Rangelovic: Një veto e re do të sjellë turbulenca politike

Samiti i BE-së i qershorit po afrohet dhe është gjithnjë e më e sigurt se vetoja bullgare për kornizën negociuese për Maqedoninë do të mbetet përkundër të gjitha thirrjeve publike dhe presioneve të fshehta nga shtetarët dhe diplomatët evropianë, veçanërisht pas takimit të fundit të kryeministrave Dimitar Kovaçevski dhe Kiril Petkov në Roma, pas së cilës Kovaçevski deklaroi se ende nuk ka një dokument të pranueshëm reciprok që do të zgjidhë mosmarrëveshjen dhe se nuk janë të përkushtuar për afate specifike, por për punë konstruktive.. Analistët kanë paralajmëruar prej kohësh, si dhe udhëheqja shtetërore, se një veto e re bullgare në qershor do të nxisë më tej euroskepticizmin në rritje, jo vetëm në Maqedoni, por në të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor.

Sipas politologut Ivo Rangelovic, vetoja do të sjellë turbulenca politike.

- Euroskepticizmi tek qytetarët do të rritet më tej, si pasojë e zemërimit ndaj politikës joevropiane dhe të pacivilizuar të vetë Bashkimit Evropian. Vazhdimi i vetos mund të shkaktojë turbulenca në jetën dhe proceset politike në vendin tonë, sepse de facto BE-ja do të humbasë plotësisht kredibilitetin dhe historinë e saj të BE-së këtu në Maqedoni, por edhe në rajonin më të gjerë të Ballkanit Perëndimor. Do të ishte legjitime që qeveria, por edhe gjithë skuadra politike, të mos i jepet prioritet anëtarësimit në BE dhe të angazhohen për problemet thelbësore në Maqedoni - tha Rangelovic.

Para takimit me Kovaçevskin në Romë, Petkov tha se për heqjen e vetos mund të diskutohet pasi Ministria e Punëve të Jashtme të prezantojë rezultatet e fundit të progresit në dialogun me Maqedoninë e Veriut, pastaj ato rezultate të dërgohen në Kuvend, i cili. do të diskutojë dhe do të marrë një qëndrim të qartë se çfarë duhet të bëjë qeveria bullgare.

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, ka deklaruar sot se bisedimet mes dy Ministrive të Jashtme do të vazhdojnë për të gjetur një zgjidhje të pranueshme reciproke. Ai tha se në këto kohë historike është e nevojshme që menjëherë të hapen negociatat për anëtarësim në BE, sepse proceset e ngecura integruese të Maqedonisë janë burim i cenueshmërisë sistematike, efektet e së cilës janë të shpërndara negativisht në të gjithë rajonin. Sipas Osmanit, edhe nëse asgjë nuk ndodh tani, vendi do të mbetet i përkushtuar ndaj reformave evropiane, por vetë momenti politik do të vuajë.

Video e ditës