Bisedë me Marija Lozanoska, mësuese e gjuhës maqedonase: Dashuria e gjuhës amtare duhet të jetë obligimi më themelor i çdo njeriu

Foto: arkivi privat

“Unë nuk jam pesimist dhe nuk do të them se maqedonasve nuk u pëlqen gjuha, por nuk kanë ku ta mësojnë, shkollën e kanë mbaruar shumë kohë më parë dhe sipas përvojës sime kanë dëshirë ta përdorin. saktë”, thotë Maria.

Sot është dita ndërkombëtare e gjuhës amtare. Kjo ditë festohet në mbarë botën me aktivitete të ndryshme që synojnë ruajtjen dhe promovimin e gjuhëve amtare.

Me atë rast biseduam me Maria Lozanoska, profesor i diplomuar i gjuhës dhe letërsisë maqedonase dhe ligjërues i licencuar. Ndër të tjera ajo është autore e dy romaneve “The Big L” dhe “The Other” dhe autore e këngëve.

Maria, si vendose që maqedonishtja të jetë profesioni yt? Pse një pedagog kundrejt çdo profesioni tjetër?

– E kam ditur gjithmonë që gjuha është e rrënjosur tek unë. Shkronjat i mësova që në moshë të vogël dhe talenti për të shkruar vazhdimisht më pëshpëriste të krijoja. Duke u rritur me një nënë mësuese të gjuhës maqedonase, nga e cila mësova shumë për arsimin dhe vetë lëndën, ishte e pashmangshme që edhe unë të lundroja në ujërat e mësueses. Duke punuar si mësues dhe si autor vetë, po futesha gjithnjë e më shumë në rregullat e gjuhës, kështu që kalimi në një korrektor ishte një vendim i arsyeshëm.

Sot është dita ndërkombëtare e gjuhës amtare. Sa e ushqejmë dhe e duam gjuhën tonë amtare gjatë gjithë vitit ne si maqedonas?

- Të duash dhe të respektosh gjuhën amtare duhet të jetë obligimi më themelor i çdo njeriu. Jo të gjithë janë të talentuar në gjuhë, por të gjithë mund ta respektojnë atë. Ne jemi një numër i vogël njerëzish në botë dhe prandaj jemi një përqindje e vogël e folësve të saj, prandaj duhet të luftojmë për të sa më shumë që të jetë e mundur në baza ditore. Unë nuk jam pesimist dhe nuk do të them se maqedonasve nuk u pëlqen gjuha, por nuk kanë ku ta mësojnë atë, ata kanë mbaruar shkollën shumë kohë më parë dhe sipas përvojës sime kanë dëshirë ta përdorin atë drejt. . Nëse shteti jep më shumë ligje, udhëzime dhe përmbajtje argëtuese për mësimin apo përkujtimin e gjuhës, besoj se niveli i gjuhës maqedonase do të rritet ndjeshëm. Ne si individë nuk mjaftojmë, për këtë na duhen projekte shumë më të mëdha.

Foto: arkivi privat

Ju jeni prapa profilit në Instagram “Lektorkata”, ku publikoni përmbajtje edukative në lidhje me gjuhën maqedonase. Cilat janë gabimet më të zakonshme drejtshkrimore që bëhen në rrjetet sociale?

- Janë përsëritur gjithmonë të njëjtat gabime, dhe kjo është me fjalët "nuk e di" dhe "ende", dhe vitet e fundit muajt dhe ditët e javës janë shkruar me shkronjë të madhe nën ndikimin e gjuhën angleze, por është e saktë me një të vogël.

Cili është qëndrimi juaj për gjuhën në media?

- Më të shkolluarit, për mendimin tim, janë lajmet në televizion, gjithashtu leximi i spikerit është në një nivel të lakmueshëm, por sigurisht që edhe atje ka një gabim. Nuk më pëlqejnë as përmbajtjet argëtuese në TV, sepse flitet dhe shkruhet gabim dhe theksi është në fjalimin e Shkupit. Sigurisht që ka përjashtime. Ka gjithçka dhe gjithçka në internet dhe është një temë e gjatë për të folur, ndaj më lejoni të përmend anën e mirë dhe t'ju lavdëroj si media që u hodhët nga ai det i parregullsive gjuhësore.

Foto: arkivi privat

Gjuhësia dhe letërsia janë të pandashme dhe fjalori pasurohet më së miri duke lexuar libra. Pra, cila është mënyra më e mirë për të krijuar dashurinë për gjuhën maqedonase dhe leximin në fëmijërinë e hershme?

– Në këtë epokë dixhitalizimi, jemi të vetëdijshëm që edhe fëmijët rriten me celularë në dorë, ndaj është disi e vështirë ta zëvendësosh atë “lodër” me një libër që nuk ka as fotografi, as butona, as lojëra. Megjithatë, fëmijët janë një pasqyrë e prindërve dhe mjedisit të tyre, kështu që ata do të bëjnë vetëm atë që bëjnë të rriturit. Nëse të rriturit nuk lexojnë, kujt duhet t'i drejtohen? Prandaj - të rriturit, kaloni më shumë kohë me librin sepse e dini që fëmijët imitojnë gjithçka.

Ndër të tjera, ju jeni edhe shkrimtar. Ndoshta po planifikoni të befasoni lexuesit tuaj me një vepër të re në të ardhmen e afërt?

- Kam kohë që jam në një pushim nga shkrimi i librave dhe kanë kaluar disa vite nga romani im i dytë. Sigurisht që ende krijoj, por nuk janë romane, shkruaj edhe tekste për këngë, jam aktive në rrjetet sociale me krijimet e mia, shkruaj edhe për shkollën dhe nxënësit, vazhdimisht kam projekte të ndryshme që lidhen me gjuhën. Mirëpo, edhe ti më ke “qortuar” që nuk kam shkruar libra, e po ashtu edhe shumë lexues të mi, ndaj e marr këtë si shenjë se tashmë duhet të zgjedh një nga titujt e mi nga sirtari dhe ta përfundoj.

Foto: arkivi privat

Së fundi është miratuar Ligji për përdorimin e gjuhës maqedonase, i cili parasheh punësimin e obligueshëm të ligjëruesve në të gjitha institucionet publike. A mendoni se kjo do të rrisë interesin për mësimin e gjuhës maqedonase tek të rinjtë?

- E mirëpres vendimin e shtetit dhe i përgëzoj maqedonasit që luftuan për të, përfshirë profesorët e mi nga Departamenti i Gjuhës Maqedonase në Shkup. Ky është një hap i madh, por ende nuk mjafton kthimi i nxënësve në tavolinat ku mësohet gjuha maqedonase. Departamenti mund të durojë disa ndryshime dhe unë do të doja ta shihja në një botim më modern, por pas studimeve? Fakulteti eshte i veshtire dhe i gjere, gjuha nuk eshte aspak e lehte dhe deri tani me ate diplome mund te punoje vetem si mesues/profesor ne arsim dhe ato vende jane te numeruara dhe nuk mjaftojne per te gjithe studentet qe kane mbaruar deri tani. . Që ligji të jetësohet duhet një periudhë më e gjatë dhe koha do të tregojë se sa do ta respektojmë. Zoti e dhëntë që ai të shkojë drejt më mirë.

Cili është mesazhi juaj për ata të rinj që janë të interesuar për gjuhësi dhe që duan të studiojnë gjuhën maqedonase?

- Pa gjuhë je askushi dhe asgjë, ka thënë dikur autori i madh Vidoe Podgorec. Duhet të jesh njeri i shkolluar, pavarësisht nëse je gjuhëtar apo specialist i IT-së, një intelektual nuk duhet ta lejojë veten të mos dijë të hartojë një fjali pa alfabetin e duhur cirilik. Dhe ata që duan të vazhdojnë të mësojnë gjuhën maqedonase u uroj fat të mirë, e kanë mbështetjen time dhe e studiojnë dhe e mësojnë me dashuri sepse ajo është gjuha jonë amtare, nuk kemi tjetër.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës