Punëdhënësit thonë një gjë, statistikat thonë një gjë tjetër: Janë 8.484 vende të lira pune dhe 154.145 të papunë.

Agjencia e Punësimit / Foto: Free Press / Dragan Mitreski

Punëkërkues aktivë që regjistrohen rregullisht janë 107.558 persona në vend. Por statistikat tregojnë se 73.478 janë pa arsim, me arsim fillor, apo me arsim të mesëm të paplotë.

Sipas të dhënave të sotme të Agjencisë së Punësimit janë 8.484 vende të lira pune, ndërsa statistikat e fundit tregojnë se numri i përgjithshëm i të papunëve për muajin mars është 154.145 të papunë.

Të tilla statistika janë në kontrast me ankesat e përditshme të punëdhënësve, të cilët thonë se nuk mund të gjejnë punëtorë dhe këmbëngulin për lehtësimin e rregulloreve për importet e fuqisë punëtore. Të huajt, veçanërisht nga Turqia, kanë kohë që punojnë në sektorin e ndërtimit dhe punëtorët e parë nga India erdhën për të punuar në një fermë nga Sveti Nikole.

Punëdhënësit thonë se nuk bëhet fjalë vetëm për gjetjen e një punëtori, por ai duhet të jetë në gjendje të kryejë detyrat e punës.

Statistikat e Agjencisë së Punësimit tregojnë se nga këta 154.145 të papunë, 46.557 klasifikohen si të papunë pasivë, pra nuk regjistrohen rregullisht por vetëm një herë në vit, kryesisht për sigurime shëndetësore.

Agjencia e Punësimit thotë se nuk dihet se sa prej punëkërkuesve pasivë janë në vend në përgjithësi dhe se është e nevojshme të krijohet një lidhje me shërbimet kufitare për regjistrimin e atyre që kanë munguar prej kohësh nga vendi. kohë dhe që hyjnë vetëm herë pas here.

Janë 107.558 73.478 punëkërkues aktivë që regjistrohen rregullisht në vend. Por statistikat tregojnë se 583 janë pa arsim, me arsim fillor, apo me arsim të mesëm jo të plotë, të cilët janë të dobët konkurrues në tregun e punës. Por nga ana tjetër, në mënyrë aktive kërkojnë punë edhe 18 master dhe 41 doktorë shkencash. E pafavorshme është edhe struktura moshore e punëkërkuesve, 43.992 për qind e tyre, pra 50 XNUMX janë mbi XNUMX vjeç.

Sa i përket ofertës së vendeve të punës, rreth 27 për qind janë në industrinë përpunuese, e ndjekur nga tregtia. Një sektor i tretë që kërkon më shumë punëtorë është akomodimi dhe objektet e shërbimit të ushqimit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës