Bisedë me Mary Eritsian dhe Armine Pilojan Vrteska: Nga një bisedë e thjeshtë kafeje në një biznes të vogël unik

la ganash
Pronarët e La Ganash / Foto: Arkivi Privat

Dy gra nga Armenia u takuan në Shkup dhe filluan të krijojnë art të vërtetë nga çokollata e punuar me dorë

Ju sjellim historinë e dy miqve nga Armenia, të cilët jetojnë në Maqedoni - Mari Eritsian и Armine Pilojan Vrteska.

Mary dhe Armine na zbulojnë se “rrugëtimi i tyre me çokollatë” nisi me një muhabet të thjeshtë kafeje. Ata filluan të mësojnë dhe zotërojnë artin e çokollatës së punuar me dorë, të bërë nga çokollata origjinale belge, e mbushur me një shumëllojshmëri shijesh, kremash dhe mbushjesh.

la ganash
Mary Eritsian dhe Armine Pilojan Vrteska / Foto: Arkivi Privat

Ne folëm me këto gra frymëzuese se si është të kesh një biznes të vogël larg shtëpisë, çfarë sfidash u përballën dhe cili është sekreti i çokollatave të dizajnuara në mënyrë magjepsëse me shije të mrekullueshme dhe forma të mahnitshme.

Kush janë Armine Pilojan Vrteska dhe Mary Eritsian? Si ju solli rruga në Maqedoni dhe çfarë ju shtyu të qëndroni?

- Armine dhe Mary janë dy shoqe nga Armenia, të cilët takohen për herë të parë në Shkup. Takimi ynë është rezultat i historive tona familjare.

la ganash
Disa nga çokollatat në La Ganash / Foto: Arkivi privat

Si lindi ideja për çokollata të punuara me dorë? Krijimi i artit është një përpjekje ekipore apo njëri prej jush është përgjegjës për shijen dhe recetën dhe tjetri për estetikën dhe dekorimin?

- Ideja për çokollata të punuara me dorë lindi për shkak të dëshirës sonë për të krijuar diçka në të cilën secili prej nesh do të gjejë veten. Vitet e shoqërimit me miqtë tanë në Shkup dhe në mbarë Maqedoninë, na mundësuan të njihemi me traditat dhe shijet e kulturave të ndryshme. Kënaqësia e vogël me çokollatë luan një rol të rëndësishëm në jetën tonë kur duam të ndajmë lumturinë tonë me njerëzit e dashur, të dhurojmë buzëqeshje dhe emocione të këndshme, por edhe kur duam të ngushëllojmë dikë, na nxiti të eksplorojmë dhe të depërtojmë më thellë në botën e çokollatës. Rruga na çoi në Antwerp të Belgjikës, ku prodhuesit e çokollatës nga "Bota e çokollatës" na njohën me sekretet e krijimeve me çokollatë të punuar me dorë. Prodhimi ynë i çokollatës është një ndërthurje e krijimeve individuale dhe punës ekipore si për shije ashtu edhe për estetikë.

la ganash
Pronarët e La Ganash / Foto: Arkivi Privat

A mund të bëni një paralele të vogël mes jetës në Armeni dhe jetës në Maqedoni? Çfarë ju mungon dhe çfarë merrni këtu? A jeni marrë edhe ju me prodhimin e çokollatave atje?

- Të dyja vendet, edhe pse të ngjashme, kanë autenticitetin e tyre. Është normale që të na mungojë vendlindja, sidomos kur ofron mundësi të mëdha për artistët, artet dhe zanatet. Në Maqedoni takuam një gjuhë, kulturë, njerëz të ri dhe ndër të tjera guxuam të hapnim një biznes. Këtu lindi ideja për të bërë çokollata.

la ganash
Disa nga çokollatat në La Ganash / Foto: Arkivi privat

Si reagojnë njerëzit ndaj çokollatës suaj unike? A e njohin momentin gastronomik të çokollatës belge apo kanë nevojë për më shumë informacion?

- Vetë fakti që në një vit e gjysmë kemi një numër në rritje të mbështetësve të punës dhe konsumatorëve, të cilët janë ambasadorë të veçantisë së produkteve tona, na bën të lumtur dhe të kënaqur. Momenti gastronomik i çokollatës belge njihet nga konsumatorët tanë, por kryesisht nevojitet më shumë informacion për produktet e çokollatës së punuar me dorë.

la ganash
Disa nga çokollatat në “La Ganash” / Foto: Arkivi Privat

Nga përzgjedhja që ofroni, cilat janë shijet tuaja të preferuara? Çfarë do t'u rekomandonit atyre që nuk i kanë provuar më parë çokollatat tuaja?

- Gama jonë e produkteve mbulon më shumë se 25 shije në dizajne të ndryshme, duke përfshirë karamel klasik, arra të ndryshme të karamelizuara, pralina me shije kafeje, karamel të kripur krokante, karamele, pralina të ndryshme frutash, raffaello, atlete… Ata që nuk i kanë provuar do të gjejnë pralina për çdo shije dhe jemi të sigurt që do të bëhen pjesë e familjes sonë të çokollatës dhe pralinat e "La Ganash" do të jenë një dhuratë e pazëvendësueshme për më të dashurit e tyre.

la ganash
Disa nga çokollatat në “La Ganash” / Foto: Arkivi Privat

Me çfarë sfidash dhe suksesesh përballeni si gra sipërmarrëse?

– Sfidat me të cilat është përballur dhe po përballet “La Ganash” si startup me çokollatë, janë pandemia dhe rritja e vazhdueshme e kostove operative. Pandemia ishte arsyeja e vonesës së fillimit të funksionimit tonë dhe numrit të vogël të blerësve. Për momentin, rritja aktuale e çmimit të lëndëve të para dhe të energjisë elektrike po ushtron presion të fortë mbi rentabilitetin e operacioneve tona. Për të qenë në gjendje të përballojmë këto sfida dhe të jemi në gjendje të vazhdojmë të plotësojmë nevojat e dashamirëve të çokollatës, aktualisht kemi nevojë për mbështetjen e familjes sonë të çokollatës në përhapjen e historisë së produkteve tona të çokollatës. Ne presim që në periudhën e ardhshme të ketë fondet e duhura në dispozicion për të mbështetur funksionimin dhe zhvillimin e startup-it tonë të çokollatës.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës