Rangjelovic: Nuk na duhet një proces evropian sipas kritereve bullgare, për të kërkuar ndryshime në propozimin francez

Foto: Arkivi

Propozimi francez, i cili ndër të tjera është një dhe nuk ka dy, është i papranueshëm në këtë formë, por kjo nuk do të thotë se nuk paraqet një bazë të mirë për të arritur një zgjidhje., thotë politologu Ivo Rangjeloviq për “Sloboden Pechat”.

- Por propozimi aktual e vë procesin integrues të Maqedonisë në interes të Bullgarisë. Në vend që kriteret e Kopenhagës të jenë në fokus, tani do të jenë kriteret bullgare. Propozimi i jep Bullgarisë fuqinë e shantazhit gjatë gjithë procesit integrues, i cili mund të shkaktojë kriza serioze në shoqëri si dhe hapësirë ​​për tregti me interesat kombëtare nga disa qeveri të ardhshme në Maqedoni për të arritur anëtarësimin formal në BE - thotë Rangjeloviq.

Sipas tij, propozimi ka disa të meta kryesore që mund të bëhen problem madhor në të ardhmen.

- Propozimi nuk ofron asnjë garanci për kërkesa shtesë nga Bullgaria dhe as thekson se këto kërkesa mbyllin raundin e negociatave. Së dyti, deklarata e njëanshme për gjuhën nga Bullgaria ka një thelb absolutisht të paqartë dhe paraqet një rezervë të madhe për statusin formal të gjuhës maqedonase. Ne duhet të shohim ende se cili do të jetë roli i kësaj deklarate. Për më tepër, protokolli (i panjohur për publikun) është riemërtuar në raporte vjetore dhe e shtyn historinë në një derë të vogël në negociata. Por debati për historinë nuk është problemi. Problemi qëndron në faktin se janë pikërisht konturet e protokollit që do të jenë objekt i çdo vetoje të re të mundshme nga Sofja. Së fundi, pranimi i detyrimit për ndryshimin e kushtetutës nga ana e pakicave është një kurth, sepse dështimi eventual për të siguruar një shumicë absolute (të cilën qeveria në fakt nuk e ka) do ta bëjë vendin një pengesë më vete në rrugën drejt BE - nuk do të ketë nevojë nga vetoja bullgare - shpjegoi Rangjeloviq.

Ai shton se pretendimet se nuk do të kemi një propozim më të mirë shkojnë thellë në fushën e spekulimeve dhe janë në thelb të tyre.

– Në ndërtimin e një strategjie nevojitet një qasje burrështetare. Në fund të fundit, nëse një strategji sfidon interesin kombëtar, atëherë nuk duhet të jetë strategjia jonë për të cilën ne përpiqemi - thotë Rangjeloviq.

Sipas tij, nëse propozimi refuzohet, qeveria ka mundësi që përmes një qëndrimi konsensual me opozitën të insistojë në disa modifikime në propozimin aktual dhe kjo lëvizje do të mbështetet në legjitimitet serioz, para së gjithash, për shkak të konsensusit.

“Përveç kësaj, momenti gjeostrategjik, i shkaktuar nga kriza në Ukrainë, tregon se tani është pikërisht faktori ndërkombëtar ai që nxiton ta sjellë Maqedoninë në rrugën evropiane dhe kjo duhet të përdoret”, përfundon Rangjeloviq.

Video e ditës