Bisedë me grupin rock “Punëtorët e Artit Kulturor”: Kemi ende të njëjtin pasion dhe gëzim si 25 vite më parë

Foto: Zdenko Petrovski

Më 25 maj, në sallën e vallëzimit “25 Maj” në QKM, rock-grupi “Cultural Art Workers” do të mbajë një koncert jubilar me rastin e 25 viteve të punës aktive në skenën muzikore. Grupi planifikon të performojë dyzet këngë nga të gjitha periudhat e grupit për nder të 25 viteve të ekzistencës.

Koncertet e tyre janë gjithmonë me mendje roker, të gjata, të ashpra dhe në të njëjtën kohë argëtuese. Duke festuar përvjetorin, ata ndoshta planifikojnë të tejkalojnë veten. Këtë do ta konfirmojë publiku që do të ndjekë koncertin e tyre më 25 maj në sallën e vallëzimit “25 Maji” në MCC.

Miroslav Todorovski (vokal), Trajçe Mitreski (kitarë, vokal), Marjan Kitanovski (kitarë, vokal, harmonikë), Bozo Vucinic (kitarë, vokal), Vladimir Stojçevski (bas kitarë) dhe Slobodan Haxhi Iliev (bateri).

Në vendin tonë nuk ka shumë shembuj të grupeve që kanë arritur të mbijetojnë në të njëjtën përbërje për 25 vjet, prandaj vendosëm të prezantojmë fenomenin e grupit “Punëtorët artistikë të kulturës”.

Cila është receta që një grup rock të zgjasë 25 vjet?

– Receta e mbijetesës afatgjatë të “Punëtorëve të Artit të Kulturës” gjendet në dashurinë për muzikën dhe punën e palodhur. Ajo që na mban më shumë janë provat e rregullta çdo të enjte. Është dita që vite më parë nuk duhet humbur dhe na lejon vazhdimësinë.

Për rrjedhojë, miqësia jonë nuk zhvillohet vetëm në një garazh apo në një koncert, sepse komunikimi mes nesh është i përditshëm. Në 25 vitet e fundit, ne kemi ndarë të gjitha momentet e bukura, të lumtura, por edhe të trishtuara së bashku, dhe grupi është bërë një lloj familjeje dhe strehimi për ne, që na ndihmon të qëndrojmë normalë në disa momente jonormale.

Çfarë lloji të jetës dhe filozofisë muzikore aplikoni në aktivitetet/albumet dhe koncertet e grupit?

– Nuk mund të thuhet se kemi një filozofi të veçantë të jetës, i bëjmë gjërat në mënyrë spontane, por ende nuk kemi të njëjtin pasion dhe gëzim si 25 vite më parë. Grupi përbëhet nga njerëz krijues, këtu do të veçoja veçanërisht Trajçen dhe Marjanin, të cilët gjithmonë sjellin ide të reja për këngë në prova, ne kënaqemi me procesin e formimit të këngëve së bashku dhe krijimin e muzikës së re dhe sigurisht miqësinë tonë. Shpresojmë që ai pasion dhe gëzim i jetës të zgjasë dhe sa të zgjasë edhe “Punëtorët”.

Grupi ka 25 vite që punon në vazhdimësi, me prova të rregullta, performanca dhe nxjerrjen e albumeve të reja / Foto: Zdenko Petrovski

Çfarë ndryshimesh, apo fazash ka kaluar grupi ndër vite?

- "Punëtorët e Artit të Kulturës" janë një nga grupet e pakta në skenën maqedonase, e ndoshta edhe më gjerë në rajon, që nuk ka bërë pushim dhe nuk kemi pasur pushim në aktivitetet tona, prandaj le të bëjmë një "ribashkim" dhe koncerte të kthimit. Thjesht, grupi punon vazhdimisht, me prova të rregullta, performanca të rregullta dhe publikim të rregullt të albumeve të reja.

Në 25 vite kemi nxjerrë gjashtë studio, një album unplugged dhe tani një koncert, për herë të parë në formën e një disku vinyl. Nga gjashtë anëtarët e grupit, pesë kanë qenë të njëjtë që nga viti 1999. Kemi disa ndryshime në karrigen e bateristit, por jemi të lumtur që bateristi i fundit – Danko, ka 10 vite me ne dhe shpresojmë që të mos kemi ndryshim në këtë pozicion.

Me koncertin e 25 majit do të promovoni një disku vinyl të lëshuar me rastin e përvjetorit. Çfarë përmban disku dhe për çfarë qëllimi e keni nxjerrë?

- Në koncertin jubilar do të promovojmë diskun “25 Maji”. Është një album koncerti, i regjistruar live, mbi të cilin bëhet një seksion i repertorit tonë të karrierës dhe janë përzgjedhur/luhen dy deri në tre këngë nga të gjitha albumet tona në studio. Emri rrjedh nga data në të cilën u mbajt koncerti, d.m.th 25 maj 2021 dhe u mbajt në “Kino Frosina” në QKM, gjatë pandemisë së Covid.

Koncerti u organizua sipas protokolleve të atëhershme shëndetësore, për një audiencë të kufizuar në 30 për qind të kapacitetit të sallës, pra për 70 vizitorë, me kohëzgjatje maksimale 40 minuta. Për herë të parë luajtëm një koncert që nuk zgjat dy orët e zakonshme dhe ku është ulur publiku, gjë që na lejoi të fokusoheshim më shumë te performanca e këngëve sesa te performanca reale skenike dhe komunikimi me publikun.

Nga ana tjetër, kohëzgjatja e kufizuar korrespondonte me kohëzgjatjen e një albumi LP, kështu që kishim kushte ideale, mund të thuhet në studio, për regjistrimin e një albumi live. Regjistrues i tingullit të albumit është Nenad Trifunovski Tripe, miksimi dhe masteringu janë të Danny Krstev nga studio "1060", ndërsa botues janë "Corpus Delicti Records" dhe "Kicma Records".

Kopertina e albumit "25 maj"

Çfarë koncepti do të ketë koncerti festiv?

- Në koncertin festiv do të performojmë vetëm ne, pa para-grupe dhe të ftuar të tjerë që kemi zakonisht në shfaqje të tilla. Kësaj radhe duam të festojmë përvjetorin që “Punëtorët artistikë të kulturës” të shfaqen në dritë të vërtetë. Plani ynë është të luajmë një set më të gjatë se zakonisht dhe të mbulojmë rreth dyzet këngë nga të gjitha periudhat e karrierës sonë. Ftojmë të gjithë fansat tanë dhe të gjithë dashamirët e rokut cilësor dhe vendas maqedonas në koncert.

Shfrytëzojmë këtë rast edhe për të falënderuar Qendrën Kulturore Rinore, ku kemi pasur shfaqjen tonë të parë në vitin 1999 dhe që atëherë kemi mbajtur të gjitha koncertet, përvjetorët dhe promovimet më të rëndësishme pikërisht aty. Është institucioni që na ka mbështetur gjithmonë dhe me të cilin kemi bashkëpunim të patëmetë. Po ashtu, theksojmë se koncerti realizohet me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës, e cila për të dytin vit radhazi mbështet aktivitetet tona brenda dhe jashtë Maqedonisë.

(Intervista është botuar në “Cultural Press” numër 231, në botimin e shtypur të gazetës “Sloboden Pechat” më 18-19.5.2024)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës