Skena Rap: Nga "Ndryshimi i Jetës" në Revolucionin Personal

Ai firmos veten si Old Skool Portero, dhe për të repi është një mënyrë jetese. Ilija Duev është vetëm 18 vjeç dhe këtë muaj ka qenë mysafir në një festival në Leskovc, ku ka performuar me këngë nga albumi i dytë, i cili aktualisht është në ndërtim e sipër.

“Jemi nën përshtypjen e performancës, sepse jo vetëm që ishte vizita jonë e parë jashtë Maqedonisë, por u pritëm shumë mirë nga organizatorët dhe të gjithë interpretuesit e tjerë dhe treguam se lidhja ballkanike ekziston ende”, shpjegon Ilija. duke shtuar:

“Kam performuar në Leskovc me D.S.Sh. (Old School Kids), një grup i përbërë nga dy shokë të ngushtë, Uzi dhe TriM. Ne kemi një grup në Facebook të quajtur 'Hip-Hop/Rap Scena Otvoreni Balkan', i cili me ndihmën e disa sponsorëve arriti të organizojë performancën. I ftuar ishte vetëm Uzi, por ai më ftoi mua dhe TriM. Para Leskovcit kam performuar në Shkup, para ambienteve të 'Centar-Jadro'. Aty kam interpretuar me një këngë të shoqëruar nga Uzi, Cherman dhe Deepa, domethënë është një këngë e përbashkët që do të jetë pjesë e albumit tim të dytë solo”.

Shfaqja e parë e Ilija Duev jashtë Maqedonisë ishte në një festival veror në Leskovc / Foto: Sandra Andonova

Ilia për këngët e saj frymëzohet nga librat, interneti dhe jeta e përditshme.

– Idhulli im numër një nga skena botërore e repit është Eminem, sepse aftësitë e tij në të shkruar më frymëzojnë. Nga Maqedonia, idhujt e mi janë “Zad ogolagol”, “Legijata”, Cup De Grasse, Katsar e shumë të tjerë – thotë ai.

Mësuesi misterioz gjendet edhe në këngët e tij, të cilat Ilia shpjegon se kanë ndikim të fortë në fillimet e tij muzikore.

- Unë nuk kam qenë në skenën muzikore për një kohë shumë të gjatë. Kënga e parë zyrtare e regjistruar në studio daton në vitin 2020. Unë u futa në rap falë mësueses, e cila më ndihmoi shumë në fillim, ndërsa unë ndërtoja stilin. Ai ishte mësuesi im i historisë në shkollën fillore. Nuk e prisja kurrë që të afrohesha me një mësues, por ai kishte një qasje ndaj nxënësve ndryshe nga mësuesit e tjerë dhe ne jemi akoma shumë të afërt dhe mbajmë kontakte çdo ditë – tregon Ilija.

Megjithatë, puna në një moshë kaq të re ka çmimin e vet.

- Derisa isha duke incizuar albumin e parë, humba miq me të cilët isha miq prej kohësh, por nuk jam penduar, sepse takova shumë njerëz të rinj që më dhanë mbështetje dhe motivim për të vazhduar regjistrimin. Në një farë mënyre jeta ime ndryshoi, ndaj vendosa ta emërtoj albumin e parë “Ndryshim jete” – thotë Ilija dhe shton: “Rap-i si zhanër është mjaft solid dhe revolucionar dhe jep një pasqyrë reale të situatës në shoqëri. Populli ka një qëndrim negativ ndaj repit dhe gjithë kulturës, sepse ai përfaqësohet keq nga 'reperët' e sotëm.

Repi si zhanër është mjaft solid dhe revolucionar dhe jep një pasqyrë reale të gjendjes në shoqëri / Foto: Ivan Velkovski

Ai beson se në Maqedoni ka shumë artistë të rinj dhe të talentuar, të cilët kontribuojnë në mënyra të ndryshme për një skenë solide rep, por megjithatë i vjen keq që repi nuk promovohet dobët. Edhe pse regjistron solo, ai bashkëpunon shumë me reperë të tjerë nga Maqedonia dhe shpreson të bashkëpunojë me një artist nga rajoni i Ballkanit në të ardhmen e afërt.

- Gjatë periudhës së verës punoj në një kafene, sepse mbledh fonde për të përfunduar albumin e dytë, për të bërë CD dhe për të organizuar promovimin. Aktualisht jemi në përgatitje të një kënge në të cilën do të jenë rreth 15-16 artistë nga i gjithë Ballkani – ka bërë të ditur reperi i ri Ilija Duev.

(Teksti është botuar në "Kulturen Pechat" numër 135, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 2-3 korrik 2022)

Video e ditës