Tregime me gjuhë të butë dhe të pasur nga autorja lituaneze Daina Opolskaite

Shtëpia botuese “Antolog” nga Shkupi publikoi librin “Piramidat e ditës” të autores lituaneze Daina Opolskaite në kuadër të projektit “Fjalë të reja të guximshme, botë të reja të bukura”.

Trembëdhjetë tregimet e shkurtra në këtë libër trajtojnë mendime për atë që ndryshon me kalimin e kohës në botën e protagonistëve dhe çfarë është e destinuar të zgjasë përgjithmonë. Bëhen pyetje për qenien njerëzore, dashurinë, lirinë personale, Zotin dhe fatin, përveç të cilave jeta e njeriut modern perceptohet si arritja më e madhe.

– Tregimet e shkurtra të Opolskës fillojnë me një përshkrim të marrëdhënieve brenda një familjeje: midis bashkëshortëve, prindërve dhe fëmijëve, vëllezërve dhe motrave, ndonjëherë midis miqve të ngushtë ose të dashuruarve. Temat e tradhtisë apo pendimit hulumtohen përmes gjuhës, e cila është e butë dhe e pasur – thekson “Antologu”.

Tregimet u shkruan në një periudhë tetëmbëdhjetëvjeçare, periudhë në të cilën ata morën vlerësimet më të larta nga kritika letrare. Në vitin 2018, "Bars" fitoi "Çmimin Nobel për tregimet e shkurtra lituaneze", dhe tregimi "Eja mbi akullin" u nderua me çmimin Jurgis Kunčinas. Në vitin 2019, “Piramidat e Ditës” merr çmimin prestigjioz të Bashkimit Europian për Letërsinë.

Daina Opolskaite (1979) është një shkrimtare lituaneze. Ajo ka lindur në Vilkaviškis, Lituania jugperëndimore. Ajo është diplomuar për gjuhë dhe letërsi lituaneze dhe punon si mësuese e shkollës së mesme në vendlindjen e saj. Edhe për librin e saj të parë, ajo mori çmimin e Shoqatës Lituaneze të Shkrimtarëve. Daina njihet si autore e librave të vlerësuar për të rinj. Ajo është e pranishme edhe në media, ku publikon tregime të shkurtra, recensione dhe ese.

Në edicionin "Piramidat e ditës" në gjuhën maqedonase përkthimi është i Dushko Krstevskit, ndërsa redaktimi grafik i Marko Trpeskit. Libri u botua me mbështetjen e programit "Evropa krijuese" të Bashkimit Evropian dhe Ministrisë së Kulturës të RSM-së.

(Teksti është botuar në "Kulturen Pechat" numër 135, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 2-3 korrik 2022)

Video e ditës