Dora që jep nuk thahet

Gabriel Gualano de Godoy, Përfaqësues i UNHCR-së në Maqedoninë e Veriut

20 qershori shënoi Ditën Botërore të Refugjatëve, një mundësi për të njohur guximin, qëndrueshmërinë dhe këmbënguljen e miliona refugjatëve. Është data në të cilën ne theksojmë angazhimin tonë për të mbështetur dhe përfshirë njerëzit që janë detyruar të largohen nga shtëpitë e tyre për shkak të konfliktit, persekutimit dhe shkeljeve të të drejtave të njeriut.

Unë i kam kushtuar pothuajse gjysmën e jetës sime duke punuar për Agjencinë e OKB-së për Refugjatët, në disa vende, duke përfshirë përgjigjen emergjente ndaj krizës në Sudan. Në fund të vitit 2023, 10,8 milionë sudanezë mbetën të zhvendosur.
Pas këtij numri fshihen qeniet njerëzore, si ju dhe unë, për të cilët dhe me të cilët kam nderin të punoj. Por ndryshe nga ne, njerëzit që kam mbështetur për të fituar strehim të përkohshëm në një kamp të largët refugjatësh në Afrikë, shpesh nuk janë në gjendje të ndajnë talentet e tyre dhe të shkojnë në shtëpi te familjet e tyre në fund të ditës së punës.
Nëse njerëzit me mandat të UNHCR-së do të jetonin në të njëjtin vend, ata do të jetonin në vendin e dymbëdhjetë më të madh në botë. Sot, më shumë se 120 milionë njerëz janë zhvendosur me forcë në botë, si rezultat i një numri në rritje të konflikteve të reja dhe në ndryshim, si dhe nga dështimi për të gjetur një zgjidhje për krizat e stërzgjatura në kontinente të ndryshme, përfshirë edhe Evropën.
Sa kohë duhet të presim që shkaqet e shpërnguljes së detyruar të zhduken dhe kushtet për paqen dhe barazinë të bëhen prioritet? Në të tashmen, kur nuk jemi ende në gjendje të imagjinojmë një përgjigje praktike dhe jemi përballur me realitetin e ashpër të detyrimit për t'iu përgjigjur sfidës më të madhe humanitare që nga Lufta e Dytë Botërore, ne duhet të kujtojmë njerëzimin tonë të përbashkët. Çdo vend mund të thirret për të pritur azilkërkues në territorin e tij. Sapo të ndodhë kjo, ne duhet të shikojmë nga e kaluara dhe të kujtojmë se shumë nga paraardhësit dhe të dashurit tanë ishin vetë refugjatë jo shumë kohë më parë.
Azilkërkuesit dhe refugjatët mbërrijnë në një vend duke mbajtur me vete barrën e përvojave të jetuara, si dhe aftësitë dhe aspiratat e tyre për të ndërtuar një të ardhme në kushte sigurie dhe dinjiteti. Pasi kam punuar në Brazil, Kosta Rika, Meksikë, Republikën Domenikane dhe Ugandë, mund të dëshmoj se si njerëzit e zhvendosur me forcë përfaqësojnë gjithashtu vlerë të shtuar për të pasuruar komunitetet pritëse dhe ekonominë lokale.
E vërej këtu në Maqedoninë e Veriut, e cila kohët e fundit u dha mbrojtje të përkohshme 43 refugjatëve ukrainas. Kam takuar njerëz të guximshëm, të ndritur dhe të talentuar dhe është detyra jonë kolektive të sigurojmë që shpresat e tyre të mos lihen pas ose të harrohen.
20 qershori shënoi Ditën Botërore të Refugjatëve, një mundësi për të njohur guximin, qëndrueshmërinë dhe këmbënguljen e miliona refugjatëve. Është data në të cilën ne theksojmë angazhimin tonë për të mbështetur dhe përfshirë njerëzit që janë detyruar të largohen nga shtëpitë e tyre për shkak të konfliktit, persekutimit dhe shkeljeve të të drejtave të njeriut. Njohja dhe pranimi i refugjatëve nuk është vetëm një imperativ moral, por edhe një detyrim ndërkombëtar sipas ligjit ndërkombëtar. 30 vjet më parë, Maqedonia e Veriut iu bashkua Konventës së OKB-së të vitit 1951. mbi statusin e refugjatëve. Kjo marrëveshje përcakton mjetet ligjore për qeveritë për të siguruar të drejtën për azil dhe të drejtat e azilit.
Detyrimi për të mbrojtur jetën dhe integritetin fizik të njerëzve që kanë nevojë për mbrojtje ndërkombëtare, duke përfshirë të drejtën e refugjatëve për të mos u kthyer në një zonë lufte ose në një vend ku jeta e tyre është në rrezik, është pjesë e parimeve të Konventës së Gjenevës të vitit 1951. . dhe Deklarata Universale e të Drejtave të Njeriut, një dokument që ekziston për më shumë se 75 vjet. Derisa të jetë e sigurt për refugjatët që të kthehen në shtëpi, ekziston përgjegjësia për të garantuar sigurinë e tyre dhe kushte dinjitoze të pritjes.
Kjo do të thotë se të gjithë mund dhe duhet të luajnë një rol katalitik në shfaqjen e solidaritetit me refugjatët: qeveritë, duke siguruar që të ketë një sistem të drejtë dhe efikas të azilit dhe që politikat e tyre të integrimit lokal të jenë të hapura dhe gjithëpërfshirëse për refugjatët dhe azilkërkuesit sipas standardeve ndërkombëtare për mbrojtje; sektori privat, duke ofruar mundësi punësimi dhe sigurimin e të ardhurave; institucionet arsimore dhe të arsimit të lartë, duke ofruar akses më të lehtë në mundësitë arsimore; mediat, duke treguar historitë njerëzore pas numrave dhe duke shpalosur realitetin dhe kontributin e tyre për qytetet dhe shtetet që i presin; shoqëria civile, duke avokuar për respektimin e të drejtave të refugjatëve; dhe qytetarët, duke bërë gjeste solidariteti me të cilat refugjatët mirëpriten dhe përfshihen në jetën shoqërore dhe kulturore.
Si punëtor humanitar, pasi erdha në Shkup, mësova nga fqinjët e mi një fjalë të urtë maqedonase që më ka mbetur për zemër: “Dora që jep nuk thahet”.

(Autori është përfaqësues i UNHCR-së në Maqedoninë e Veriut)

GJUHA NË TË CILËN JANË TË SHKRUARA SI DHE PAMJENJET E SHPREHURA NË KOLUNA NUK PASQYROJNË GJITHMONË POLITIKËN EDITORIALE TË "SHTYPIT TË LIRË"

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës