Bisedë me Desanka Nikollovën, poete: Sot ka shumë autorë, por pak poetë dhe shkrimtarë

Desanka Nikolova / Foto: Arkivi privat

Para Festivalit Ndërkombëtar të Poezisë "Shkëndija letrare", bisedojmë maqedonisht me poeten Desanka Nikolova, MSc, i punësuar në Departamentin e Librit në Ministrinë e Kulturës.

Çfarë prisni nga festivali ndërkombëtar i poezisë “Shkëndija letrare” në të cilin do të merrni pjesë? A na mungojnë më shumë festivalet e poezisë?

- Për mua, festivali ndërkombëtar i poezisë "Shkëndija letrare" është një nga festivalet më prestigjioze të poezisë në Maqedoni, krah për krah me takimet e Racinos, mbrëmjet strugane të poezisë dhe disa të tjera. Pres një shkëndijë të paharrueshme, krijime të fuqishme lirike të lindura nga penat poetike që do të pasurojnë thesarin poetik maqedonas dhe do të lënë vlera të qëndrueshme në poezinë maqedonase. Në pasurinë e vargjeve me preokupime të ndryshme poetike, pres që të dërgohen mesazhe që do të arrijnë tek lexuesit. Përsa i përket nëse kemi nevojë për më shumë festivale poezie, mendimi im është se na duhen më shumë festivale cilësore të poezisë. Kemi mjaft manifestime poetike dhe letrare në përgjithësi, por cilësia mungon. Rreth 45 evente letrare financohen vetëm nga Ministria e Kulturës në Konkurset Vjetore, por cilësia nuk del gjithmonë në plan të parë. Do të përmend se edhe shumë klube letrare vendore bëjnë përpjekje për manifestime poetike dhe është mirë që ka iniciativa të tilla për edukimin e fjalës së bukur të shkruar dhe ruajtjen dhe edukimin e gjuhës maqedonase. Por padyshim që na mungojnë festivalet cilësore të poezisë.

Si veleshanë, dobësia ime janë takimet e Racinit dhe gjithçka që lidhet me emrin e Racinit. Fatkeqësisht, si ky ashtu edhe viti i kaluar u nënvlerësuan nga ministri në largim dhe iu bë një padrejtësi e madhe Konkurseve Vjetore për financimin e projekteve me interes kombëtar. Në kurriz të kësaj u detyruan festivale të poezisë që nuk kanë tendencë për qëndrueshmëri afatgjatë. Shpresoj që në të ardhmen kjo të ndryshojë dhe të kemi festivale më cilësore të poezisë si "Shkëndija letrare", "Takimet e Racinit", "Mbrëmjet e Strushkut", "Nata e poetit në Velestovë", "Takimet e Karamanit" e të tjera.

“Maqedonizimi” me dy përmbledhje poezish është përmbledhja juaj e tetë dhe e nëntë me poezi, e cila është “një manifest poetik për të dëgjuar dhe përcjellë mesazhin që është thurur në vargje”. Cili është mesazhi dhe kujt i ka mbërritur deri tani?

- Maqedonizimi është ringjallje dhe ruajtje e çdo gjëje maqedonase, gjuhës maqedonase, kulturës dhe traditës maqedonase, identitetit maqedonas, vlerave shpirtërore maqedonase. Këngët në "Macedontvvanje" janë maqedonase të thurura në vargje. Çdo varg është luftë për Maqedoninë. Më vjen mirë që teksti gjeti rrugën e tij dhe arriti shumë. Vargjet nga "Maqedonizimi" recitohen nëpër shkolla, në manifestime të ndryshme, por ajo që më gëzon veçanërisht është se kjo dashuri për Maqedoninë i përqafon me të njëjtin zjarr edhe maqedonasit në diasporë. “Maqedonishtja” arriti tek njerëzit tanë në Zvicër, Gjermani, Australi, Amerikë dhe në Kroaci.

Desanka Nikolova / Foto: Arkivi privat

Si e mbron poeti sot gjuhën maqedonase? Me çfarë sfidash përballet?

- Ne poetët jemi rojtarët më të denjë të gjuhës maqedonase. E ruajmë dhe e mbrojmë me armën më të fuqishme - fjalën, fjalën e bukur maqedonase. Unë flas maqedonisht dhe kështu e jap kontributin tim. Më vjen keq të them se shumë nga poetët, duke dashur të ndjekin tendencat postmoderne, i nënshtrohen ndikimeve që do të jenë gjithmonë të huaja për mua. Është mirë të bëhet një vlerësim i vargut, i mendimit, i formës, por jo në drejtim të shkatërrimit të gjuhës. Poezia është thyerja e rregullave, por jo drejtshkrimi, mospërdorimi i internacionalizmave. Gjuha jonë maqedonase është e mrekullueshme dhe e bukur dhe zgjedhja duhet të jetë gjithmonë nga korpusi maqedonas. Dhe gjithmonë, përpara se të botohet një vepër poetike, duhet konsultuar një korrektor. Vetë fakti që poezia është sfidë sjell edhe shumë sfida. Sot ka shumë autorë, por pak poetë dhe shkrimtarë.

Cilat iniciativa pritet të rezultojnë nga zbatimi i ligjit të ri për gjuhën maqedonase?

- Iniciativa tashmë ka ardhur me miratimin e Ligjit të ri për gjuhën maqedonase. Pres që të respektohen dispozitat e Ligjit në drejtim të mbrojtjes, promovimit dhe pasurimit të gjuhës standarde maqedonase dhe shkrimit të saj cirilik. Pres përdorimin e drejtë të gjuhës standarde maqedonase dhe shkrimit të saj cirilik në procesin e edukimit dhe në të gjitha nivelet e arsimit. Përdorimi i drejtë dhe shqiptimi i drejtë i gjuhës standarde maqedonase në mjetet e komunikimit masiv, veçanërisht përmes mediumeve të regjistruara në Republikë, në pajtim me ligjin. Rritja e shqetësimit social dhe individual për përdorimin e drejtë të gjuhës standarde maqedonase dhe shkrimit të saj cirilik në komunikimin publik dhe zyrtar. Shmangia e shprehjeve dhe fjalëve të huaja dhe zëvendësimi i tyre me terma të përshtatshëm nga leksiku dhe frazeologjia maqedonase. Përdorimi i drejtë i gjuhës standarde maqedonase në organet legjislative, gjyqësore dhe ekzekutive, si dhe në personat juridikë të themeluar me Kushtetutë dhe me ligj në komunikim të ndërsjellë. Theksimi dhe heqja e mospërputhjeve dhe parregullsive gjuhësore në përdorimin e gjuhës maqedonase. Trajnime të vazhdueshme për përdorimin e drejtë të gjuhës maqedonase për të punësuarit në: institucionet dhe institucionet kulturore, arsimore, arsimore, shkencore dhe profesionale, administrata shtetërore dhe publike, gjykata dhe media etj. Pres që neni 7 i Ligjit për gjuhën maqedonase të respektohet dhe të zbatohet dhe gjithçka që parasheh të korrigjohet. Vetëm kështu mund të themi se na intereson gjuha maqedonase.

Desanka Nikolova / Foto: Arkivi privat

Çfarë prisni nga ministrja e re e Kulturës?

- Nga ministrja e re e Kulturës, jo vetëm unë, por edhe të gjithë punonjësit e Ministrisë së Kulturës, presim të zgjidhim përfundimisht çështjen për të cilën ministrat e mëparshëm nuk treguan mirëkuptim, duke nënshkruar një Kontratë Kolektive brenda njëqind ditëve të para të takim. Vetëm me punonjës të motivuar që punojnë në një organizatë ku ka një klimë dhe kulturë organizative pozitive, e cila, për fat të keq, nuk ekziston, mund të priten rezultate dhe të zbatohen reforma. Pas nënshkrimit të Marrëveshjes Kolektive pres reforma në drejtim të përmirësimit dhe stabilizimit të politikave kulturore. Unë sinqerisht besoj se koncepti që ka qenë program parazgjedhor do të jetë program qeveritar, në atë drejtim dhe pjesa për kulturën, program i Ministrisë së Kulturës. Duhen reforma rrënjësore si në vetë ministrinë, por edhe në çdo gjë që do të thotë kulturë që kultura të marrë kuptimin e saj të vërtetë.

Çfarë mund të presim më tej nga seminari juaj i poezisë?

- Shumë shpejt do të dalë edicioni i ri i "Makedonistvvanje". Romani për fëmijë dhe të rinj "Marku i njohjes" dhe libri me figura "Lina Balerina" presin dritën e diellit. Ndoshta edhe diçka tjetër. Nuk dihet. Unë kam frymëzim. Unë krijoj.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës