Normat e interesit të kredive janë në rritje, veçanërisht duke goditur kompanitë

Denarë
Denarë / Foto: MPB

Në një vit, normat e interesit për kreditë e miratuara rishtazi në sektorin e korporatave u rritën nga 3,22 për qind në 5,02 për qind. Në amvisëri rritja është nga 4,34 në 4,38 për qind.

Normat e interesit bankare po rriten. Kjo pritet duke pasur parasysh rritjen e normës bazë të interesit nga Banka Popullore, e cila, nga ana tjetër, dikton rritjen e interesit dhe të depozitave. Sipas llogaritjeve të Bankës Popullore, norma mesatare e interesit për kreditë e reja të miratuara në dhjetor 2022 ishte 4,83 për qind, ndërsa në dhjetor 2021 mesatarja ishte 3,61 për qind. Rritja është më e theksuar në kompani. Ndër to, në një vit normat e interesit për kreditë e miratuara rishtas u rritën nga 3,22 për qind në 5,02 për qind. Në amvisëri rritja është nga 4,34 në 4,38 për qind.

Por që nga 1 janari, bankierët po raportojnë tashmë ndryshime të reja në rritje të normave të interesit. Të pakënaqur janë edhe qytetarët dhe biznesmenët.

Sa për ilustrim, sipas njoftimit të fundit të lëshuar nga Banka NLB, që nga 1 janari, normat e interesit për disa produkte kreditore janë rritur për 2,75 pikë përqindjeje. Bëhet fjalë për normën e interesit për kartat e kreditit, mbitërheqjen e lejuar në llogarinë e transaksionit dhe kreditë e çastit. Në veçanti, interesi për një kartë krediti Visa u rrit nga 10 për qind vitin e kaluar në 12,75 për qind. Llogaritjet e kalkulatorit të kredisë të instaluar në këtë bankë tregojnë se nëse sot merrni një kredi të menjëhershme prej 120.000 denarë, për tre vjet do të ktheni 137.880 denarë.

Biznesmenët ankohen se kur u duhen më shumë para, jo vetëm për investime por edhe për likuiditet, duke pasur parasysh situatën aktuale ekonomike, ka rritje të interesave në banka.

Për presidentin e Konfederatës së Biznesit, Mile Boshkov, rregullimet e normave të interesit vijnë si një kosto e paplanifikuar për investitorët.

– Kompanitë po ndiejnë rritjen e normave të interesit. Në veçanti, ajo rritje reflektohet në investime të mëdha, në kompani që kanë marrë kredi të mëdha, kështu që tani interesi i shtuar u vjen si shpenzim i paparashikuar - thotë Boshkov.

Kryetari i Odës Ekonomike në SSK Sasho Dukovski thotë se në gjysmën e dytë të vitit presin zbutje të politikës monetare.

- Banka Popullore është një institucion tërësisht i pavarur, por pritshmëritë tona janë që të paktën në gjysmën e dytë të vitit të ardhshëm të ketë një zbutje të politikës monetare. Vitin e kaluar, në përputhje me trendin botëror, kemi pasur rritje të normës bazë të interesit, por me stabilizimin e çmimeve, synimi i politikës monetare kufizuese arrihet dhe duhet menduar seriozisht për lirimin e saj, pra për uljen e normave të interesit - tha Dukoski në një intervistë për "Sloboden". pullë".

Akademiku Abdulmenaf Bejeti thotë se një gjë është perceptimi i qytetarëve dhe kompanive për rritjen e kamatës, por tjetër është detyra e mandatuar e Bankës Popullore.

- Është shumë herët për të relaksuar politikën monetare. Nuk varet nga gjendja e kompanive apo qytetarëve, por nga treguesit makroekonomikë. Inflacioni është ende i lartë. Prioriteti i parë i politikave të Bankës Popullore është stabiliteti i çmimeve, së bashku me stabilitetin e denarit. Në Bankën Kombëtare ka ekspertë të shkëlqyer dhe politikat bazohen në analiza shkencore, ka sqaruar për “Sloboden Pechat” akademik Bejeti.

Ai thotë se bankat janë ato që nxjerrin fitime të tepruara, ndaj “sektori real në vend që të bëjë presion mbi Bankën Popullore, të drejtojë presionin mbi bankat komerciale”.

- Vitin e kaluar bankat komerciale e përfunduan me fitime rekord. Ata sigurisht që nuk i bënë nga kursimet. Marzhi neto i interesit iu afrua 4 pikë përqindjeje. Ka një dallim të madh mes normave të interesit për kreditë dhe depozitat – përfundon Bezhetti.

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës