Intervistë me Dina Duma, regjisor: Jam regjisorja e tretë që realizoj një film artistik në Maqedoni

Foto: arkivi privat

Nuk kanë zbutur reagimet e publikut për filmin e parë artistik të regjisores maqedonase Dina Duma me titull “Motrat”, i cili u përzgjodh si përfaqësuese maqedonase për Oscarin për filmin më të mirë të huaj në vitin 2022 nga Shoqata e Punëtorëve të Filmit në Maqedoni.

Dina Duma ka diplomuar për regji filmi dhe televizioni në Fakultetin e Arteve Dramatike në Shkup në vitin 2014, ndërsa në vitin 2016 ka marrë pjesë në punëtorinë prestigjioze rinore “Berlinale Talents”.

një mijë fjalë
Momente nga xhirimet e filmit “Motrat” / Foto: Arkivi Privat

Pas tij janë disa filma të shkurtër si "Elena" (2016), "Ata vijnë nga qendra e botës" (2017) dhe "Pa dashuri" (2018). Filmi "Motrat" ​​është filmi i saj debutues i metrazhit të gjatë, i cili u shfaq premierë në programin konkurrues të Festivalit të Filmit në Karlovy Vary në East of the West, ku përveç se fitoi simpatinë, fitoi edhe një çmim special nga juria.

një mijë fjalë
Dina Duma merr çmimin special nga juria në Festivalin e Filmit në Karlovy Vary / Foto: Arkivi Privat

Dy femra i tërheqin fijet kryesore në realizimin e filmit, ju si regjisore dhe Marija Dimitrova si producente. Duke pasur parasysh se në Maqedoni ka shumë pak gra regjisore dhe producente, a është më në fund koha që gratë të shprehen në pozicionet kryesore në krijimin e një filmi? Cila ishte përvoja juaj?

- Unë sinqerisht shpresoj që Agjencia e Filmit do të vazhdojë të mbështesë gjithnjë e më shumë regjisorë dhe producentë. Unë jam regjisori i tretë që realizoj një film artistik në vendin tonë dhe shpresoj sinqerisht që ky numër të ndryshojë dhe të rritet. Ekziston një tendencë për të treguar se gratë janë të përfaqësuara në mënyrë të barabartë në industrinë e filmit në mbarë botën, por absolutisht nuk është kështu. Është e lehtë të bësh iluzionin se është ndryshe, duke treguar raste të izoluara, por duhet të shikosh statistikat dhe thotë se nuk ka ekuilibër gjinor në industrinë e filmit, raporti është 20 me 80%.

Në vendin tonë, gratë nuk janë të pranishme në sferën publike të shoqërisë, por nuk janë të pranishme as në pozitat e autorit në industrinë e filmit. Ndryshimet në një shoqëri të re si kjo e jona nuk po ndodhin shpejt. Fakti që agjencia e filmit financon filma me autore gra, tregon se gjërat kanë filluar të ndryshojnë.

 

Si u ndjetë kur mësuat se filmi juaj i parë, “Motrat”, është përfaqësuesi i Maqedonisë për Oscar?

- Ishte një surprizë e këndshme kur mora vesh që komisioni vendosi që “Motrat” të ishin përfaqësuese për Oscar, ishte e papritur për mua.

një mijë fjalë
Pjesë nga atmosfera e xhirimeve të filmit “Motrat” / Foto: Arkivi Privat
një mijë fjalë
Aktoret Antonia dhe Mia me Dina Dumën / Foto: Arkivi Privat

Cili është filmi i fundit maqedonas që ju ka lënë mbresa?

- "Toka e mjaltit".

një mijë fjalë
Momente nga xhirimet e filmit “Motrat” / Foto: Arkivi Privat

Cilat janë pritshmëritë tuaja për garën konkurruese për Oscars?

- Shpresoj që filmi dhe ekipi që punoi për filmin të ketë edhe më shumë shikueshmëri.

një mijë fjalë
Pjesë e grupit të xhirimit / Foto: Arkivi Privat

Kur do të mund ta shikojë filmin publiku i Shkupit?

- Publiku i Shkupit do të mund ta shohë filmin në dhjetor kur do të fillojë shpërndarja e kinemasë në kinematë e Shkupit.

Video e ditës