Radev: Nëse ka prishje të dialogut në koalicionin qeverisës për mosmarrëveshjen me Maqedoninë, duhet thënë qartë

Rumen Radev / Foto: MPB

Sa më shumë që qeveria bullgare i përmbahet qëndrimit zyrtar bullgar të përcaktuar në dokumentet e miratuara nga Asambleja Kombëtare dhe në mbledhjen e fundit të Këshillit Konsultativ të Sigurisë Kombëtare, sa më shumë që qeveria e Kiril Petkov dëgjon zërin e bullgarëve në Bullgari dhe Maqedoninë e Veriut, beson presidenti bullgar. Rumen Radev.

Kreu i shtetit bullgar u tha gazetarëve sot pasi kryeministri bullgar Kiril Petkov i bëri thirrje që të mblidhte një seancë të premten. Këshilli Konsultativ i Sigurisë Kombëtare për Maqedoninë e Veriut.

Nëse ka ndryshime në qëndrimet e partnerëve evropianë dhe nëse ka përparim në përmbushjen e Marrëveshjes për fqinjësi të mirë nga Maqedonia e Veriut, Radev theksoi se për këto çështje duhet të dëgjojë nga kryeministri. Ai theksoi se fillimisht do të dëgjojë qëndrimin e Petkovit për Maqedoninë e Veriut, por nuk saktësoi nëse do të thërrasë një seancë të Këshillit.

- KSNS është organ për ndihmë në dialog dhe për të kërkuar zgjidhje të përbashkët për çështje të rëndësishme kombëtare. Lidhur me Republikën e Maqedonisë së Veriut, jo vetëm që ka një konsensus të gjerë, por ai është shprehur fuqishëm. Autoritetet duhet ta kenë të qartë këtë. “Nëse ndërpritet dialogu në vetë koalicionin qeverisës, duhet të thuhet qartë dhe të tregohen arsyet për këtë”, tha Radev.

Ai tha se do të vazhdojë të punojë në drejtim të respektimit të të drejtave të qytetarëve me vetëdije bullgare në Maqedoninë e Veriut. Sipas Radevit, Bullgaria ka nevojë për stabilitet, transparencë dhe qeverisje parimore.

Video e ditës