Bisedë me Ana Vasilevskën për librin "Sharmi i matur i filmit maqedonas"

Ana Vasilevska, gazetare, teoriciene dhe kritike e filmit / Foto: Robert Atanasovski

Në Maqedoni nuk realizohen shumë filma, por nuk ka edhe shumë botime filmologjike që e përcjellin zhvillimin e kinematografisë dhe atë boshllëk të paktën për momentin e mbulon libri “Sharmi i matur i filmit maqedonas” i Ana Vasilevska.

Gazetarja, teoricienja e filmit dhe kritikja Ana Vasilevska 2021 ditë më parë promovoi librin e saj të parë në “Dhomë Publike”, ndërsa dashurinë e saj të sinqertë për artin filmik e përktheu në një botim serioz filmologjik, i cili ndjek zhvillimin e kinematografisë maqedonase nga pavarësia deri në vitin XNUMX.

Me çfarë motivimi personal keni hyrë në përgatitjen e librit “Sharmi diskrete i filmit maqedonas”?

- Këtë libër e shoh si pasojë logjike apo lidhje themelore nga një kompleks rrethanash profesionale. Kjo, gati tre dekada vëzhgim i drejtpërdrejtë i kinematografisë sonë, i kushtëzuar nga një orientim gazetaresk në kulturë, identifikohet edhe me një dashuri personale për artin filmik.

I gjithë universi im në vitet kur fillova të merresha me gazetari bazohej në mikrokozmosin e jetës sonë kulturore. Është një epokë kur ato mbresa skaliten intensivisht, depozitohen, më vonë përmirësohen dhe krijojnë një pamje më të plotë nga e cila mund të nxirren përfundime. Kështu, “Sharmi diskrete i filmit maqedonas” është produkt i atyre perceptimeve që janë formuar nga unë ndër vite.

Duke u nisur nga fakti se kinematografia jonë në periudhën para pavarësisë, megjithatë, mban shenjën e ish-federatës jugosllave, e më pas mund të flasim për kinematografinë tonë maqedonase, mendova se duhet dokumentuar dhe theksuar në këtë lexim. Për të folur për kinemanë kombëtare, vetëm prodhimi i filmit është më i rëndësishmi, por jo i mjaftueshëm. Kritika filmike, regjistrimet kronologjike, analizat, janë ato që kontribuojnë në ruajtjen e tij nga harresa, për të dhënë një tablo objektive se ku kemi qenë, ku po ecim, sa larg mund të shkojmë dhe, së fundi, janë një lloj historie e vogël. se, nëse e dimë më mirë, do ta duam më shumë filmin tonë.

Një tjetër është historia se sa i fuqishëm dhe i gjallë është filmi si një medium në të cilin herë në mënyrë delikate dhe herë në mënyrë eksplicite të krijohet një përshtypje e identitetit kulturor, rrethanave sociale dhe sociale, gjë që është një arsye që ai të konsiderohet edhe nga aspekte të tjera. në raport me realitetin, edhe pse vetë filmi përfaqëson një citim vizual joreal, magji. Pra, motivi qëndron në atë dëshirë për të shprehur përshtypjet e mia, për të hapur temat që janë të rëndësishme për të kaluarën dhe zhvillimin, por edhe për ecurinë e kinematografisë sonë.

Promovues të librit ishin regjisorët Darian Pejovski dhe Ana Opacic

Çfarë bazë të dhënash arkivore është përdorur për të krijuar përmbajtjen e librit?

- Libri përdor të dhëna nga tekstet e botuara, arkivi i disponueshëm i Kinematekës dhe Agjencisë së Filmit. Ishte interesante në këtë proces kur mendova për ilustrimin e librit. Doja që për herë të parë këtu, në një vend, të përfshij postera nga filmat maqedonas të periudhës ndërmjet viteve 1991 dhe 2021. U habita që disa prej tyre mungonin.

Më bëri të mendoj përsëri se ne nuk kujdesemi aq sa duhet për arkivat, ashtu si nuk na intereson mjaftueshëm për të pasur publikime të shumta që janë ruajtësit e kujtesës së filmit. Le të jetë ky libër një lloj historie e pafund, e cila do të rimbushet vazhdimisht bashkë me rritjen e prodhimit.

Në libër, faktografia, filmografia dhe kritika filmike përfaqësohen në të njëjtën kohë. Çfarë lloj mbështetjeje dhe nga kush keni marrë për realizimin e librit?

– Libri është një lloj teksti hibrid. Përveç faktografisë, filmografisë, kritikës filmike, intervistave, përfshihet në një farë mënyre edhe një pamje personale, intime e situatës. Për të shmangur subjektivitetin, i jam jashtëzakonisht mirënjohës filmologut Atanas Çuposki për tekstin që dha për këtë libër, i cili i referohet kësaj periudhe të kinematografisë sonë të paraqitur përmes portretizimit të regjisorëve, si dhe kritikut të filmit Blagoja Kunovski Dore. për kontributin “Prodhimi dhe vazhdimësia autoriale”. Kjo mbështetje kishte shumë rëndësi për mua, ashtu si edhe bisedat e gjata të çmuara me regjisorët, producentët, kineastët, gazetarët, dëshmitarët e drejtpërdrejtë dhe të tërthortë të gdhendjes së kinematografisë sonë.

Sa i përket botimit, ai u mbështet nga Agjencia e Filmit në konkursin e botimit, që mendoj se duhet të jetë më shpesh pjesë e programeve vjetore të institucionit.

Mbështetjen e ka dhënë edhe botuesi "Makedonica", misioni parësor i të cilit është të ushqejë dhe ruajë gjuhën dhe krijimtarinë si thelbësore për pasurinë kulturore kombëtare, për të cilën i jam jashtëzakonisht mirënjohës.

Dizajni dhe montimi grafik janë punë e “Gavros”, gjegjësisht Nika Gavrovska, e cila ka dhënë një kontribut të veçantë në hijeshinë shtesë të edicionit.

Cila është arsyeja e interesimit tuaj personal për kinematografinë maqedonase, por edhe për artin filmik në përgjithësi?

- Unë i përkas brezit që në fëmijëri mund të priste vetëm filma ushtarakë apo të ashtuquajtur nga oferta televizive. filma partizan dhe western amerikan. I ndoqa me emocione edhe shfaqjet e "Tarzanit" me Johnny Weissmiller në bibliotekën "Drugarche", klasikët e Disney-t në kinemanë "Bambi", por edhe pas disa filmave të njohur atëherë në kinemanë "Centar" apo "Vardar" (1 dhe 2. ).

Pasi filmi si art më ka përndjekur përgjithmonë, u shfaqën edhe VCR. Mundësia për të pasur akses në të gjithë filmat e Federico Fellini-t, Stanley Kubrick-ut, Bernardo Bertolucci-t dhe të gjithë të mëdhenjve të historisë së filmit ishte zbulimi i një bote, e cila, së bashku me letërsinë dhe muzikën, u bë e domosdoshme për ekzistencën time.

Më pas ndodhi Festivali i Filmit në Shkup, i cili u mbajt në prill dhe disi përfaqësoi një pranverë të vërtetë për filmdashësit, të etur për të gëlltitur filmat e fundit të autorit. Këto shfaqje u pasuan me diskutime të ashpra me kolegë dhe miq. Kisha një dëshirë të pakapërcyeshme për të shkruar përshtypjet e mia, për të shprehur mendimin tim për atë që pashë.

Pra, ai pasion qysh në moshë të re u shndërrua në një dashuri të qëndrueshme dhe të pjekur që më ndjek edhe sot e kësaj dite, ndaj së cilës ndjej përgjegjësi dhe besnikëri. Përsa i përket filmit maqedonas, ai u bë intrigues për mua pikërisht në periudhën për të cilën po shkruaj. Para kësaj, kisha përshtypjen se ishte etiketuar si e mërzitshme dhe e fokusuar në tema sociale apo historike, se kishte tepër të theksuar aktrimin, një atmosferë të rëndë, që rastësisht ofronte një estetikë të rraskapitur.

Natyrisht, në kinematografinë tonë edhe para pavarësisë kemi pasur filma të mëdhenj, regjisorë të mirë, por ajo historia e re që lindi më vonë, dhe sot po flasim tashmë për kinematografinë që mund të rivalizojë atë botërore, meriton vëmendje të denjë dhe duhet të jemi krenarë që e kemi. atë.

Kinematografia maqedonase mund të konkurrojë me kinemanë botërore, meriton vëmendje të denjë dhe duhet të jemi krenarë që e kemi

Cila është “sharmi diskrete” i librit për filmin maqedonas?

- Është një libër i vogël diskret, i cili nënvizon, gërvishtet në zhvillimin tredekadash të filmit maqedonas. Ata që dëshmuan zhvillimin mund të rifreskojnë kujtimet e tyre dhe për brezin e ri është një mundësi për të hedhur një sy dhe për të fluturuar nëpër tridhjetë vjet.

Si pasuri kryesore e librit do të veçoja atë që mendoj se mund të nxisë interesin për filmin tonë, të gjenerojë kineast të rinj, por edhe kritikë që do të ndiqnin dhe dokumentonin me përkushtim 30 vitet e ardhshme.

(Intervista është botuar në “Cultural Press” numër 227, në botimin e shtypur të gazetës “Sloboden Pechat” më 20-21.4.2024)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës