Bisedë me artisten e bukur Nadja Petroviq: Njeriu si elementi kryesor në vepra

Nadja Petroviq para punës së saj

Ekspozita individuale "Brishtësia e Fireflies" nga Nadja Petrović do të jetë e ekspozuar në Muzeun e Qytetit të Shkupit deri më 30 mars dhe është një mundësi e shkëlqyer për t'u njohur me një univers të ri dhe të freskët pikture.

Admirimi i veprave madhështore të mjeshtrave të vjetër italianë ndihet fuqishëm në pikturën e artistes së bukur Nadja Petrović. E lindur në Manastir, talentin e saj e ka shfaqur që në fëmijëri në ekspozitat “Monmartri i Vogël i Manastirit”. Gjatë shkollës së mesme, ai shkoi në disa qëndrime studimore në Kolegjin Central Saint Martin të Artit dhe Dizajnit në Londër. Ai u diplomua në vitin 2013 në degën e pikturës dhe vizatimit në Akademinë e Arteve të Bukura në Firence, ku u diplomua në vitin 2017 në departamentin e arteve pamore dhe formave të reja të shprehjes artistike.

Pas disa ekspozitave në qendrat botërore të artit, këto ditë ekspozita e saj e dytë është vendosur në Shkup.

Ekspozita juaj vetjake nga 15 deri më 30 mars është e vendosur në Muzeun e Qytetit të Shkupit. Duke qenë se ekspozita juaj e mëparshme ishte gati katër vite më parë, në vitin 2019, cila është arsyeja e pushimit të ekspozitës dhe a është ndoshta koha e nevojshme për përgatitjen dhe prezantimin e ciklit tuaj të ri?

- Nuk do të thoja se ishte pushim, po punoheshin disa projekte paralelisht. Sigurisht, gjatë pandemisë disa gjëra janë ngadalësuar në mbarë botën dhe pamundësia për të udhëtuar për të bërë organizimin e plotë që nevojitet ka pasur njëfarë ndikimi. Vetë ideja e gjithë ciklit të ri, vetë kërkimi rreth xixëllonjave, si dhe përgatitjet për realizimin e punimeve të ciklit të ri, të cilat janë formate të mëdha, por edhe për nga stili dhe teknika, kërkonin shumë shtesë. punë, sepse përfshijnë modele që kanë pozuar gjatë realizimit të disa prej punimeve. Gjithashtu, bashkimi i ciklit në një projekt multimedial së bashku me vëllezërit Tavityan dhe të ftuarit me famë botërore, shumica e të cilëve janë fitues të Grammy, mori shumë kohë dhe energji.

Në Muzeun e Qytetit të Shkupit është vendosur ekspozita “Brishtësia e xixëllonjave”.

Me titullin “Brishtësia e Fireflies”, veprat e ekspozuara i atribuohen ciklit tuaj të dytë të pikturës. Me çfarë koncepti e nisët ciklin?

– Koncepti “Brishtësia e xixëllonjave”, ose siç e quajti bashkëkuratorja Gordana Velkov “Paradigma e kushteve njerëzore”, është një koncept që bën një paralele mes njeriut dhe xixëllonjave. Brishtësia e fishekzjarrëve në natyrën njerëzore, por edhe në shoqëri, shprehet përmes vijave të bardha të pikturuara, të cilat gjurmojnë dhe ndriçojnë hapësirën në shumicën e veprave, si dhe shfaqet në formën e dritës led në njërën prej veprave. si një vijë kufitare e gjendjes biologjike dhe shoqërore të njeriut, e cila ndizet e fiket në lidhje me veprimet dhe rrethinat e tij, ashtu siç vezullojnë gjarpërinjtë natën në mjedise të pastra e të qeta.

Si u krijua historia e titullit të ekspozitës?

- "Brishtësia e fishekzjarreve" është një koncept që ne filluam ta hulumtojmë në vitin 2018, ku përfshiheshin njerëz nga fusha e entomologjisë, si dhe gazetarë nga Italia dhe Maqedonia, të cilët mblodhën materiale dhe prova që më duheshin për fishekzjarrët dhe zhdukjen e tyre. një nivel global. Si insekte ata janë shumë delikate dhe kanë nevojë për kushte të veçanta për të mbijetuar, dhe kështu lindi titulli "Brishtësia e Fireflies".

Simbolika është në perceptimin e jetës përmes prizmit të së mirës dhe së keqes, suksesit dhe dështimit, dhe atë që në të vërtetë përfaqëson suksesi në jetë, e cila është e një rëndësie vendimtare që një person të jetë i lumtur. Secili ka pesë minutat e tij të “shkëlqimit”, si xixëllonjat që jetojnë për një kohë të shkurtër dhe shuhen. Kështu njeriu kërkon të mirën në njerëzimin dhe vlerat shpirtërore, të cilat janë shumë të rralla dhe kur i gjejmë tek dikush, urojmë që të zgjasë përgjithmonë dhe të mos shuhet për asnjë rrethanë dhe arsye, por brishtësia është kudo, në çdo sferë të jetën., si në thelb ashtu edhe shpirtërisht.

Për të punuar në një punë me format të madh, kërkohet trajnim i veçantë në pikturë

Në veprat tuaja realiteti është i ngulitur në mënyrë dokumentare dhe në të njëjtën kohë rrezaton surrealitet në kuptimin konceptual. Cilat ishin frymëzimet tematike dhe pse vendosët për formate të mëdha imazhi?

- Formën e madhe të pikturave e kam marrë që në periudhën studentore në Itali dhe për të punuar një vepër në format të madh kërkohet një trajnim i veçantë në pikturë. Natyrisht, më magjepsën veprat e mjeshtërve të vjetër italianë dhe madhështia e tyre, përmasat e mëdha dhe shprehja e përsosur piktorike, proporcionale dhe kompozicionale. Dhe sa i përket shprehjes tematike në veprat e mia, njeriu shfaqet si elementi kryesor në vepra. Unë e vizatoj njeriun dhe kushtet e tij si rezultat i veprimeve të tij në disa prej cikleve të mia.

Mesazhi i fotove tuaja plotësohet nga muzika e vëllezërve Tavitjan. Cila është filli lidhës i muzikës dhe artit figurativ në ekspozitë?

– Muzika e vëllezërve Tavityan është xhaz/fusion dhe është shumë e ngjashme me stilin dhe shprehjen e veprave të mia. Ata që i kuptojnë mirë trendet e muzikës dhe artit pamor, mund ta gjejnë shumë lehtë paralelen.

Veprat tuaja janë ekspozuar jashtë vendit - Nju Jork, Delaware, San Diego (SHBA), Vjenë (Austri), Londër (Mbretëria e Bashkuar), Venecia (Itali), dhe në Shkup keni vetëm dy ekspozita personale. Pse eshte ajo?

- Për të ekspozuar jashtë vendit, veçanërisht në qendra si Nju Jork, Delaware, San Diego, Londër etj., nuk është një rrugë e lehtë për t'u ndjekur. Sigurisht që ekspozimi në qendrat ku më parë kisha ëndërruar të ekspozoja ishte një sfidë e madhe për mua dhe isha i nderuar të përfaqësohesha në vendet ku përfaqësohen autorët më të mëdhenj të artit figurativ.

(Intervista është botuar në “Cultural Press” numër 172, në botimin e shtypur të gazetës “Sloboden Pechat” më 25-26.3.2023)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës