natyrshëm dhe janë sërish gati për përdorim.

Sa i thjeshtë / sfidues është procesi nga ideja në realizim? Me çfarë u përballët në fillim?

- Bërja e veshjeve me dyll nuk është e thjeshtë. I gjithë procesi kërkon shumë kohë dhe kërkon shumë angazhim. Fillimet ishin vërtet sfiduese. Në dyqanet tona është dashur të gjejmë material cilësor 100% pambuk, dyllë blete natyrale nga bletarët vendas maqedonas për të cilin në fillim nuk kam pasur njohuri të mjaftueshme, mënyrën e duhur të impregnimit të dyllit në material, përgatitjen dhe përpunimin e duhur të materialeve. Me kalimin e kohës, me shumë përpjekje dhe eksperimente, përvetësova të gjithë procesin, zgjodha me kujdes burimet dhe në të njëjtën kohë krijova dhe perfeksionova teknikën time unike për krijimin e tyre. Unë jam veçanërisht mirënjohës për ndihmën dhe mbështetjen e familjes sime në procesin e prodhimit të produktit tashmë të njohur sot.

Si i kaloni ditët e pensionit dhe cili është hobi juaj i preferuar përveç punimit kryesor të kopertinave?

- Në ditët e pensionit ndihem mrekullisht, dhe më e rëndësishmja jam i shëndetshëm dhe i lumtur. Përditshmëria ime ka përmbajtje. Mëngjeset i kaloj duke lexuar libra, të cilët zakonisht i marr nga biblioteka, më pas me shëtitje dhe shoqërim me miqtë. Unë nga natyra jam një person krijues dhe çdo gjë e bëj me shumë dashuri dhe përkushtim. Me pelqen sidomos gastronomia, tavolina e pergatitur mire, qofte ajo festive apo e perditshme, estetika e ambienteve te brendshme etj.

Çfarë do të thotë për ju të jeni të vetëdijshëm për eko segmentet e jetesës?

– Besoj se me një ndryshim të vogël në zakonet e përditshme mund të ndihmojmë shumë, veten dhe mjedisin. Me zgjedhjen e duhur të vetëdijshme dhe zakone të shëndetshme mund të jetojmë një jetë më të mirë. Nëse përpiqemi të fusim zakone të vogla mjedisore në jetën tonë të përditshme, do të kontribuojmë jo vetëm në ruajtjen e mjedisit nga mbetjet shtesë, por edhe në kursime të konsiderueshme. Në fakt, ka një zgjedhje më të mirë në çdo hap. Secili prej nesh duhet t'i kushtojë pak më shumë vëmendje gjithë kësaj. Duke u nisur nga vetja, çdo ditë e më shumë praktikoj blerjet me një çantë kanavac të ripërdorshme, e cila është në të njëjtën kohë më e fortë dhe më e rehatshme për t'u mbajtur. Unë shpesh përdor mbështjellës dylli për të mbështjellë gjysmat e frutave dhe perimeve. Herë pas here nuk e hedh ushqimin e tepërt, por e mbështjell me mbështjellës eko-dylli dhe e ngrij. Sa herë që mundem, përdor ilaçe natyrale në shtëpi. Preferoj të blej ushqime të freskëta, sa më shpesh të papaketuara. Unë sjell rregullisht shishen time me ujë. Unë besoj fort në ndërgjegjen kolektive dhe në faktin se çdo zgjedhje individuale na prek të gjithëve. Me zgjedhjen e duhur të vetëdijshme dhe zakone të shëndetshme, ne mund të jetojmë më mirë dhe më gjatë!

Nëse nuk do të merreshit me prodhimin e veshjeve me dyll eko, cili do të ishte preokupimi juaj kryesor?

- Unë jam një person që përshtatem lehtësisht me çdo situatë. Nëse nuk do të bëja kopertina, bërja e të cilave, e përsëris, nuk është e thjeshtë, megjithëse më përmbush në maksimum, jam kreative nga natyra dhe sigurisht që do të gjeja ndonjë hobi tjetër. Veçanërisht do të doja të realizoja dëshirën time më të madhe të jetës, të bëja sa më shumë udhëtime nëpër botë me bashkëshortin tim.

Video e ditës